Коледната и новогодишна трапеза по света

0
3613

В Япония посрещането на Новата година не минава без студени предястия, които са символи на емоции и успехи. Варената риба символизира спокойствие, бобът- здраве, хайверът – щастие в дома.

Във Франция на коледната и новогодишната трапеза присъства задължително печена пуйка. В тези дни се сервира пастет от гъши дроб, стриди, сирене и шампанско.

В Австрия пък съществува поверие, че на коледната и новогодишната трапеза не трябва да има печена птица, тъй като така ще отлети и щастието.

Затова път на масата трябва да има хляб, който символизира обединението в семейството. В Испания и Португалия точно в полунощ на Нова година се изяждат дванадесет зърна грозде.

На Коледа в Испания се сервира супа от морски дарове, следва печено прасенце или агънце, а десертът е бадемова супа, оризова каша или медена халва.

В Италия на Нова година се сервира грозде, ядки и леща, както и ястия от риба. Поднася се и дзампоне – свински бут, сварен в кожена торба, както и празничен салам.

В Полша и Украйна на Бъдни вечер се сервират дванадесет ястия. Месо не се разрешава, но се консумира обилно количество риба, най-вече пълнена с елда.

В Англия на Коледа се сервира традиционният сливов пудинг, който се поднася фламбиран, както и пълнена пуйка със сос от френско грозде. В Шотландия, Ирландия и Уелс на Коледа се поднася печена гъска или прасенце.

В САЩ традиционният коледен обяд не минава без пълнена пуйка – тя се пълни със сирене, сини сливи, чесън, боб, гъби, ябълки, зеле. Гарнитурата е картофено пюре, варена царевица и брюкселско зеле.

В Холандия на Коледа се сервира еленско и заешко месо. В Белгия се поднася телешки салам с трюфели, месо от диво прасе, а в Люксембург – кървавица и ябълки.

източник gotvach.bg