Лечебното изкуство на хомеопатията

0
820

Болестите са неизменна част от нашия живот, която ни съпътства през цялата ни хилядолетна история. В първобитната ера простия начин на живот на хората водел до значително по-малък брой заболявания в сравнение с днес, а съответно и до нуждата и употребата на по-малко лекарства. С появата и развитието на цивилизацията и държавите се е увеличил и броят на болестите, а с това нараснала и потребността от лекарствена помощ. От този момент насам – отпреди 2500 години, хората се занимават с лекуване на постоянно увеличаващите се болести. Тезите за появата и естеството на различните заболявания и конкретните за тях лекове са многобройни. Един от методите на лечение, познат ни повече от 200 години, е хомеопатията. Тя възниква през далечната 1786 г. и за неин основател се смята немският доктор Самуел Ханеман.

В своя фундаментален труд „Органон на лечебното изкуство” (ИК „Изток-Запад”)

Ханеман излага тезата, че болестите са динамично разстройство на здравето и затова лекуването не бива да означава отстраняване на болести (както правят лекарите от старата школа – алопатията), а възстановяване на здравето чрез специфична стимулация на естествените защитни механизми на организма. Думата органон (от лат.) означава „оръдие, инструмент”. Заглавието на това основополагащо за хомеопатията произведение е заимствано от примера на Аристотел, чиито различни съчинения по логика са събрани в едно произведение, озаглавено Органон. Логиката – науката, изучаваща законите на мисленето – е оръдие на изследванията и откритията. Ханеман нарича своя метод на медицинска логика оръдие, с помощта на което лекарят има възможност да открива най-добрите средства против болестите.

Д-р Ханеман е първият лекар в историята на медицината, който провежда клинични опити със здрави хора, за да докаже лекарствените ефекти на различни препарати. Също така той пръв създава и система за провеждане на клинични експерименти с лекарствени средства. С възгледите, които немският лекар излага в това произведение, той успява да разчупи дългогодишните предразсъдъци в медицинската практика не само за своето време, но и до ден днешен.

Повече за хомеопатията можете да научите тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.