Медът до 13-месечна възраст опасен

Въпреки че пчелният мед е изцяло натурален продукт, който притежава редица лечебни свойства и при съхранение в подходящи условия, е единственият хранителен продукт, който не се разваля, не се препоръчва за деца под една година, сочи проучване на Health Canada. Причината е, че консумацията на мед при деца на възраст под една година може да доведе до парализа.

Съдържащите се в меда около 100 полезни за организма компоненти, като глюкоза, левулоза, витамини, ферменти, както и минерални, хормонални, антибактериални и други ценни вещества, действително са полезни за децата, но с изключение на спорите на бактерията Clostridium botulinum, които също е възможно да се съдържат в него.

Наличието на спорите на Clostridium botulinum не е причина за токсичност в меда, те обаче нанасят вреда, попадайки в храносмилателната система на бебето. Тъй като, както имунната, така и храносмилателната система на детето до годинка все още не са достатъчно развити, спорите могат да се развият в бактерии. Токсините, които те отделят водят до състояние, познато като ботулизъм.

Ботулиновият токсин е с паралитично действие и е изключително опасен за бебетата. Първите симптоми на натравяне включват забавена перисталтика на червата и затруднено хранене, обща слабост, включително и мускулна. В тежките случаи се наблюдава парализа. Действието на токсина засяга и дихателните мускули, което може да стане причина за затруднено дишане и фатален край.

След 12-месечна възраст храносмилателна система развива по-висока киселинност и придобива естествена микрофлора, която не позволява развитието и унищожава потенциално опасните спори.

източник puls.bg

Related Articles

Здравословни рецепти с царевично брашно, които не трябва да пропускате

Царевично брашно е универсална и питателна съставка, идеална за всяко ястие. То се произвежда от фино смляно царевично брашно и може да се използва...

3 вкусни здравословни рецепти с райска ябълка, които да добавите към седмичното си меню

Вероятно сте чували някога за райската ябълка? Това е сладък и сочен плод, който напоследък си проправя път към рафтовете на повечето магазини за...

Отслабване със суров ориз – ето какво трябва да направите

Борите се да свалите излишните килограми? Не сте сами. Но знаете ли, че включването на суров ориз в диетата ви може да ви помогне...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
694ПоследователиПоследвай ни

Последни