Медът до 13-месечна възраст опасен

Въпреки че пчелният мед е изцяло натурален продукт, който притежава редица лечебни свойства и при съхранение в подходящи условия, е единственият хранителен продукт, който не се разваля, не се препоръчва за деца под една година, сочи проучване на Health Canada. Причината е, че консумацията на мед при деца на възраст под една година може да доведе до парализа.

Съдържащите се в меда около 100 полезни за организма компоненти, като глюкоза, левулоза, витамини, ферменти, както и минерални, хормонални, антибактериални и други ценни вещества, действително са полезни за децата, но с изключение на спорите на бактерията Clostridium botulinum, които също е възможно да се съдържат в него.

Наличието на спорите на Clostridium botulinum не е причина за токсичност в меда, те обаче нанасят вреда, попадайки в храносмилателната система на бебето. Тъй като, както имунната, така и храносмилателната система на детето до годинка все още не са достатъчно развити, спорите могат да се развият в бактерии. Токсините, които те отделят водят до състояние, познато като ботулизъм.

Ботулиновият токсин е с паралитично действие и е изключително опасен за бебетата. Първите симптоми на натравяне включват забавена перисталтика на червата и затруднено хранене, обща слабост, включително и мускулна. В тежките случаи се наблюдава парализа. Действието на токсина засяга и дихателните мускули, което може да стане причина за затруднено дишане и фатален край.

След 12-месечна възраст храносмилателна система развива по-висока киселинност и придобива естествена микрофлора, която не позволява развитието и унищожава потенциално опасните спори.

източник puls.bg

Related Articles

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Коя е най-здравословната риба за нас през есента?

Рибата е една от най-полезните храни за човешкото здраве. Тя съдържа много важни хранителни вещества, които помагат на костите, подобряват кръвообращението и подпомагат доброто...

По 1 кофичка кисело мляко на ден – ето ползите за черния дроб

Когато става въпрос за здравето на черния дроб, ние трябва да обърнем сериозно внимание, тъй като то играе ключова роля в нашия организъм. За...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни