Месоядството – престъпление и наказание?

Вегетарианството е много нашумяла и изключително дискутирана напоследък тема. През последните няколко години мненията за яденето на животни са доста противоречиви и трябва да признаем, че аргументите и на двете страни са достатъчно стабилни. Върлите противници на вегетарианството, които обичат да си похапват месо под една или друга форма, в по-малки или по-големи количества, имат пълното право да задават основателния въпрос: „Ако убиването на животни с цел хранене е зверство, не е ли яденето на плодове и зеленчуци също вид геноцид, но срещу растенията?”. Погледнато от този ъгъл, моралната страна на тезата на вегетарианците определено издиша. От другата страна на барикадата вегетарианците пък смятат, че храненето с животни не само е вредно за нашия организъм, а същевременно е едно жестоко и безспирно зверство… и ако приемем, че яденето на животни е престъпление, дали пък именно то не е тежкото наказание, което трябва да изстрадаме впоследствие?

Джонатан Сафран Фоер хвърля повече светлина по въпроса в своята книга „Да ядеш животни” (ИК „Изток-Запад”). Опитвайки се да разбере за себе си, за семейството и близките си какво е месото, което ядат, авторът на книгата, скандализирала обществото не само в САЩ, но и в цяла  Западна Европа, се натъква на потресаващи реалности, които решава да опише подробно. Откъде идва месото, как се произвежда, как се третират животните и до каква степен това е от значение – „Да ядеш животни” отговаря на тези и на още куп въпроси, които не само вегетарианците, а и всички ние сме си задавали, но така и не сме успели да си отговорим.

Противно на очакванията ни и въпреки че самият автор е заклет вегетарианец, тази книга далеч не е апология на вегетарианството. Тя е чисто и просто едно честно описание на произхода на храните, които поглъщаме. В подкрепа на позицията си Фоер цитира редица официални данни, свързани с промишленото отглеждане на животни, улова на различни риби и морски обитатели, както и икономическите, социалните и екологичните последици от тези недомислени човешки действия, целящи единствено и само огромна чиста печалба.

Промишлено отглежданите животни например, получават антибиотици нетерапевтично, т.е. още преди да се разболеят. В САЩ на хората се дават около 1360 т антибиотици годишно, а на селскостопанските животни цели 8074 т, или поне така твърдят представителите на този бранш. Съюзът на загрижените учени (СЗУ) обаче показва, че от бранша занижават данните за употребата на антибиотици с поне 40%. От СЗУ са пресметнали, че на пилетата, прасетата и други селскостопански животни са били дадени 11 158 т антибиотици, като в тези цифри влизат само нетерапевтично употребените лекарства. Заедно с това учените изчислили, че цели 6123 т от тези антимикробни средства понастоящем са забранени в Европейския съюз. Сами можете да си направите извода какво причинява на организма ни место, което поглъщаме с охота.

Всички тези данни безспорно накланят везните в полза на вегетарианските схващания и в голяма степен доказват тяхната правота. От това пък следва, че яденето на животни наистина е престъпление и наказанието, което трябва да изстрадаме за това престъпление идва не от другаде, а от самите тях.

Допълнителна информация по темата можете да получите тук.

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни