Мода или осъзнат избор е здравословното хранене – интервю с Д-р Георги Гайдурков

0
3235

drGaidurkov 1. Кои са основните принципи на здравословния живот, според Вас?
Основите на здравословния живот са прости, защото нашият организъм е природа, и ако не й пречим тя е винаги в баланс, т. е. в състояние на здраве. Основният принцип е природата, която сме ние самите, да бъде в хармония с природата около нас, в която сме. Определяща в това отношение е храната, защото тя е енергийната и материална субстанция, от която сме изградени. Тя е идея във форма, която ни изгражда в най-голяма и често неподозирана степен. Останалото е да не липсват другите природни фактори – движение, слънце и въздух, както и разбирането за всичко това.Така здравият дух е в здраво тяло и обратното.

2. Кои са основните принципи на здравословното хранене?
Основният принцип на здравословното хранене е храната, която приемаме да отговаря на нашите органи и функции, т. е. да бъде храна за човек, а не за някой друг биологичен вид. Още по-малко представляват храна технологично преработените продукти. Колкото повече те се отдалечават от природата, толкова повече се отдалечават и от нас, защото ние сме същата тази природа.

3. Мода или осъзнат избор е здравословното хранене?
Може да бъде и двете. Но както важи за всяко нещо в живота – много по- качествен и дългосрочен резултат ще получим, когато храната, храненето, здравето и здравият дух в нас са осъзнати. Тогава поемаме инициативата в свои ръце и се превръщаме в творци на себе си и на живота около нас.

4. Кои са най-честите пропуски, които се допускат при преминаването към здравословно хранене/здравословен режим на хранене?
Най-трудно е изграждането на финия индивидуален баланс. Може да бъде и лесно, ако са будни нашите сетива за реакциите на тялото ни, за живота, който сме и който ни обгръща. Здравето е състояние, в което у нас липсва излишното и няма дефицит от необходимото. За съвременния конвенционално хранещ се човек проблемът наред с обездвижването е употребата на прекомерно много животински и технологично преработени храни. За хората решили да се хранят здравословно най-честият пропуск е достатъчния белтъчен внос, както понякога и дефицитът на някои минерали и витамини.

5. От 15 юни до 30 септември Лечебен център Vita Rama организира и провежда в хотел „Ела“, Пампорово, здравословните програми Здраве, Детокс, Отслабване и Жизненост. Какво е вашето участие в проекта Vita Rama и в здравословните програми на Vita Rama?
Работя съвместно с Георги Славов – главен специалист-диетолог по лечебно хранене на Лечебен център Vita Rama, от 1995 г. В сътрудничество през 2005 г. разработихме нов метод за натурално лечебно хранене, който е в основата на лечебна система Vita Rama. В проекта Vita Rama участвам от 7 години. Ангажиран съм с консултации, лични лекции и беседи, семинари, както и периодична конферентна връзка с гостите на Лечебен център Vita Rama. Оказвам професионална, морална и духовна подкрепа за системата и практиката, която е и моя кауза от десетилетия.

6. Ако трябва да предпишете рецепта за здраве, какво би съдържала тя?
Плодове, зеленчуци, ядки и семена в поне 75% суров вид. Допълнени със зърнени и бобени варива, термично обработени зеленчуци. До 10% животински продукти, от които на първо място суров яйчен жълтък. Движение, слънце и чист въздух. И не на последно място осъзнаването на всичко това, на нашия смисъл и лична мисия в живота, организиран в ясни цели и кауза.

За лечебен център Vita Rama
Vita Rama e новото име на Лечебен център Vita Mores.
Екипът на лечебния център избра думите „VITA“ – живот и „RAMA“ – щастие, за да изрази своята философия, цел и визия за бъдещето – чрез здравословно хранене и начин на живот да постигаме здраве и щастие.
Главен специалист-диетолог по лечебно хранене в Лечебен център Vita Rama e Георги Славов. Консултанти в центъра са д-р Георги Гайдурков, д-р Галина Арабаджиева и д-р Нели Апостолова. В лечебен център Vita Rama работят методисти рехабилитатори, инструктори по йога, релаксация, медитация и методи за позитивно мислене.
Лечебен център Vita Rama предлага: консултации и изготвяне на индивидуални лечебни програми, здравословни програми, семинари, обучения и лекции.

За повече информация и резервации посетете www.vitarama.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.