Мода или осъзнат избор е здравословното хранене – интервю с Д-р Георги Гайдурков

drGaidurkov 1. Кои са основните принципи на здравословния живот, според Вас?
Основите на здравословния живот са прости, защото нашият организъм е природа, и ако не й пречим тя е винаги в баланс, т. е. в състояние на здраве. Основният принцип е природата, която сме ние самите, да бъде в хармония с природата около нас, в която сме. Определяща в това отношение е храната, защото тя е енергийната и материална субстанция, от която сме изградени. Тя е идея във форма, която ни изгражда в най-голяма и често неподозирана степен. Останалото е да не липсват другите природни фактори – движение, слънце и въздух, както и разбирането за всичко това.Така здравият дух е в здраво тяло и обратното.

2. Кои са основните принципи на здравословното хранене?
Основният принцип на здравословното хранене е храната, която приемаме да отговаря на нашите органи и функции, т. е. да бъде храна за човек, а не за някой друг биологичен вид. Още по-малко представляват храна технологично преработените продукти. Колкото повече те се отдалечават от природата, толкова повече се отдалечават и от нас, защото ние сме същата тази природа.

3. Мода или осъзнат избор е здравословното хранене?
Може да бъде и двете. Но както важи за всяко нещо в живота – много по- качествен и дългосрочен резултат ще получим, когато храната, храненето, здравето и здравият дух в нас са осъзнати. Тогава поемаме инициативата в свои ръце и се превръщаме в творци на себе си и на живота около нас.

4. Кои са най-честите пропуски, които се допускат при преминаването към здравословно хранене/здравословен режим на хранене?
Най-трудно е изграждането на финия индивидуален баланс. Може да бъде и лесно, ако са будни нашите сетива за реакциите на тялото ни, за живота, който сме и който ни обгръща. Здравето е състояние, в което у нас липсва излишното и няма дефицит от необходимото. За съвременния конвенционално хранещ се човек проблемът наред с обездвижването е употребата на прекомерно много животински и технологично преработени храни. За хората решили да се хранят здравословно най-честият пропуск е достатъчния белтъчен внос, както понякога и дефицитът на някои минерали и витамини.

5. От 15 юни до 30 септември Лечебен център Vita Rama организира и провежда в хотел „Ела“, Пампорово, здравословните програми Здраве, Детокс, Отслабване и Жизненост. Какво е вашето участие в проекта Vita Rama и в здравословните програми на Vita Rama?
Работя съвместно с Георги Славов – главен специалист-диетолог по лечебно хранене на Лечебен център Vita Rama, от 1995 г. В сътрудничество през 2005 г. разработихме нов метод за натурално лечебно хранене, който е в основата на лечебна система Vita Rama. В проекта Vita Rama участвам от 7 години. Ангажиран съм с консултации, лични лекции и беседи, семинари, както и периодична конферентна връзка с гостите на Лечебен център Vita Rama. Оказвам професионална, морална и духовна подкрепа за системата и практиката, която е и моя кауза от десетилетия.

6. Ако трябва да предпишете рецепта за здраве, какво би съдържала тя?
Плодове, зеленчуци, ядки и семена в поне 75% суров вид. Допълнени със зърнени и бобени варива, термично обработени зеленчуци. До 10% животински продукти, от които на първо място суров яйчен жълтък. Движение, слънце и чист въздух. И не на последно място осъзнаването на всичко това, на нашия смисъл и лична мисия в живота, организиран в ясни цели и кауза.

За лечебен център Vita Rama
Vita Rama e новото име на Лечебен център Vita Mores.
Екипът на лечебния център избра думите „VITA“ – живот и „RAMA“ – щастие, за да изрази своята философия, цел и визия за бъдещето – чрез здравословно хранене и начин на живот да постигаме здраве и щастие.
Главен специалист-диетолог по лечебно хранене в Лечебен център Vita Rama e Георги Славов. Консултанти в центъра са д-р Георги Гайдурков, д-р Галина Арабаджиева и д-р Нели Апостолова. В лечебен център Vita Rama работят методисти рехабилитатори, инструктори по йога, релаксация, медитация и методи за позитивно мислене.
Лечебен център Vita Rama предлага: консултации и изготвяне на индивидуални лечебни програми, здравословни програми, семинари, обучения и лекции.

За повече информация и резервации посетете www.vitarama.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни