Мозъкът – лекарството, което винаги сте търсили

0
1655

mozakat-lekarstvo Човешкият мозък е съставен от приблизително сто милиарда нервни клетки, които образуват един трилион, дори квадрилион връзки, наречени синапси. Тези връзки са в динамично състояние и постоянно се променят в отговор на заобикалящата ни среда – нашият мозък обяснява и създава света, в който живеем. Всичко, което усещаме чрез сетивата си (зрение, слух, допир, обоняние, вкус) и което преживяваме (тъга, страх, любов, радост, щастие), е такова, каквото е, благодарение именно на нашия ум. За да разгърнем пълния му потенциал, трябва да се научим да го използваме по нов начин – да действаме едновременно като ръководители, изобретатели, учители и потребители на своя мозък.

Известният индийски лекар и мистик Дипак Чопра и професорът по неврология, оглавяващ т.нар. Alzheimer’s Genome Project – Рудолф Е. Танзи, разсейват някои от широко разпространените митове за мозъка, които ограничават неговия потенциал в книгата „Свръхмозъкът” (ИК „Изток-Запад“). Базирайки се едновременно на най-новите изследвания и на важни духовни прозрения, Чопра и Танзи твърдят, че мозъкът ни е в състояние да се лекува и да се променя по абсолютно удивителен начин и достигайки до една нова връзка с него, можем да преобразим своя живот до неузнаваемост.

picture_1202

В съвместната си книга „Свръхмозъкът“ (с подзаглавие „Освободете необузданата сила на ума си, за да постигнете добро здраве, щастие и духовно благоденствие“), Чопра и Танзи показват на достъпен език как човек може да използва мозъка си, вместо да му позволява той да го използва; да живее, поддържайки мозъка си здрав; да намали рисковете, съпътстващи стареенето; да постигне щастие и благоденствие посредством връзката ум-тяло; да получи достъп до просветения мозък, който е входът към свободата и блаженството; да се справи с проблемите, свързани със загубата на паметта, депресията, тревожността, дори с наднорменото тегло.

Повече за полезното заглавие можете да научите тук.