Нахут – мощен антиоксидант и идеален за отслабване

0
2544

nahut-za-otslabvane Нахутът, по-известен у нас като леблебия, е едно от първите култивирани от човека растения. Представител на семейство Бобови, той се отглежда на места с топъл климат по целия свят, но е най-популярен в Мексико, Индия, Турция и Испания.

Нахутът в Средиземноморието е познат като „Египетска ядка. Отличава се със своите големи, овални и жълти зърна, докато индийските сортове са по-дребни, набръчкани и тъмни. В Мексико, където се нарича Гарбанзо, са култивирани предимно зелени на цвят сортове.

Ядките на нахута са отличен източник на протеини, витамин Е и манган и са особено подходящи за летните горещини, поради ниското съдържание на мазнини: в пъти по-малко от ядки като орехи, фъстъци и др.

Ориентировъчният дневен прием (ОДП) е приблизителен коефициент, разпространен в целия свят, чрез който хората се ориентират по-добре в информацията за хранителното съдържание на различните продукти. ОДП информира за здравословните количества мазнини (и особено наситени мазнини), захари, калории, въглехидрати, белтъчини, фибри, сол и натрий, които е здравословно да приемаме ежедневно.

Спрямо ОДП, една чаша печен нахут (данните са за Гарбанзо сорта, но са приблизително равни и за Средиземноморския тип) съдържа:

Манган – 84% от ОДП
Триптофан – 43% от ОДП
Мед – 28% от ОДП
Фосфор – 27% от ОДП
Желязо – 26 % от ОДП
белтъчини – 29 % от ОДП
фибри – 49 % от ОДП
калории – 14 % от ОДП

Тези, които се стремят да отслабнат, търсят богати на фибри храни. В нахута тяхното съдържание е изненадващо високото – около 1/10 от масата им.

Нахутът е и изключително полезна ядка – количеството на антиоксиданти е буквално смайващо: флавоноидите кверцетин, кемпферол, мирицетин; киселините ферулова, хлорогенна, кафеена; витамин C, витамин Е и бетакаротен. Минералът манган, мощен антиоксидант за митохондриите, които произвеждат енергия в повечето клетки, е в такова количество, че една шепа от ядките осигуряват необходимата дневната доза за организма!

Фибрите и белтъчините са важни елементи в регулирането на кръвната захар. Тези две съставки осигуряват здравословното темпо, с което храната преминава през храносмилателната система и не и позволяват да се разгради твърде бързо или твърде бавно. Това, освен вкусен, прави нахута полезен и за кръвната ни захар. Какво повече да искаме от леблебията?

източник puls.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.