Най-здравословните спортове за деца

0
4586

decata-i-skite

Най-добрият подарък, който можете да направите на детето си за неговото по-добро бъдеще, е да го запишете да спортува още от най-ранна възраст. Защото прав е бил този, който е казал, че реалният живот наистина много прилича на една спортна игра, в която печелят борбените, издръжливите и целеустремените.

Клишето, че чрез спортът се изгражда характер е самата истина. В никакъв случай обаче не притискайте детето си – оставете изборът накъде точно да тръгне лично на него. Единственото, с което вие можете да му помогнете, е с идеи, които биха могли да го насочат в някаква посока.

Грешка, която родителите допускат често, е, че когато разберат, че детето им има талант в дадена област веднага започват да виждат в него новия Роналдо, бъдещия Джокович или да си представят скокове, за каквито Стефка Костадинова дори и не е сънувала. Не допускайте това. Дайте мотивация на детето си да спортува без да мисли за медали и олимпийски победи. А ако това се окаже неговото призвание – чудесно, какво по-хубаво дори! Но не допускайте победата на всяка цена да се превърне в самоцелна болна амбиция.

Ще ви издадем една тайна – децата търсят в спорта повече от самия спорт. Това е така, защото на възраст, в която психиката тепърва укрепва, те имат нужда от внимание, одобрение, уважение и добро отношение и подсъзнателно извличат тези ползи от спорта.

Едно изследване на специалисти от Института на Мичиганския държавен университет твърди, че децата, които взимат дейно участие в организирани спортни прояви, показват много по-добри резултати в училище, имат доста по-силно развити междуличностни отношения, по-често се ориентират към екипна дейност и се отличават със завидно добро здраве.

Други изследвания пък доказват, че при спортуващите деца вероятността за започнат да пушат е доста по-малка, справят се много по-добре от връстниците си в областта на науката и завършват гимназия с по-високи успехи.

Изобщо спортът е най-вълнуващият и най-удовлетворяващ начин, по който детето може да навлезе в истинския живот. И да бъде добре подготвено за него.

Все пак има няколко спорта, които се отличават от другите, с това, че развиват абсолютно всеки един аспект както от физиката, така и от психиката на порастващия организъм. Затова, ако все пак не можете да решите накъде точно да насочите малкото си съкровище, пък и то все още е объркано – ще ви дадем няколко полезни съвета, с които гарантираме, че няма да сгрешите.

decata-i-tenisa

Тенис – спорт за цял живот

Тенисът е спорт, който има редица здравословни ползи както за тялото, така и за психическото и душевно здраве, тъй като е една комплексна тренировка, която развива мускулите на цялото тяло, ума и сърцето.

Положителните влияния върху психиката се наблюдават върху подобряване на координацията, увеличаване самочувствието, контрол над стреса и развиване на тактическо мислене. Заради това, че играта на корта през цялото време изисква бдителност и концентрация, се наблюдава значително развитие в менталните способности на детето. Тенисът изостря вниманието, понеже изисква бързо мислене и умение за предвиждане тактиката на противника. Всичко това води до значително по-добро самочувствие и намаляване на стреса и нивото на тревожност.

Положителното влияние върху физиката се изразява в укрепването на мускулатурата и костите, предотвратяване на различни сърдечно-съдови заболявания и поддържане на здравословно тегло чрез постоянно изгаряне на ненужните калории. Всичко това води до развиване на качества като сила, издръжливост, бързина, ловкост и координация.

Ако се спрете на тениса, трябва да помислите и за подходяща екипировка. Важно е още отначалото да изберете качествени продукти на водещи производители, които да улеснят играта на корта и да развият най-добрите качества на детето.

decata-i-pluvaneto

Плуване – спорт, който може да спасява животи

Един от най-опитните треньори по плуване Уилям Уилсън пише в своята книга следното: „Опитният плувец е най-щастливият сред смъртните. Той е с най-приповдигнатото настроение и най-много се наслаждава от тренировъчната си дейност.“ На Уилсън вероятно му е било трудно да докаже това твърдение през 19 в., но днес учените специалисти многократно потвърждават, че по време на плуване се отделя ендорфин – т.нар. „химикал на щастието“. А какво по-хубаво от това за вашето дете!

Други ползи от този спорт е, че чрез него малчуганът се научава да се пази от опасностите във водна среда и придобива умения за оцеляване. Това е може би най-силната школа за каляването на психиката.

Плуването развива значително много и дихателната система – гръдният кош се разширява, защото детето се научава да диша правилно. Освен това се укрепва и костната система – лекуват се различни гръбначни изкривявания и се изгражда правилна стойка. След всичко това и сами ще се досетите, че са нужни само няколко години тренировки по плуване, за да се оформи едно здраво и повече от прекрасно изглеждащо тяло.

А освен всичко друго, трябва да отбележим и че плуването всъщност е единственият спорт, който може да научи детето как спаси собствения си или друг човешки живот!

Затова, ако решите детето ви да тренира плуване, не се колебайте да му осигурите най-доброто оборудване.

Ски – не просто спорт, а начин на живот

Третият чудесен спорт, към който ще ви насочим, е карането на ски. За най-големите му любители обаче той отдавна е нещо повече от спорт – той е начин на живот.

Ползите от него отново са както психически, така и физически:
– подобряване на сърдечната дейност – спускането със ски значително повишава ефективността на сърдечно-съдовата система, стимулира правилното кръвообращение и помага на организма бързо, лесно и ефикасно да се освободи от натрупаните поради някаква причина отрови в него. В напреднала възраст сърцето и белите дробове на детето ще бъдат много по-развити и по-здрави, заради което през целия си живот то ще се чувства в страхотна форма.

– развиване на цялата мускулатурата – може да ви изглежда така, че ските оказват ползи само за мускулите на краката, но истината е, че при спускането на пистата участва цялото тяло. Така, макар и да не се забелязва, се тренират и останалите мускули.

– отслабване и поддържане на здравословно тегло – едва ли ще се учудите, че ските спомагат за бързата загуба на килограми. Затова са идеалният вариант, ако детето ви има проблем с наднорменото тегло. Интензивните движения и по-голямото натоварване водят до по-бързото изгаряне на калории и мазнини.

– стресът изчезва напълно – освен че напрежението и стреса изчезват със силата на кресчендо, детето получава като бонус и положителната нагласа, много енергия и вътрешно удоволствие.

– развиване на редица полесни качества като бързина, координация, концентрация, баланс и пространствена ориентация.

Освен всички ползи обаче карането на ски крие и своите рискове, затова в никакъв случай не подценявайте ски екипировката. В много случаи тя може да спасява животи.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.