Най-здравословните спортове за деца

decata-i-skite

Най-добрият подарък, който можете да направите на детето си за неговото по-добро бъдеще, е да го запишете да спортува още от най-ранна възраст. Защото прав е бил този, който е казал, че реалният живот наистина много прилича на една спортна игра, в която печелят борбените, издръжливите и целеустремените.

Клишето, че чрез спортът се изгражда характер е самата истина. В никакъв случай обаче не притискайте детето си – оставете изборът накъде точно да тръгне лично на него. Единственото, с което вие можете да му помогнете, е с идеи, които биха могли да го насочат в някаква посока.

Грешка, която родителите допускат често, е, че когато разберат, че детето им има талант в дадена област веднага започват да виждат в него новия Роналдо, бъдещия Джокович или да си представят скокове, за каквито Стефка Костадинова дори и не е сънувала. Не допускайте това. Дайте мотивация на детето си да спортува без да мисли за медали и олимпийски победи. А ако това се окаже неговото призвание – чудесно, какво по-хубаво дори! Но не допускайте победата на всяка цена да се превърне в самоцелна болна амбиция.

Ще ви издадем една тайна – децата търсят в спорта повече от самия спорт. Това е така, защото на възраст, в която психиката тепърва укрепва, те имат нужда от внимание, одобрение, уважение и добро отношение и подсъзнателно извличат тези ползи от спорта.

Едно изследване на специалисти от Института на Мичиганския държавен университет твърди, че децата, които взимат дейно участие в организирани спортни прояви, показват много по-добри резултати в училище, имат доста по-силно развити междуличностни отношения, по-често се ориентират към екипна дейност и се отличават със завидно добро здраве.

Други изследвания пък доказват, че при спортуващите деца вероятността за започнат да пушат е доста по-малка, справят се много по-добре от връстниците си в областта на науката и завършват гимназия с по-високи успехи.

Изобщо спортът е най-вълнуващият и най-удовлетворяващ начин, по който детето може да навлезе в истинския живот. И да бъде добре подготвено за него.

Все пак има няколко спорта, които се отличават от другите, с това, че развиват абсолютно всеки един аспект както от физиката, така и от психиката на порастващия организъм. Затова, ако все пак не можете да решите накъде точно да насочите малкото си съкровище, пък и то все още е объркано – ще ви дадем няколко полезни съвета, с които гарантираме, че няма да сгрешите.

decata-i-tenisa

Тенис – спорт за цял живот

Тенисът е спорт, който има редица здравословни ползи както за тялото, така и за психическото и душевно здраве, тъй като е една комплексна тренировка, която развива мускулите на цялото тяло, ума и сърцето.

Положителните влияния върху психиката се наблюдават върху подобряване на координацията, увеличаване самочувствието, контрол над стреса и развиване на тактическо мислене. Заради това, че играта на корта през цялото време изисква бдителност и концентрация, се наблюдава значително развитие в менталните способности на детето. Тенисът изостря вниманието, понеже изисква бързо мислене и умение за предвиждане тактиката на противника. Всичко това води до значително по-добро самочувствие и намаляване на стреса и нивото на тревожност.

Положителното влияние върху физиката се изразява в укрепването на мускулатурата и костите, предотвратяване на различни сърдечно-съдови заболявания и поддържане на здравословно тегло чрез постоянно изгаряне на ненужните калории. Всичко това води до развиване на качества като сила, издръжливост, бързина, ловкост и координация.

Ако се спрете на тениса, трябва да помислите и за подходяща екипировка. Важно е още отначалото да изберете качествени продукти на водещи производители, които да улеснят играта на корта и да развият най-добрите качества на детето.

decata-i-pluvaneto

Плуване – спорт, който може да спасява животи

Един от най-опитните треньори по плуване Уилям Уилсън пише в своята книга следното: “Опитният плувец е най-щастливият сред смъртните. Той е с най-приповдигнатото настроение и най-много се наслаждава от тренировъчната си дейност.” На Уилсън вероятно му е било трудно да докаже това твърдение през 19 в., но днес учените специалисти многократно потвърждават, че по време на плуване се отделя ендорфин – т.нар. “химикал на щастието”. А какво по-хубаво от това за вашето дете!

Други ползи от този спорт е, че чрез него малчуганът се научава да се пази от опасностите във водна среда и придобива умения за оцеляване. Това е може би най-силната школа за каляването на психиката.

Плуването развива значително много и дихателната система – гръдният кош се разширява, защото детето се научава да диша правилно. Освен това се укрепва и костната система – лекуват се различни гръбначни изкривявания и се изгражда правилна стойка. След всичко това и сами ще се досетите, че са нужни само няколко години тренировки по плуване, за да се оформи едно здраво и повече от прекрасно изглеждащо тяло.

А освен всичко друго, трябва да отбележим и че плуването всъщност е единственият спорт, който може да научи детето как спаси собствения си или друг човешки живот!

Затова, ако решите детето ви да тренира плуване, не се колебайте да му осигурите най-доброто оборудване.

Ски – не просто спорт, а начин на живот

Третият чудесен спорт, към който ще ви насочим, е карането на ски. За най-големите му любители обаче той отдавна е нещо повече от спорт – той е начин на живот.

Ползите от него отново са както психически, така и физически:
– подобряване на сърдечната дейност – спускането със ски значително повишава ефективността на сърдечно-съдовата система, стимулира правилното кръвообращение и помага на организма бързо, лесно и ефикасно да се освободи от натрупаните поради някаква причина отрови в него. В напреднала възраст сърцето и белите дробове на детето ще бъдат много по-развити и по-здрави, заради което през целия си живот то ще се чувства в страхотна форма.

– развиване на цялата мускулатурата – може да ви изглежда така, че ските оказват ползи само за мускулите на краката, но истината е, че при спускането на пистата участва цялото тяло. Така, макар и да не се забелязва, се тренират и останалите мускули.

– отслабване и поддържане на здравословно тегло – едва ли ще се учудите, че ските спомагат за бързата загуба на килограми. Затова са идеалният вариант, ако детето ви има проблем с наднорменото тегло. Интензивните движения и по-голямото натоварване водят до по-бързото изгаряне на калории и мазнини.

– стресът изчезва напълно – освен че напрежението и стреса изчезват със силата на кресчендо, детето получава като бонус и положителната нагласа, много енергия и вътрешно удоволствие.

– развиване на редица полесни качества като бързина, координация, концентрация, баланс и пространствена ориентация.

Освен всички ползи обаче карането на ски крие и своите рискове, затова в никакъв случай не подценявайте ски екипировката. В много случаи тя може да спасява животи.

Related Articles

Как да оборудвате кухнята за здравословно и вкусно приготвени ястия?

За да се храните здравословно и това да се отразява благоприятно на здравето ви не е важно само каква храна приемате, а и как...

7 забранени храни при високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, известно и като хипертония, е често заболяване сред възрастните хора. Храната, която консумираме, може да играе важна роля в управлението на...

Какви храни са подходящи за всеки над 50 години?

Навлизането във възрастта над 50 години може да бъде предизвикателство за здравето. Важно е да се храним правилно, за да опазим нашето тяло от...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни