Народни поверия за храната

0
1385

Не се яде на тъмно или скришом, защото може децата ти да станат крадци. За разлика от животинският свят, където храненето е по възможност без странични наблюдатели, човекът се храни открито – няма защо да се крие, той е изработил хляба си.

Изобилна реколта – скорошен глад. В основата на поверието е наблюдението на цикличността на добрата и лошата реколта. Това вярване е настройвало на икономии и внимание.

Ако ядеш от ножа – ще станеш зъл. Поверието е свързано с мистичното възприемане на ножа като средство за борба със злото. Следователно трябва да се отнасяме с него уважително. Битовото обяснение е по-просто – можеш да си порежеш устата или езика, тогава по неволя ще иззлобееш.

Който яде твърд хляб, той успешно плава и не се страхува от буря. Съвременните медици също определят изсъхналия хляб като много полезен. Но тук се крие проста педагогическа уловка – яжте, деца, каквото ви се дава и не придиряйте много, така ще можете да плавате успешно. А връзката с бурята е от времето когато се е смятало, че да се изкъпеш под такъв дъжд е много полезно, заради енергийната наситеност на водата.

Да изхвърляш хляб е голям грях. Който изхвърля недоядения хляб, вместо да го даде на птиците – ще обеднее. Поверието е много древно и смисълът му е съвсем ясен – хлябът трябва да се пази, за него е положен толкова труд. Който не го пази, ще бъде наказан от небесните сили. И в битов аспект е същото – който не пази, ще бъде беден. Връзката с птиците идва от символизирането им като душите на починалите.

Не яж, докато минаваш прага на дома – може да повикаш дявола. Прагът определя защитеното пространство на човек, затова чрез отворената дъвчеща уста човек дава възможност на нечистите сили да преминат през нея. Битовото обяснение е, че ядейки в движение можеш да се спънеш на прага, а и се яде на масата.

Не яж, докато учиш – ше изядеш наученото. Същото се отнася и за четенето по време на ядене. Същността му е основана на физиологията – по време на хранене кръвта се отръпва към стомаха, а не към мозъка, затова просто нищо особено не може да се научи. В поверието се отразява и уважителното отношение към храната, самият процес на хранене, който си има строга регламентация – къде, кога и как може да се яде.

 

Не пий лежейки или на колене – дяволът ще те подбутне. В основата на това вярване е мистичната забрана да се пие от открити водоеми. Приема се, че се прекланяш на водния или друг нечестив дух. Битовото обяснение е, че накланяйки се по такъв начин, можеш да паднеш и да се удавиш, а използвайки чаша, може да прецениш качеството и чистотата на водата.

 

Не бутай трохите от масата с ръка – с тази ръка ще просиш. Забранително вярване, подчертаващо уважението към хляба. Дори трохите от масата трябва да се съберат и изядат или поне да се дадат на птиците, но в никакъв случай да ги избуташ на земята.

 

В началото и в края на яденето да хаапнеш парче хляб със сол е на хубаво. Хлябът и солта не само символ на гостоприемство, но и съчетание с магически способности. Смятало се е, че солта защитава от нечисти сили и е полезно да се съчетава с друг свят продукт – хляба. Самата дума за сол идва от старинното славянско име на слънцето – Солон. Друго обяснение на това вярване е, че щом ядеш хляб и сол преди ядене – значи си гладен, а щом и след ядене го ядеш – значи не си преял.

И в добавка – Не яж в легото, защото ще се сънуваш змии

източник gotvach.bg