Нова забавна история за истинското приятелство от автора на Пук и Чук

0
1184

Enthusiast_Mishoka-Katerach-i-drugite-jivotni-v-Gorata-na-sklona_cover-first След навечерието на Коледа издателство „Ентусиаст“ прави чудесен подарък на своите малки читатели. След любимата книжка на много поколения „Пук и Чук“ и „Хора и разбойници в Кардамоновия град“ на българския книжен пазар излиза трета книга от норвежкия писател Турбьорн Егнер – „Мишока Катерач и другите животни в Гората на склона“. Книгата е част от поредицата Enthusiast Children’s Books и отново е с оригиналната корица и илюстрации на автора. В нея са поместени и специално създадените за историята песни. Със своя възпитателен характер „Мишока Катерач и другите животни в Гората на склона“ е призив да се търси онова, което обединява и изгражда доверието както между деца и възрастни, така и между различните хора и народи. Историята в книгата, любима на норвежките деца, се играе на всички скандинавски театрални сцени, където жъне голям успех.

Муртен Горския мишок е работлива и разумна мишка, съвестен горски гражданин, който при нужда винаги се притичва на помощ. Мишока Катерач е неговият най-добър приятел, интересна личност, отдадена на музиката и стихотворството. Той е изпълнен с оптимизъм и вярва, че накрая нещата винаги се уреждат. Безгрижен трубадур, Мишока Катерач доказва колко полезно е безполезното на пръв поглед безгрижие. Винаги е добре дошъл и нагостен от останалите обитатели заради веселия си нрав и доброто си настроение. Злодеят Микел Кум Лисан среща дружен отпор от горските обитатели и те често го надхитрят. Символ на сигурност и спокойствие в книгата са татко Мецан и мама Мецана.

Животът в Гората на склона е пълен с приключения, но и опасности. Мишока Катерач се спасява на косъм от злодея Лисан Микел, като го приспива с песен. За малко същата съдба да сполети и бабата на Муртен Горския мишок, подгонена от таралежа Петер. Разтревожен от положението в гората, Муртен дава предложение за Горски закон, според който всички животни трябва да бъдат приятели, а мързеливо животно, останало без храна, няма право да краде от другите. В гората се провежда общо горско събрание, ръководено от татко Мецан, и законът е приет. С много търпение животните постепенно се научават да живеят задружно и да си помагат.

Чрез текст, музика и прекрасните илюстрации на Турбьорн Егнер книгата утвърждава морален и възпитателен модел за подрастващите. На езика на най-малките и с много хумор авторът разграничава доброто от злото, разказва за истинското приятелство и учи на уважение към закона, пред който всички са равни. „Мишока Катерач и другите животни в Гората на склона“ създава чудесно настроение и увлича в духа на приключенията. Веднъж прочетена, тя се нарежда сред любимите детски четива.

Повече за книгата може да намерите тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.