Очна мигрена: 3 подходящи диети за облекчение

Очна мигрена, известна още като ретинална мигрена или офталмична мигрена, е често срещано очно заболяване, което може да причини силно главоболие и други симптоми. Ако страдате от очна мигрена, има някои диети, които могат да помогнат за намаляване на честотата и тежестта на пристъпите. Ето три подходящи диети, които могат да бъдат полезни, ако имате очна мигрена.

Диета с ниско съдържание на мазнини

Диетата с ниско съдържание на мазнини може да бъде полезна за справяне с очната мигрена, тъй като намалява количеството наситени мазнини, които могат да предизвикат мигренозен пристъп. Този тип диета включва храни като плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини, ядки, семена и бобови растения. Избягването на преработени храни и ограничаването на приема на наситени мазнини, съдържащи се в червеното месо, млечните продукти и пържените храни, също ще ви помогне да намалите риска от мигренозен пристъп.

Средиземноморска диета

Средиземноморската диета се основава на традиционните хранителни навици в страни като Испания, Италия и Гърция. Тя набляга на консумацията на пресни храни като плодове и зеленчуци, както и на здравословни мазнини като зехтин. Рибата е друг централен компонент на тази диета, тъй като тя осигурява основни омега-3 мастни киселини, за които се смята, че намаляват възпалението в организма и помагат за предотвратяване на мигрената. Ядките и семената осигуряват допълнителни източници на здравословни мазнини, както и фибри, които могат да помогнат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар през целия ден.

Безглутенова диета

Глутенът е свързан с множество здравословни проблеми, включително главоболие и мигрена при някои хора, които са чувствителни към него. Безглутеновата диета елиминира всички продукти на пшенична основа, като хляб, паста, зърнени храни и т.н., които съдържат протеинови молекули на глутена, които могат да раздразнят храносмилателната система, когато се консумират в големи количества или от хора с чувствителност или алергия към глутен. Вместо това изберете безглутенови алтернативи, като например паста от киноа или хляб от елда, които осигуряват подобни хранителни ползи, без да предизвикват пристъп на очна мигрена поради чувствителност или непоносимост към глутен.

Заключение

Тези три диети могат да бъдат подходящи за хора, страдащи от очна мигрена, тъй като се фокусират върху намаляване на потенциалните хранителни фактори, като същевременно осигуряват основни хранителни вещества, които могат да помогнат за поддържане на главоболието на разстояние. Въпреки това, преди да правите драстични промени в диетата си, най-добре е първо да говорите с Вашия лекар, който може да прегледа индивидуалната Ви медицинска история, преди да препоръча промени в диетата за по-добро управление на симптомите. Правилното управление чрез промени в храненето, съчетано с промени в начина на живот, като достатъчен сън всяка нощ и избягване на стресови ситуации, може да доведе до по-управляеми епизоди на очна мигрена с течение на времето, така че да можете да се наслаждавате на живота по-пълноценно!

Related Articles

Задължителни храни за здраве и красота през студената зима

С настъпването на студеното зимно време е важно да обърнем специално внимание на храненето си, за да останем здрави и красиви. Макар че много...

Кои са най-здравословни зеленчуци на тиган – сами скачат в него?

Ако търсите бърз и лесен начин да добавите повече зеленчуци към диетата си, тогава не търсете нищо друго освен тигана си. Пърженето на зеленчуци...

5 здравословни комбинации от храни, с които да очаровате вашия стомах

Здравословното хранене става все по-важно в нашето ежедневие. Знаем колко трудно е да се поддържа диета, която се състои от пълноценни храни и не...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
693ПоследователиПоследвай ни

Последни