Пиенето на по-малко подсладени напитки е ключ към отслабването

Поне така казват изследователите, които са установили, че отказването от калориите в подсладените напитки – дори само от една чаша на ден – води до загуба на 1, 5 кг. за 18 месеца.

“Загубата на тегло от течни калории е по-голяма, отколкото загубата им от приема на твърда храна, ” казва д-р Лю Чен, асистент-професор по епидемиология в Училището по обществено здраве и здравеопазване в Ню Орлеанс.

Една от причините за това е, че тялото е в състояние самостоятелно да регулира приема на твърда храна. Например, ако ядете прекалено много твърда храна на обяд, ще сте склонни да ядате по-малко на вечеря. Но това самостоятелно регулиране не се отнася за течностите, които пиете, казват експертите.

“Ако намалите приема на напитки, особено такива, които съдържат захар, това би било прост и лесен начин за поддържане на теглото ви. Можете да избегнете допълнителното наддаване на тегло, или пък ако сте на диета да постигнете лесно целите си, ” добавя Чен.

Проучването “подкрепя това, което много диетолози допускат – течните калории не задоволяват глада, ” казва Кони Дикман, директор на Вашингтонския университет. “В допълнение, установяването, че подсладените напитки могат да окажат по-голямо въздействие върху теглото, отколкото други течности, е важно послание към американците, които продължават да се опитват да намалят техните калории.”

А ако сте жадни? “Пийте вода, ” казва Чен.

По време на изследването, учените са проучили хранителните режими на 810 човека на възраст от 25 до 79 години. Участниците в проучването, което продължило 18 месеца, са били разделени на случаен принцип на три групи:

1) съвети за понижаване на кръвното налягане;

2) намеса в начина на живот (включително и съвети за диета и упражнения за понижаване на кръвното налягане) и

3) намеса в начина на живот и специална диета, богата на плодове и зеленчуци.

В това проучване, изследователите обръщат специално внимание на теглото на участниците и на напитките, които те приемат. Теглото на участниците се измерва на 6-я и 18-я месец и техния хранителен режим е бил следен чрез внезапни телефонни интервюта.

Напитките са разделени в седем категории:

подсладени със захар напитки (включително безалкохолни напитки, плодови напитки, плодови пуншове или висококалорийни напитки, подсладени със захар);

диетични напитки, като например диетична сода и други, които са с изкуствени подсладители

– мляко (включително пълномаслено мляко, 2%, 1% и обезмаслено);

– 100% плодови и зеленчукови сокове (фрешове);

– кафе и чай със захар;

– кафе и чай без захар;

– алкохолни напитки.

Учените откриват, че подсладените със захар напитки представляват 37% от всички течни калории, които хората в проучването консумират. Сред напитките, тези, които са подсладени със захар са единствения тип напитки, които се свързват с промяна на теглото.

Пиенето на по-малко подсладени напитки е по-важно, отколкото да се яде по-малко за намаляване на теглото. Всъщност, пиенето дори на една чаша по-малко безалкохолни напитки, води до загуба на 0.5 кг за 6 месеца и още 1 кг през следващите 18 месеца.

Ако една малка промяна в режима на хранене може да доведе до загуба на половин килограм за шест месеца, с добавянето на други малки промени или засилване на активността дори 15 минути на ден, може да се постигне много. Постепенните промени помагат за постигане на по-здравословно тегло.

Консумирането на течни калории се е повишило с увеличаване на епидемията от затлъстяване. В по-ранни изследвания, учени установяват, че 75% от възрастните в САЩ биха могли да бъдат с наднормено тегло или със затлъстяване през 2015 г. и това се свързва с пиенето на подсладени напитки.

източник gotvach.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни