Пилатес за подрастващи и професионални спортисти

0
1175

  Защо практикуването на Пилатес е от полза за подрастващите професионални спортисти? Въпрос с много лесен отговор за онези треньори, които поне веднъж са видяли с очите си ползите от тренировката по Пилатес и упражнения за координация. Целта на тази атипична в детско-юношеския и доста по-разпространена в професионалния спорт тренировка е подобряване на физическата и психическа форма. Предимствата на Пилатес са, че развива физическия контрол върху тялото и подобрява превенцията от на контузии, пространствената ориентация, помага за укрепване на организма и гъвкавостта, повишава плавността на движенията, регулира дишането, укрепва контрола над ума и съзнанието.

Ползите от Пилатес обаче не се ограничават само до подобряването на физическата форма. Наблюдава се също положителна промяна в интелектуалното, социалното и емоционалното развитие на спортистите в тийнейджърска възраст. Не само спортуващите тийнейджъри, но и всеки един възрастен, който иска да контролира по-добре собственото си тяло, може да започне с Пилатес като един забавен и най-вече безопасен метод на тренировка.
Практикуването на Пилатес и упражнения за координация събуждат сетивата на всички нива, тялото и ума работят заедно.

Какви са ползите от Пилатес при подрастващите спортисти?
•    Забавление – ключът към успеха във всяко начинание.
•    Обучение – което развива потенциала.
•    Рехабилитация – дава правилна стойка на тялото и повишава гъвкавостта.
•    Хигиена на опорно-двигателната система.

Работата с млади спортисти има за основна цел тяхното опорно-двигателно превъзпитание. Правилната стойка на тялото и правилното изпълнение на упражненията предотвратяват бъдещи контузии. Днес всички деца, включително и тези, които спортуват след училище, прекарват много часове в седнало положение, гледане на телевизия или пред компютъра, гръбначният им стълб е подложен на непрекъснат натиск и цялото тяло обикновен страда от неправилната стойка.

На психологическо ниво, Пилатес помага да се поддържа непрекъснато състояние на релакс на тялото. В същото време, успява да съсредоточи вниманието на практикуващия към периоди на по-големи усилия (важните мачове от сезона, изпити и тестове в училище), което допринася за по-добро представяне както в академичните, така и в спортните занимания.

Като техника, която подобрява силата и гъвкавостта в професионалния спорт, Пилатес увеличава самочувствието, намалява усещането за тревожност, подобрява настроението и непостижимите преди цели, изглеждат досегаеми след тренировка.

Пилатес има и други предимства – предотвратява затлъстяването сред децата, насърчава добрите хранителни навици, културата на превенция и грижа за здравето през целия живот.

И не забравяйте – тук насочваме вниманието на всички, не само на подрастващите спортисти, но и на техните родители, роднини, приятели и др.  Пилатес не е само и единствено спорт за млади спортисти! Той е полезен във всяка възраст и независимо от моментната физическа форма на практикуващия.

Тази изключително полезна за професионалния спортист гимнастика е разработена в началото на 20 век от германеца Джоузеф Пилатес. Включва в себе си система от упражнения, насочени към подобряване на гъвкавостта и силата на цялото тяло, без да се налага, тялото да увеличава обема си. Пилатес използва серия от контролирани движения, които са привлекателни както за ума, така и за тялото.

Техниката на Пилатес интегрира в себе си източните и западните теории за подобравяне на физическата форма, като включва специфични упражнения, съчетани с дихателни техники. Използва основно тежестта на тялото в упражненията с машина или на под. Единственият му недостатък е, че не включва аеробни упражнения, което го прави малко по-непривлекателен за хора, чиято основна цел е свалянето на килограми.

Методът може да се интегрира като част от рехабилитационни упражнения или терапевтични програми. Пилатес укрепва организма най-вече в зоната на корема, гърба и задните части, което позволява по-голяма свобода на движение на други части на тялото.

От Елисавета Шидерска, експерт по спорт и хранене към Fine Line

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.