Пилатес за подрастващи и професионални спортисти

  Защо практикуването на Пилатес е от полза за подрастващите професионални спортисти? Въпрос с много лесен отговор за онези треньори, които поне веднъж са видяли с очите си ползите от тренировката по Пилатес и упражнения за координация. Целта на тази атипична в детско-юношеския и доста по-разпространена в професионалния спорт тренировка е подобряване на физическата и психическа форма. Предимствата на Пилатес са, че развива физическия контрол върху тялото и подобрява превенцията от на контузии, пространствената ориентация, помага за укрепване на организма и гъвкавостта, повишава плавността на движенията, регулира дишането, укрепва контрола над ума и съзнанието.

Ползите от Пилатес обаче не се ограничават само до подобряването на физическата форма. Наблюдава се също положителна промяна в интелектуалното, социалното и емоционалното развитие на спортистите в тийнейджърска възраст. Не само спортуващите тийнейджъри, но и всеки един възрастен, който иска да контролира по-добре собственото си тяло, може да започне с Пилатес като един забавен и най-вече безопасен метод на тренировка.
Практикуването на Пилатес и упражнения за координация събуждат сетивата на всички нива, тялото и ума работят заедно.

Какви са ползите от Пилатес при подрастващите спортисти?
•    Забавление – ключът към успеха във всяко начинание.
•    Обучение – което развива потенциала.
•    Рехабилитация – дава правилна стойка на тялото и повишава гъвкавостта.
•    Хигиена на опорно-двигателната система.

Работата с млади спортисти има за основна цел тяхното опорно-двигателно превъзпитание. Правилната стойка на тялото и правилното изпълнение на упражненията предотвратяват бъдещи контузии. Днес всички деца, включително и тези, които спортуват след училище, прекарват много часове в седнало положение, гледане на телевизия или пред компютъра, гръбначният им стълб е подложен на непрекъснат натиск и цялото тяло обикновен страда от неправилната стойка.

На психологическо ниво, Пилатес помага да се поддържа непрекъснато състояние на релакс на тялото. В същото време, успява да съсредоточи вниманието на практикуващия към периоди на по-големи усилия (важните мачове от сезона, изпити и тестове в училище), което допринася за по-добро представяне както в академичните, така и в спортните занимания.

Като техника, която подобрява силата и гъвкавостта в професионалния спорт, Пилатес увеличава самочувствието, намалява усещането за тревожност, подобрява настроението и непостижимите преди цели, изглеждат досегаеми след тренировка.

Пилатес има и други предимства – предотвратява затлъстяването сред децата, насърчава добрите хранителни навици, културата на превенция и грижа за здравето през целия живот.

И не забравяйте – тук насочваме вниманието на всички, не само на подрастващите спортисти, но и на техните родители, роднини, приятели и др.  Пилатес не е само и единствено спорт за млади спортисти! Той е полезен във всяка възраст и независимо от моментната физическа форма на практикуващия.

Тази изключително полезна за професионалния спортист гимнастика е разработена в началото на 20 век от германеца Джоузеф Пилатес. Включва в себе си система от упражнения, насочени към подобряване на гъвкавостта и силата на цялото тяло, без да се налага, тялото да увеличава обема си. Пилатес използва серия от контролирани движения, които са привлекателни както за ума, така и за тялото.

Техниката на Пилатес интегрира в себе си източните и западните теории за подобравяне на физическата форма, като включва специфични упражнения, съчетани с дихателни техники. Използва основно тежестта на тялото в упражненията с машина или на под. Единственият му недостатък е, че не включва аеробни упражнения, което го прави малко по-непривлекателен за хора, чиято основна цел е свалянето на килограми.

Методът може да се интегрира като част от рехабилитационни упражнения или терапевтични програми. Пилатес укрепва организма най-вече в зоната на корема, гърба и задните части, което позволява по-голяма свобода на движение на други части на тялото.

От Елисавета Шидерска, експерт по спорт и хранене към Fine Line

Related Articles

Как да оборудвате кухнята за здравословно и вкусно приготвени ястия?

За да се храните здравословно и това да се отразява благоприятно на здравето ви не е важно само каква храна приемате, а и как...

7 забранени храни при високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, известно и като хипертония, е често заболяване сред възрастните хора. Храната, която консумираме, може да играе важна роля в управлението на...

Какви храни са подходящи за всеки над 50 години?

Навлизането във възрастта над 50 години може да бъде предизвикателство за здравето. Важно е да се храним правилно, за да опазим нашето тяло от...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни