Плуването универсалният спорт

0
1168

 

Редовното плуване намалява риска от хронични заболявания, като сърдечно-съдови, диабет тип 2 и инсулт, показват изследвания.
Чрез този вид упражнения можем да повишим настроението, но и да поддържаме теглото си под контрол.
Установено е, че за 30 минути плуване човек изгаря около 240 калории.
Плуването стимулира функцията на белите дробове и сърдечно-съдовата система, увеличава притока на кислород до клетките. Този процес засилва обмените процеси на клетъчно ниво и подпомага функцията на различни жизненоважни системи в организма.
Водният спорт е благоприятен при схващане на мускули и болки в ставите, особено при хора с наднормено тегло или страдащи от артрит.
Плуването е категоризирано като вид аеробно занимание. Полезно е за сърдечно-съдовото здраве, като спомага намаляването на кръвното налягане и риска от инсулт. Движенията във водата стимулират сърцето да изпомпва кръв по-ефективно и експедитивно, обясняват експерти.

Смята се, че ниските температури на водата стимулират кръвообращениетои обмяната на веществата.
Практикуването на този спорт активира почти всички основни мускулни групи и по този начин увеличава мускулния тонус и сила.
Упражненията във вода, придружени от добри навици за разтягане, могат значително да подобрят гъвкавостта на тялото.
Учени наскоро установиха, че дори на 5-годишна възраст, децата които са плували като бебета, притежават значително по-добри способности да пазят равновесие и по-развита координация на движенията, в сравнение с техните връстници.
С този вид упражнения регулираме дишането си, което позволява навлизането на повече кислород в мускулите. Освен това помага и за облекчаване на стреса. Плуването в топла вода има успокояващ и релаксиращ ефект.

източник puls.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.