Плуването универсалният спорт

0
1332

 

Редовното плуване намалява риска от хронични заболявания, като сърдечно-съдови, диабет тип 2 и инсулт, показват изследвания.
Чрез този вид упражнения можем да повишим настроението, но и да поддържаме теглото си под контрол.
Установено е, че за 30 минути плуване човек изгаря около 240 калории.
Плуването стимулира функцията на белите дробове и сърдечно-съдовата система, увеличава притока на кислород до клетките. Този процес засилва обмените процеси на клетъчно ниво и подпомага функцията на различни жизненоважни системи в организма.
Водният спорт е благоприятен при схващане на мускули и болки в ставите, особено при хора с наднормено тегло или страдащи от артрит.
Плуването е категоризирано като вид аеробно занимание. Полезно е за сърдечно-съдовото здраве, като спомага намаляването на кръвното налягане и риска от инсулт. Движенията във водата стимулират сърцето да изпомпва кръв по-ефективно и експедитивно, обясняват експерти.

Смята се, че ниските температури на водата стимулират кръвообращениетои обмяната на веществата.
Практикуването на този спорт активира почти всички основни мускулни групи и по този начин увеличава мускулния тонус и сила.
Упражненията във вода, придружени от добри навици за разтягане, могат значително да подобрят гъвкавостта на тялото.
Учени наскоро установиха, че дори на 5-годишна възраст, децата които са плували като бебета, притежават значително по-добри способности да пазят равновесие и по-развита координация на движенията, в сравнение с техните връстници.
С този вид упражнения регулираме дишането си, което позволява навлизането на повече кислород в мускулите. Освен това помага и за облекчаване на стреса. Плуването в топла вода има успокояващ и релаксиращ ефект.

източник puls.bg