Подсъзнанието ли управлява нашето поведение?

0
1484

doctorka-podsuznanie Преди повече от век психолозите изследователи и клиничните психолози потвърдиха, че всички хора притежават богат и действен подсъзнателен живот, който се разиграва успоредно със съзнателните им мисли и чувства. Човешкото подсъзнание има мощно въздействие върху съзнанието по начини, които чак сега сме в състояние да започнем да измерваме с някаква степен на точност. За да добием истинско разбиране за човешкия опит, трябва да разберем не само съзнателното и подсъзнателното си, а и как те си взаимодействат.

Ученият Ленард Млодинов осветява дебрите на подсъзнанието и разкрива неочаквани истини в книгата „Подсъзнателното“ (ИК „Изток-Запад“). Всички съждения и възприятия отразяват действията на нашия ум на две нива: съзнателното, за което знаем, и подсъзнателното, което е скрито от нас. Второто отдавна е било обект на предположения, но през последните две десетилетия учените са разработили забележителни нови средства за изследване на скритите (подпрагови) механизми на ума. Ценният труд на Млодинов е книга именно за тях, за т.нар. сублимални въздействия (латинската основа на думата „сублимално“ в превод означава „подпрагово“) – за процесите в подсъзнанието и за това как ни влияят те.

podsuznanieto-korica
Млодинов разяснява това по достъпен и увлекателен начин, давайки редица примери без да жертва научната правдивост. Книгата му представя едно изненадващо изследване, което ни отваря очите за това как нашият подсъзнателен ум оформя представата ни за света и как твърде често възприемаме неправилно отношенията си със семейството, с приятелите и колегите, тълкуваме погрешно причините за инвестиционните си решения и си спомняме погрешно важни събития.

Работата, вършена от подсъзнанието, е изключително важна, тъй като е решаваща част от еволюционния механизъм на оцеляването ни. Ако някой си мисли, че знае защо харесва конкретен човек, защо се е насочил към дадена работа, защо държи на определено решение, той трябва да помисли отново. И ако не стигне сам до прозрение, ще получи отговор от Млодинов чрез „Подсъзнателното”.

Повече по темата можете да научите тук.