Правила за безопасно тичане

Тичането за здраве е начин да поддържаме, както добра физическа форма, така и възможност да се грижим за здравето си. Експертите предупреждават обаче, че за по-голяма безопасност по време на тичане трябва да задържаме подскока в ходилото си и да следим начина, по който стъпваме на земята.

Лии Саксби, автор на новата електронна книга “Proprioception: Making Sense of Barefoot Running” обяснява, че има няколко най-важни аспекта, относно правилното тичане, без значение от скоростта. Това са: правилна стойка на тялото, енергичен подскок, еластичен ритъм и приземяване на стъпалото.

Когато ходим, приземяваме крака си първо на петата. При тичането обаче трябва да стъпваме с предната част на стъпалото.

Д-р Марк Кукузел от университета в Западна Вирджиния, който е бил и състезател в спринт-дисциплини в продължение на 30 години, обяснява, че когато стъпваме на средната или предната част на стъпалото си, трябва да се стремим да използваме отскока на стъпалото, който зарежда със сила. Ползите от ежедневната разходка и тичането за здраве са огромни, но хората трябва да знаят правилните техники, които изключват стъпването на пета.

Д-р Елизабет Мартзкин е хирург със специализация спортната медицина в Tufts Medical Center, Бостън, Масачузетс, САЩ. В практиката си се е сблъсквала с наранявания от всякакво естество. Според нея много от травмите се дължат на носенето на неподходящи обувки. Ако смятаме да тичаме редовно, задължително трябва да си подсигурим удобни спортни обувки, съветва тя като препоръчва носенето на модели, които държат крака стабилен при движение.

Тичането е цялостна тренировка на тялото – мозък, кръвообращение, мускули, общ тонус. Чрез него се намалява стресът, помага се на съня. Стоенето на едно място води до “разпад” на тялото, а движението на растеж, казва д-р Мартзкин, като добавя, че винаги сме в конфликт с това.

източник puls.bg

Related Articles

Как да отслабнем без диети и хапчета? Научете 5-те основни принципа

Представете си, че може да отслабнете, без да се налага да се откажете от любимите си храни, бзе да се налага да спазвате строги...

Дали имате висок холестерол? Това са първите симптоми!

Високият холестерол е сериозен проблем, който може да влоши здравното ни състояние. Много хора страдат от него и не знаят за това. Поради тази...

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни