Киноата – златото на инките

Позната още като „златото на инките“, през последните години киноата е един от символите на здравословното хранене.

Отглежда се от хилядолетия почти в цяла Южна Америка, но основно в Боливия и Перу, където са съсредоточени 97% от световното производство.

На езика на местните киноа означава „майчино зърно“. Растението е свързано с много езически ритуали за плодородие. Така например засаждането му всяка година се превръща в истински празник. Първите семена, съхранявани в златен съд, разпръсква самият вожд на племето.

За инките киноата е била свещено зърно и една от основните три храни в менюто им, наред с царевицата и картофите.

Киноата не е зърнено растение – принадлежи към семейството на щировите и е „роднина“ на цвеклото, спанака, амаранта, щира и лободата. Листата на това едногодишно растение са широки и също намират приложение в кухнята. Те са и лечебни – прилагат се за облекчаване на болка и за по-бързо зарастване на рани. А семената на киноата, освен за готвене, са и суровина за една популярна в Андите напитка, подобна на бирата.

Въпреки че и сега тя е поминък и прехрана за бедните, до неотдавна киноата се е възприемала като храна само на бедните. Нещата се обръщат през 1987 година при посещението на испанските кралски особи в Боливия. Кралят и кралицата опитват някакъв специалитет с киноа и той много им харесва. Тази пикантна подробност е отразена широко в медиите, след което настъпва часът на киноата… Цената и по световните пазари днес е седем пъти по-висока, отколкото пред 20 години.

Днес киноа се отглежда вече не само в Андите. С благословията на Далай Лама например започва отглеждането и в Тибет и Хималаите.

Растението вирее най-добре на 3 000-4 000 метра надморска височина, тоест в райони с бедни почви и сурови климатични условия. Според легендите негова родина са бреговете на най-високо разположеното в света езеро – Титикака.

Защо това растение е толкова уникално?

Киноата е по-богата на белтъчини от всички зърнени храни, съдържа много минерали, в нея няма глутен, което я прави незаменим източник на протеини. Киноата е щедър източник на фибри и витамини от група В. Тя е с много нисък гликемичен индекс, което я прави изключително подходяща храна при диети за отслабване.

Едно сравнение за илюстрация: киноата съдържа 16,2-20% протеини, докато в ориза те са 7,5%, в просото – 9,9%, а в пшеницата – 14%. Освен това протеините в киноата са с много високо качество.

Семената на киноата съдържат всичките аминокиселини, които са необходими за правилното функциониране на човешкия организъм. За разлика от ориза и пшеницата например, които съдържат малки количества лизин, съставът на аминокиселините в киноата е изключително балансиран и много близък до състава им в млякото. Повечето от ненаситените мастни киселини, които се съдържат в семената, са Омега 3 – нещо, с което се слави още само рибата! Нещата не свършват дотук. В семената на киноата се съдържат въглехидрати, мазнини (с високо съдържание на лецитинова киселина), скорбяла, минерали и още витамини – А, С, D, до най-ценния – рибофлавина (витамин В2). Те са много богати на фосфор (три пъти повече, отколкото съдържа оризът с най-високо качество, а не отстъпват по съдържание на този елемент дори на някои видове риби), желязо (два пъти повече, отколкото съдържа пшеницата), цинк, натрий, калий…

Повече за киноата може да научите от книгата на ИК “Колхида” – тук

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни