Разделното хранене помага ли за отслабване?

1
3581

razdelno-hranene-dieta

И да, и не. С помощта на разделното хранене наистина се отслабва, но причината това да се случва все още не е ясна. Принципите за съчетаване на храните на д-р Хей, вече обобщени и представени в редица книги, въз­хваляват достойнствата на непреработените храни, спиране на захарта и консумация на повече пресни плодове и зеленчуци и по-малко месо и преработени храни – а всички тези съвети са добри и разумни и сами по-себе си ще ви помогнат да отслабнете.

Основата на този тип хранене обаче е да разделяте храните, богати на протеини, от храните, богати на въглехидрати. За да проверят дали този метод влияе върху теглото, мои студенти проведоха експеримент и раз­делиха участниците на две групи – едната група подложиха на разделно хранене, в която включиха всички препоръчани храни, а участниците ги приемаха според принципа за разделяне на протеините от въглехидрати­те. Другата група консумираше същите храни, само че в каквито си по­иска комбинации. Участниците и в двете групи отслабнаха, но онези от групата, спазваща принципа за разделяне на протеини от въглехидрати, отслабнаха значително повече. Дали това се дължи на самото комбини­ране на храните, или на неудобството на самия процес (не е лесно да се храните „разделно“ в заведения и съответно в крайна сметка така ядете по-малко), остава неясно.

Повече подобни съвети може да намерите в книгата „500 въпроса за здравето и храненето“ тук.

Comments

1 коментар

  1. Знаете ли какво е „Разделно хранене“? Това значи подбор на храните според своята съвместимост!!!
    Не може да се яде сирене и месо, картофи с месо, десерт не се яде след ядене, абсолютно зло е за стомаха комбинация на солено и сладко и т.н.Българската кухня е доста нескопосана в това съотношение правят се какви ли не несъвместими комбинации на продукти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.