Разпознаване на здравословната рецепта

Сигурно често сте се питали, дали определена рецепта е наистина здравословна. И ние се питаме, ето защо ще се опитаме да ви предоставим простички правила за по-вкусно и здравословно хранене.

За установяване на рецепта дали е здравословна или не препоръчваме използването на три прости правила:

1 – Наличие на здравословните съставки

2 – Наличие на НЕздравословни продукти и съставки

3 – Начин на готвене

Ето какво ви е нужно при оценката на една рецепта.

Здравословни съставки

Най-здравословните съставки, за които е добре да гледате са целите пресни или замразени плодове и зеленчуци, „здравословните”  масла като зехтин, орехово масло, лешниково масло, ленено масло и др. Ядките, бобови растения и соята, са също здравословни съставки, както и пълнозърнестите хляб и тестени изделия. Месото следва да бъде без тлъстина, като се стремите повечето продукти да бъдат ниско-маслени(млека, сирена и др). Стремете се рецептите, да включват няколко здравословни съставки, а не само една или две. Например, див ориз с червени боровинки, ябълки и бадеми е чудесена комбинация от здравословно ястие с добър баланс на пълнозърнести съставки, ядки и плодове. При желание добавете пилешки гърди, така ще получите невероятно вкусна и здравословна храна. Пиле(без кожата) със зеле и ябълки е още един пример на една чудесна рецепта с няколко здравословни съставки. Разбира се в горните примери рецептите са много богати на здравословни подправки, продукти и др.

Пазете се от нездравословните съставки

Нездравословното съставки, които е добре да избягвате ако ги видите в рецепти са: бяла рафинирана  захар, преработени храни, наситените и транс мазнини, бяло рафинирано брашно и продукти, направени с рафинирано бяло брашно. Преценката за една рецепта дали е здравословна може да бъде много лесна. Например, ако една рецепта, която „призовава” да се използват преработени храни като месни консерви, мазни топени сирена или продукти с високо съдържание на мазнини като майонеза, сланина и др, не е здравословна. Избягвайте честата консумация на такива храни .

От друга страна, понякога „оценката” за една здравословна рецепта е много трудна. Спагети с кюфтета и доматен сос изглеждат уж като здравословна храна, но по-голямата част от храната, която ще поемем е от бяло рафинирано брашно, пък в кюфтета може да има огромно количество наситени мазнини. От друга страна домашния сос за спагетите е изключително здравословен – много домати, които ни дават витамини и ликопен, чесън, чушки, гъби, билки и подправки, все здравословни съставки. Ето защо ако една рецепта ви обърква или се двоумите просто заменете продуктите – спагетите ги заменени с пълнозърнести,  кюфтета с пилешко месо или просто намалете порцията и я заменете със здравословна салата.

Начин на готвене

Начина на готвене в една рецепта е от изключително важно значение. Дълбокото пържене и въобще всякакво пържене е най-не-здравословния начин на готвене. Винаги когато можете го избягвайте независимо дали ще е във фритюрник , тиган или др. Избягвайте да пържите и храни, които „попиват” много мазнина. Следващите здравословни начини на готвене са задушаването и печенето с добавка на  малко рапично или кокосово масло ще постигнете много добри резултати. Следва варенето – много добър начин за приготвяне,  не добавя излишни калории към продуктите, но пък се губят ценни хранителни вещества особено при зеленчуците.  Когато можете гответе на пара – при нея най-малко се губят хранителните стойности на продуктите.

Ето няколко примера на рецепти, приготвени с различни методи на готвене. Картофите са добър източник на витамин С и фибри.Средните на големина картофи имат само около 100 калории и са здравословна храна, когато са печени. Френски пържени картофи са на обратния полюс – изключително вредни. Първо, защото са пържени, второ защото мазнините използвани при дълбоко пържене стават много вредни за вас и трето, защото картофите попиват изключително много мазнина.

Друг пример за добър и лош начин на готвене- да вземем 200-300 гр. пилешки гърди. Печените пилешки гърди във фурната с малко салса, зеленчуци и пилешки бульон е здравословен начин за приготвяне. Но ако същата порция пилешки гърди, я  запържите или панирате, тя става доста нездравословно ястие, което е добре да избегнете .

Нека да обобщим – винаги гледайте в ястието ви да има поне няколко здравословни продукта. Избягвайте нездравословните съставки и при възможност им намерете техни здравословни заместители. Избирайте винаги рецепти, които могат да се пекат, задушават или готвят на пара.

Надяваме се да сме ви предоставили, някой простички правила за по здравословно готвене и разпознаване на рецептите.

Здравословно хранене

Related Articles

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Коя е най-здравословната риба за нас през есента?

Рибата е една от най-полезните храни за човешкото здраве. Тя съдържа много важни хранителни вещества, които помагат на костите, подобряват кръвообращението и подпомагат доброто...

По 1 кофичка кисело мляко на ден – ето ползите за черния дроб

Когато става въпрос за здравето на черния дроб, ние трябва да обърнем сериозно внимание, тъй като то играе ключова роля в нашия организъм. За...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни