Рукола – любопитни факти за нея

0
1654

Руколата е фин листен зеленчук. Листенца рукола се прибавят най-вече към салатите. Тенденцията е листният зеленчук все повече да навлиза в българската кулинария.

Нека открехнем завесата и разберем за какво е полезна руколата и какви са нейните приложения в кухнята. Въпреки че звучи екзотично, руколата всъщност е непретенциозно растение, растящо както в Европа, така и в Мала Азия и Северна Африка. Растението не е особено капризно и може да бъде отглеждано дори и в двора. Нуждае се от светлина и редовно поливане.

Добрата новина е, че вкусната рукола е изключително диетична храна. В 100 грама от растението се съдържат само 26 калории. Редовната консумация на рукола снабдява организма с ценните витамини А и С, които действат и като мощни антиоксиданти. В този листен зеленчук се съдържат и витамини от групата В. Сред тях са противостресовия Витамин В1, както и Витамин В9 (познат още като фолиева киселина или фолацин), който е от съществено значение за обменните процеси и притежава известно антираково действие. Този витамин, представен в руколата, способства за по-лесното разделяне на клетките. Ето защо се препоръчва рукола да бъде добавяна към ястията най-вече на бременните жени.

Руколата е добър източник и на калий. Така че, хапвайки повече рукола ще осигурите нормалното функциониране на сърдечния мускул и нервната система. Желязото в растението пък се грижи за намаляване на риска от анемия.

Добрата изненада е, че руколата съдържа Омега-3 мастни киселини, чиято роля е да поддържат здравословния баланс в тялото.

Вкусовите характеристики на фините листенца са не по-малко значими. Руколата има специфичен аромат на ядки и лек пикантен вкус, придава неповторима свежест на ястията. Препоръчително е да се добавя към салати. Най-добре ще е те да са овкусени със зехтин и баласамов оцет. Целта е да се запазят и дори подсилят здравословните й функции.

Използването й в кулинарията не се ограничава само до салатите. Листенца рукола се добавят към някои пици и меса. Пресовайки рукола ще получите страхотно песто, което можете да добавите към сосове за паста или към ризото.

източник gotvach.bg