С 11 гласа „против” здравната комисия отхвърли предложението за отмяна на забраната на тютюнопушенето на обществени места

0
1443

zabrana-pushene

С 11 гласа „против” здравната комисия отхвърли предложението за отмяна на забраната на тютюнопушенето, което беше внесено от депутатите Кирил Гумнеров и Стоян Иванов. Нямаше гласували „за” или „въздържал се”.

Десислава Атанасова напусна заседанието, за да се включи в икономическата комисия. Преди това тя настоя здравната комисия да отхвърли либерализирането на забраната.
По нейни думи дори забраната да спаси един човек, едно дете да погълне по-малко дим или един пасивен пушач да не пострада, това е успех.
По време на заседанието Кирил Гумнеров пък заяви, че забраната е абсолютно неефективна и повтори за пореден път тезата си, че води ресторантьорския бранш към фалит.
Тази забрана е вредна, защото пушачите пушат повече след нейното въвеждане, каза депутатът. По негови думи идеята да се намали броят на изпушените цигари може да се реализира с дългосрочна и масирана кампания, а не с тази забрана.
Преди началото на комисията над 100 души се събраха на протест против отмяната на забраната за тютюнопушене на обществени места пред сградата на бившия партиен дом в столицата. Те пляскаха с ръце и вървяха назад в знак на протест срещу готвените промени в Закона за здравето, предвиждащи да се облекчи тоталната забрана, която влезе в сила от 1 юни тази година.
Протестиращите носеха плакати с надписи: “Водете ни напред, не назад“, “Заведения без дим“, “Европейци сме, пушим навън“, “Без дим може, без здраве не може“ и “Здравето на децата ни не е за продан“.
Организаторите на протеста от “България без дим“ поясниха, че ще има нов протест в неделя от 11 часа, а сборният пункт е градинката на езерото „Ариана”.
източник puls.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.