Синът ми е с наднормено тегло. Как да му помогна?

0
2165

zdravoslovno-hranene-maika-i-deteАко давате на сина си здравословни храни, богати на хранителни вещества, и изключвате преработени и богати на захар храни и ако го насърчавате да се движи, теглото му би трябвало да се нормализира. Приготвяйте му засищаща закуска, например овесена каша, ядки от просо или киноа (продават се в диетичните магазини) с плодове и кисело мляко, или сварено яйце с препечена филийка пълнозърнест хляб. За обяд и вечеря му предлагайте месо без тлъстини или растителни протеини (тофу и други соеви продукти, както и сирене и млечни продукти), съчетани с пълнозърнести храни и много зеленчуци. Сведете до минимум пържените храни. Ако на сина ви му се дояде нещо сладко, му предложете пресни плодове. Ако огладнее между храненията (а децата се нуждаят от често похапване, за да си набавят гориво за тялото), му давайте закуски от въглехидрати, балансирани с протеини, които да забавят разграждането и усвояването им и да осигурят енергия на тялото за по-дълго време. Можете да предложите на детето си овесени бисквити с фъстъчено масло или хумус; ябълка и 10 бадема; малък сандвич от ръжен хляб с пилешко месо. Вместо газирани напитки, пълни със захар и кофеин, разредете плодов сок с вода.

Но не лишавайте детето си изцяло от лакомства – не бива то да има чувството, че го наказвате. Просто му обяснете ясно кога и по колко може да яде. Също така му давайте мултивитамини и хранителна добавка с минерали, от които да си набавя цялото необходимо му количество витамин В и хром, които заедно регулират колко храна се изгаря за набавянето на енергия и колко се складира под формата на мазнини. Ако в организма на детето ви има недостиг на някое от тези вещества, процесът на преработка на храната може да се забави.
В случай че сте последвали всички изброени съвети, свързани с храненето, и синът ви спортува редовно, а теглото му още не се е нормализирало, се консултирайте с диетолог, който да изключи други възможни проблеми като алергия към храна или лошо храносмилане.

Повече подобни съвети може да намерите в книгата „500 въпроса за здравето и храненето“ тук.