Спортове, подходящи за нежния пол

Може би трябва да кръстим статията “само за жени”. Но по ирония на съдбата тя е написана от мъж. В този материал ще говорим за спортовете, които са подходящи за по-нежната половина от човечеството. Ако делим видовете спорт на две – аматьорски и професионален, то но ние ще се вмъкнем някъде помежду им… и ще изберем максимално добрите упражнения за вас, дами.

Като говорим за „професионален“ спорт, се има предвид всеки един спорт, от който се печелят пари. А аматьорският спорт е за удоволствие – дори и да си изключително добър в него. Ако припечелвате по някой лев от аматьорски спорт, но това не е Вашето призвание и основно занимание, не можете да се наречете професионален спортист.

Нека тук поговорим за удовоствието и ползата от аматьорския спорт при дамите. Ще заложим на почасовите тренивоки, които ви поддържат в добра форма, тонизират ви и ви карат да се чувствате добре в тялото си.

По мои наблюдения все повече жени посещават фитнес зали. Но дали това е, защото действително искат да тренират и да подобрят формата си или защото имат приятели там или пък търсят запознанства… това е друг въпрос.

Жена в фитнес залата без програма за тренировка и инструктор до нея, е като мъж в магазин за бельо на 14 февруари. Пълен хаос!

За да постигнете желания резултат чрез вдигане на тежести определено трябва да сте мъжко момиче и да не Ви пука, че през цялото време, някой Ви оглежда задника.

Изготвянето на фитнес програма струва около 40 лв., тренировката с инструктор – 10-15 лв., а при закупуване на месечна карта може да имате отстъпка в цената… Но дали си заслужават всички тези средства и отделено време, за да разберете,  че сте объркали мястото или спорта? Не ме разбирайте погрешно, фитнесът също си има своите положителни страни, но… нека ви запозная с неговата съвременна заместничка-аеробиката!

Преди 52 години д-р Кенет Х.Купър въвежда нов тип тренировка, а имено аеробиката. Първоначалната и цел била да укрепва сърдечно-съдовата и дихателната система при човека, като подобри кръвообръщението в цялото тяло. Оттогава насам обаче аеробиката е придобила значителна популярност и се използва не само за медицински цели, а и за моделиране на тялото. Сбогом тежести, здравей аеробика! Тренировките по аеробика се състоят от три основни части (подготвителна част /разгряване/, основна част /кардио част/, заключителна част /стречинг/, за нормализиране на пулса) и имат продължителност  до един астрономически час, под звуците на тонизираща музика. Има толкова много разновидности на аеробиката, че дори и най-взискателните дами могат да намерят подходящата тренировка за тях, а приятелската обстановка в залата ще направи заминанието още по-приятно. Ето малко примери за видове аеробни тренировки – степ аеробика, интервална аеробика, водна аеробика, кръгова аеробика, както и съвременни стилове като пилатес, тае бо, каланетика и др. под.

Изгореното количество калории по време на аеробна тренировката, може да стигне до 1000 kcal! Звучи добре, нали? А ако този факт не ви мотивира, ще ви издам и още една тайна: цената  за еднократно посещение варира между 4 и7 лева на тренировка в най-добрите зали. Така че… бързо приготвяйте екипа си тръгвайте към залата, докато не се е вдигнала цаната!

За дамите със състезателен характер, които обичат  интригата в спорта, склошът е идеален вариант да покажете физическите си възможности, докато тялото Ви се отблагодарява с обилно потене и детоксикация.

Поздрави и успех!

От Мартин Гаджев, инструктор и консултант по спорт към Fine Line

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни