Спортове, подходящи за нежния пол

0
1605

Може би трябва да кръстим статията “само за жени”. Но по ирония на съдбата тя е написана от мъж. В този материал ще говорим за спортовете, които са подходящи за по-нежната половина от човечеството. Ако делим видовете спорт на две – аматьорски и професионален, то но ние ще се вмъкнем някъде помежду им… и ще изберем максимално добрите упражнения за вас, дами.

Като говорим за „професионален“ спорт, се има предвид всеки един спорт, от който се печелят пари. А аматьорският спорт е за удоволствие – дори и да си изключително добър в него. Ако припечелвате по някой лев от аматьорски спорт, но това не е Вашето призвание и основно занимание, не можете да се наречете професионален спортист.

Нека тук поговорим за удовоствието и ползата от аматьорския спорт при дамите. Ще заложим на почасовите тренивоки, които ви поддържат в добра форма, тонизират ви и ви карат да се чувствате добре в тялото си.

По мои наблюдения все повече жени посещават фитнес зали. Но дали това е, защото действително искат да тренират и да подобрят формата си или защото имат приятели там или пък търсят запознанства… това е друг въпрос.

Жена в фитнес залата без програма за тренировка и инструктор до нея, е като мъж в магазин за бельо на 14 февруари. Пълен хаос!

За да постигнете желания резултат чрез вдигане на тежести определено трябва да сте мъжко момиче и да не Ви пука, че през цялото време, някой Ви оглежда задника.

Изготвянето на фитнес програма струва около 40 лв., тренировката с инструктор – 10-15 лв., а при закупуване на месечна карта може да имате отстъпка в цената… Но дали си заслужават всички тези средства и отделено време, за да разберете,  че сте объркали мястото или спорта? Не ме разбирайте погрешно, фитнесът също си има своите положителни страни, но… нека ви запозная с неговата съвременна заместничка-аеробиката!

Преди 52 години д-р Кенет Х.Купър въвежда нов тип тренировка, а имено аеробиката. Първоначалната и цел била да укрепва сърдечно-съдовата и дихателната система при човека, като подобри кръвообръщението в цялото тяло. Оттогава насам обаче аеробиката е придобила значителна популярност и се използва не само за медицински цели, а и за моделиране на тялото. Сбогом тежести, здравей аеробика! Тренировките по аеробика се състоят от три основни части (подготвителна част /разгряване/, основна част /кардио част/, заключителна част /стречинг/, за нормализиране на пулса) и имат продължителност  до един астрономически час, под звуците на тонизираща музика. Има толкова много разновидности на аеробиката, че дори и най-взискателните дами могат да намерят подходящата тренировка за тях, а приятелската обстановка в залата ще направи заминанието още по-приятно. Ето малко примери за видове аеробни тренировки – степ аеробика, интервална аеробика, водна аеробика, кръгова аеробика, както и съвременни стилове като пилатес, тае бо, каланетика и др. под.

Изгореното количество калории по време на аеробна тренировката, може да стигне до 1000 kcal! Звучи добре, нали? А ако този факт не ви мотивира, ще ви издам и още една тайна: цената  за еднократно посещение варира между 4 и7 лева на тренировка в най-добрите зали. Така че… бързо приготвяйте екипа си тръгвайте към залата, докато не се е вдигнала цаната!

За дамите със състезателен характер, които обичат  интригата в спорта, склошът е идеален вариант да покажете физическите си възможности, докато тялото Ви се отблагодарява с обилно потене и детоксикация.

Поздрави и успех!

От Мартин Гаджев, инструктор и консултант по спорт към Fine Line

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.