Сърдити ли са старчетата?

Във всяка възраст човек прилича на новак.”

Никола Себастиан Шамфор

Свикнали сме да възприемаме повечето възрастни хора като свадливи, опаки, дори ексцентрични, отказващи да приемат всичко ново (в това число и технологиите, които реално могат да улеснят живота им), самотни и депресирани. В съзнанието на масата възрастният човек е прегърбен, съсухрен и олюляващ се старец, постоянно недоволен и склонен да се скара с всеки, без значение дали има причина да го прави или не.

В действителност това е популярен, но неточен стереотип по адрес на възрастните. Медиите, филмите, детските филмчета (анимирани и игрални) допринасят в голяма степен за широкото му разпространение. В проучване на десет популярни тийнейджърски филма например повечето възрастни герои притежават редица отрицателни черти, а една пета от тях представят само негативни стереотипи. Депресиращият и дори плашещ понякога образ на остаряването е демонстриран не само във филми за деца и подрастващи, ами и в комикси, телевизионни програми и филми, ориентирани за възрастни.

Медиите постоянно насаждат у хората страхове за уж неизбежните щети, които остаряването нанася и допълнително допринасят за избуяването на митовете за възрастни хора, както и за предубежденията срещу тях. Проучвания показват, че чувството, което повечето ученици изпитват към възрастните, е съжаление. Много от нас свързват проблемите с паметта у старите хора като знак за умствени проблеми и некомпетентност, но същите проблеми у младите се възприемат като невнимание или липса на усилие. Изследвания обаче показват, че тези представи са абсолютно погрешни и развенчават мита, че старостта (от 60-65 години нагоре) в повечето случаи се свързва с неудовлетворение и сенилност. Екип изследователи интервюира млади хора на възраст между 21 и 40 години, като им задава въпроси за щастието и възрастта. Като цяло, младите предвиждат, че колкото повече остаряват, толкова по-нещастни ще стават. Оказва се обаче, че по-възрастните са далеч по-щастливи от младите. Нещо повече – проучвания, основани на интервюиране на представителна извадка от населението в САЩ, разкриват, че депресията в действителност е най-силна у хора на възраст между 25-45 години, а най-щастливата група от хора е на 65 години… или даже по-възрастни. Щастието се увеличава с възрастта в края на шейсетте и може би седемдесетте години на хората. В друго проучване в САЩ, в което взимат участие 28 000 американци, една трета от 88-годишните отговарят, че са „много щастливи”, а най-щастливите сред интервюираните са най-възрастните. Реално шансовете човек да е щастлив се увеличават с 5% с всяко следващо десетилетие. И това в голяма степен се дължи на факта, че в по-напреднала възраст, човек намалява очакванията си, приема ограниченията, които възрастта му налага и си спомня повече позитивната информация и хубавите моменти от живота си, отколкото негативните.

Макар депресията да е неизбежно последствие от остаряването и все още да засяга 15% от възрастните, реално много случаи на депресия с напредване на годините се дължат не толкова на самото биологическо остаряване, колкото на медицински проблеми и болежки, на странични ефекти от лекарствата за тяхното лекуване или на социалната изолация.

Друг широкоразпространен мит за възрастните е, че страдат от липса на каквото и да било сексуално желание. Проучване сред близо 3000 души показва обаче, че над три четвърти от мъжете на възраст между 75 и 85 години и половината от партньорките им съобщават, че все още се интересуват от секса, а 73% от участвалите в проучването на възраст между 57 и 64 години отговарят, че са сексуално активни. Нещо повече: 26% от най-възрастната група сред интервюираните (между 75 и 85 години) са все още сексуално активни.

Много хора са на мнение (и то погрешно), че с годините общата интелигентност на човек и езиковите му способности отслабват значително, особено в сравнение с тези на по-младите. Проучвания на творчески постижения обаче подсказват, че в някои дисциплини, като история и писане на романи например, много хора постигат най-високо качество на работа, когато са на възраст над 50 години. Често срещана и невярна представа за възрастните е още и че те са неспособни да усвоят нови умения, а продуктите на съвременната технология ги объркват, дори плашат. В действителност има много възрастни, които не само, че не се страхуват от компютри, джиесеми и други съвременни плодове на технологията, а имат и желанието и времето да ги овладеят и ползват за улеснение… Така че можем просто да забравим поговорката „От старо дърво обръч не става” и да престанем да смятаме възрастните за сърдити, некомуникативни и оглупели хора, защото те далеч не са такива.

Тези и още много други митове биват развенчани в книгата „50 големи мита на популярната психология” (ИК „Изток-Запад”).

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни