Съвети за правилно хранене при язва

Язвата е едно от най-честите заболявания на съвременния човек. Причините за възникването й са разнородни – стрес, инфекция с Helicobacter pylori, тютюнопушене, употреба на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВ) и други.

Язвата може да предизвиква силен дискомфорт и често да е причина за смущения в храненето. Затова е изключително важно да знаем как да се храним правилно, ако имаме язва.

Първото и най-важно правило е да се храните в малки количества, но често. Оптималният режим включва 5-6 хранения на ден. Заменете класическото хранене (3 пъти на ден), като разполовите всяка порция на две, и се хранете 6 пъти. С малките порции, стомахът се справя по-лесно и вероятността от дискомфорт е по-малка. Най-важно е да избягвате преяждането.

Яжте бавно, дъвчете дълго и добре.

Избягвайте храненето поне 2-3 часа преди сън. Не само че е нездравословно за теглото ви, но и вреди на язвата.

Хранете се с храни, богати на фибри, наблегнете на свежите плодове и приемайте умерени количества зеленчуци.

Намалете кофеиновите напитки, откажете цигарите. Цигарите не само че са рисков фактор за появата на язва, но и влошават вече съществуващата. Кофеинът от своя страна се отразява негативно на киселинността на стомаха.

Избягвайте кисели храни – цитрусови плодове, домати, оцет и др.

Избягвайте прясното пляко, то също повишава стомашната киселинност.

Добре е да спрете да консумирате пържени и панирани храни. Те са не просто вредни за всеки човек, но и силно дразнят стомашната язва. Избирайте щадящи начини на термична обработка – варене, варене на пара, задушаване, печене. Тези начини съхраняват полезните вещества в храните и няма да влошат язвата ви.

Въпреки че лютата храна години наред бе набеждавана за най-голям враг на язвата, оказва се, че това съвсем не е така. Според последни проучвания лютото не само не вреди на язвата на стомаха, но и дори е полезно. Стига да не е в комбинация с кисело (например мариновани люти чушлета), спокойно можете да си похапвате люто.

Related Articles

Как да отслабнем без диети и хапчета? Научете 5-те основни принципа

Представете си, че може да отслабнете, без да се налага да се откажете от любимите си храни, бзе да се налага да спазвате строги...

Дали имате висок холестерол? Това са първите симптоми!

Високият холестерол е сериозен проблем, който може да влоши здравното ни състояние. Много хора страдат от него и не знаят за това. Поради тази...

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни