Съвети за съхранение на някои продукти

Има моменти, в които пазарувате за по-дълго време хранителни стоки. Трябва да ги съхранявате така, че те да останат максимално свежи за по-продължително.

Плодовете и зеленчуците са най-нетрайни. Но дори и другите пакетирани продукти или полуфабрикатите могат да изгубят свежестта и аромата си след известно време.

Предлагаме ви няколко полезни съвети как да запазите тези продукти по-дълго време, за да е по-вкусна храната ви. Те изискват различни техники за съхранение.

Някои плодове и зеленчуци не трябва да се съхранява в хладилник в продължение на дни. Те трябва да се съхраняват на тъмно място при стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина и топлина.

Бананът, например, се съхранява във фруктиера за първите три дни, след което се поставя в хладилник. Ябълки можете да държите във фруктиера първите пет дни, след което отново в хладилник. Грейпфрутът може да изкара извън него в продължение на седем дни.

Лукът и картофите не се нуждаят от охлаждане, можете да ги оставите на тъмно и сухо място. Краставици, тиквички, чушки трябва да се съхраняват в хладилник – най-добре да са подсушени и в найлонови торбички или в подобна посуда.

Гъбите също ще останат свежи за по-дълго време, ако ги поставите в хладилник, но помнете, че не трябва да са мити.

Важно е да съхранявате всички плодове и зеленчуци в отделни торбички, за да се увеличи срокът им на годност. Всеки плод и зеленчук отделя етилен, който обаче ускорява процеса на зреене на другите плодове и зеленчуци около тях и може да ускори тяхното разваляне.

Месото и птиците трябва да се съхраняват в отделенията за меса в оригиналните им опаковки. Ако се нуждаят от продължително съхранение, завийте ги във фолио и го замразете.

Тъй като рибата има силен аромат, не я дръжте заедно с други храни, за да не попият от миризмата й. Яйцата могат да се съхраняват в картонената им опаковка, с която се продават.

Млякото има свойството да поглъща лесно всеки друг аромат. Затова го дръжте затворено и далеч от плодове, зеленчуци или други силноароматни храни. Може да се съхранява в оригиналната опаковка.

За да съхраните аромата на подправките за по-дълго време, те трябва винаги да са в стъклени буркани.

източник gotvach.bg

Related Articles

Здравословни рецепти с царевично брашно, които не трябва да пропускате

Царевично брашно е универсална и питателна съставка, идеална за всяко ястие. То се произвежда от фино смляно царевично брашно и може да се използва...

3 вкусни здравословни рецепти с райска ябълка, които да добавите към седмичното си меню

Вероятно сте чували някога за райската ябълка? Това е сладък и сочен плод, който напоследък си проправя път към рафтовете на повечето магазини за...

Отслабване със суров ориз – ето какво трябва да направите

Борите се да свалите излишните килограми? Не сте сами. Но знаете ли, че включването на суров ориз в диетата ви може да ви помогне...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
694ПоследователиПоследвай ни

Последни