Съвети за съхранение на някои продукти

Има моменти, в които пазарувате за по-дълго време хранителни стоки. Трябва да ги съхранявате така, че те да останат максимално свежи за по-продължително.

Плодовете и зеленчуците са най-нетрайни. Но дори и другите пакетирани продукти или полуфабрикатите могат да изгубят свежестта и аромата си след известно време.

Предлагаме ви няколко полезни съвети как да запазите тези продукти по-дълго време, за да е по-вкусна храната ви. Те изискват различни техники за съхранение.

Някои плодове и зеленчуци не трябва да се съхранява в хладилник в продължение на дни. Те трябва да се съхраняват на тъмно място при стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина и топлина.

Бананът, например, се съхранява във фруктиера за първите три дни, след което се поставя в хладилник. Ябълки можете да държите във фруктиера първите пет дни, след което отново в хладилник. Грейпфрутът може да изкара извън него в продължение на седем дни.

Лукът и картофите не се нуждаят от охлаждане, можете да ги оставите на тъмно и сухо място. Краставици, тиквички, чушки трябва да се съхраняват в хладилник – най-добре да са подсушени и в найлонови торбички или в подобна посуда.

Гъбите също ще останат свежи за по-дълго време, ако ги поставите в хладилник, но помнете, че не трябва да са мити.

Важно е да съхранявате всички плодове и зеленчуци в отделни торбички, за да се увеличи срокът им на годност. Всеки плод и зеленчук отделя етилен, който обаче ускорява процеса на зреене на другите плодове и зеленчуци около тях и може да ускори тяхното разваляне.

Месото и птиците трябва да се съхраняват в отделенията за меса в оригиналните им опаковки. Ако се нуждаят от продължително съхранение, завийте ги във фолио и го замразете.

Тъй като рибата има силен аромат, не я дръжте заедно с други храни, за да не попият от миризмата й. Яйцата могат да се съхраняват в картонената им опаковка, с която се продават.

Млякото има свойството да поглъща лесно всеки друг аромат. Затова го дръжте затворено и далеч от плодове, зеленчуци или други силноароматни храни. Може да се съхранява в оригиналната опаковка.

За да съхраните аромата на подправките за по-дълго време, те трябва винаги да са в стъклени буркани.

източник gotvach.bg

Related Articles

Как да отслабнем без диети и хапчета? Научете 5-те основни принципа

Представете си, че може да отслабнете, без да се налага да се откажете от любимите си храни, бзе да се налага да спазвате строги...

Дали имате висок холестерол? Това са първите симптоми!

Високият холестерол е сериозен проблем, който може да влоши здравното ни състояние. Много хора страдат от него и не знаят за това. Поради тази...

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни