Съвети за съхранение на зеленчуците през зимата

За да се радвате цяла година на пресни зеленчуци, трябва да ги съхранявате по специален начин. При правилното им съхранение ценните вещества, които се съдържат в тях, не се губят.

По-голямата част от зеленчуците съдържат около 75 до 97 процента вода и загубата на поне 7 процента от тази вода неизбежно води до увяхване, затова зеленчуците губят красивия си вид и хранителната си стойност.

Това спомага и за бързото размножаване на микробите. За да съхранявате през зимата зеленчуците правилно, не трябва безразборно да ги трупате на балкона, в гаража, в мазето или в хладилника.

Първо трябва добре да ги прегледате, да отстраните повредените и смачкани зеленчуци. Най-популярните зеленчуци са картофите. Те растат на тъмно, под земята, и е за предпочитане така и да се съхраняват.

При неправилно съхранение картофите прорастват, а влажността на хладилника предизвиква поява на плесен. Картофите не трябва да се съхраняват на светло, защото позеленяват, което води до появата на отровното вещество соланин.

Най-добре е да съхранявате картофите в мазето при температура от 3 до 10 градуса, но ако това е невъзможно, използвайте за съхраняването им торбички от плат и хартия, а не от найлон.

Преглеждайте от време на време картофите, за да отстраните развалените. Ако съхранявате картофите на много студено, те ще станат сладки. Картофите не се мият преди съхраняването им, защото ще хванат мухъл.

Морковите се съхраняват много трудно, тъй като кората им е тънка. Най-добре се съхраняват в дървени кутии със сух пясък. Кутията стои на балкона, на студено, но при много ниски температури се завива с одеяло или се внася в дома.

Ако морковите не са много, могат да се увият в хартия, а след това в найлонов пакет и да се съхраняват в хладилника. Лукът и чесънът могат да се съхраняват при температура от 0 до 20 градуса, но колкото е по-висока температурата, толкова по-ниска трябва да е влажността на въздуха.

При висока температура лукът започва да пуска корени. Добре е да се съхранява на плитки, като предварително се изсуши. Чесънът заедно с лука могат да се съхраняват на балкона, в кутия, завита с одеяло.

За съхранение през зимата се избират средни зелки, които се закачат в мрежички в шкаф на балкона. Оптималната температура е от 0 до 1 градуса.

Цвеклото и ряпата се съхраняват в кутия или платнен чувал на балкона или на друго хладно място. Доматите се съхраняват добре при температура около 0 градуса в хладилника, като предварително се избършат със салфетка.

източник gotvach.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни