Терапия с цветовете на растения

0
1392

Целта на живота ни е да търсим щастие!

Далай Лама

Устроени сме така, че да търсим щастие цял живот. Дори когато го открием, все не сме доволни, пак нещата не са както трябва и отново имаме чувството, че нещо съществено ни убягва. Всичко това води до душевни терзания и съответно до редица заболявания и проблеми. Преди повече от седемдесет години английският лекар Едуард Бах изгражда една естествена система за лечение, която се основава на дълбокото познаване и разбиране на душевните причини, които са в основата на нашите вътрешно-душевни мъки и болести. Според д-р Бах здравето е състояние на равновесие, на душевно спокойствие и вътрешно щастие. Затова той насочва вниманието си и задълбочава своите изследванията в сферата на болестите, които открива в неправилния начин на мислене и в произтичащите от това негативни душевни настроения. Търсейки възможно най-естествения способ за лечение, д-р Бах се спира на растенията, по-конкретно – на техните цветове. Известно е, че по време на цъфтежа в цветовете се акумулира цялата лечебна енергия на растението. Английският лекар открил тази изцелителна сила и създал 38 цветни лека – 37 от цветове на растения и 1 от скална вода. Тези лекове, наричани още цветни екстракти или цветни есенции, се поднасят във формата на течност, разреждат се във вода и се пият няколко пъти дневно. У нас този метод е познат под името „Цветолечение по метода на доктор Бах”. Тъй като много хора се объркват, когато чуят за първи път „Цветолечение по Бах”, като си мислят, че става дума за терапия с цветовете на дъгата, понякога се използва и названието „Бахова терапия”.

 

Тя е подробно описана в книгите на Барбара Мацарела „Жените и терапията на д-р Бах с цветовете на растенията” (ИК „Изток-Запад”) и „Здрави и щастливи деца чрез терапията на д-р Бах с цветовете на растенията” (ИК „Изток-Запад”). Тази терапия представлява уникална лечебна система, която се отличава с нестандартния си подход към човека, а също и със своята безвредност и широка приложимост не само при различни болестни състояния, но и при ежедневни ситуации.

Баховата терапия е ефикасна при широк спектър от заболявания, а също и при справяне с трудни житейски ситуации и стрес. Нейните ефекти са меки и тя не е капризна – може да се прилага съвместно и с други лечебни методи. Преминала е отдавна границите на Англия и е добре позната в Германия, Италия, Франция и други европейски държави, САЩ , Австралия и Русия. Тя помага на дамите да се справят с ежедневните проблеми, които възникват в сложно устроения женски свят, както и с проблемите на техните деца. Авторката успява да свърже всеки цвят с различния характер на всяка жена и на всяко дете, като по този начин изгражда и определени психологически типове. Целта на Баховата терапия е да стабилизира равновесието и хармонията сред хората като започне още от ранна детска възраст. По този начин, ако лекуваме чрез цветовете негативните състояния на малчуганите, може би ще имаме по-малко проблеми и при възрастните.