Тялото ми добива все по-крушовидна форма. На какво се дължи това?

0
26168

krushovidna-forma

Този вид напълняване не се дължи само на притегателната сила на гравитацията, а често се предизвиква от т.нар. доминация на естрогена.

Когато в тялото ви има повече естроген, отколкото прогестерон, мазни­ните започват да се трупат по дупето, ханша и бедрата. Можете да про­верите хормоналния си баланс чрез изследване.

Ако се установи, че действително имате доминация на естрогена, ето няколко неща, които можете да предприемете. Първо, намалете прие­ма на месо и млечни продукти и яжте повече риба и семена. Месото и млечните продукти често съдържат много хормони и вещества, подобни на хормони, както и наситени мазнини, докато рибата и семената оси­гуряват полезните есенциални мазнини – а едно от предимствата им е, че балансират хормоните. Също така ограничете приема на захар и ра­финирани въглехидрати и яжте повече непреработени храни като кафяв ориз, леща и фасул. Бобът е особено полезен, тъй като помага на тялото да намали пренасищането с естроген. Препоръчително е винаги кога­то можете, да си купувате биопродукти. Много пестициди и хербициди имат действие, сходно на естрогена. Ако нивото ви на естроген е много високо, а това на прогестерон – много ниско, е възможно да се наложи да използвате някакъв вид трансдермален прогестерон в продължение на няколко месеца, за да се нормализира хормоналният ви баланс. Вся­ка диета, основаващата се на общи съвети за балансиране на кръвната захар, ще ви помогне.

Това означава да спрете консумацията на всякакви стимуланти като кафе, пълни със захар десерти и напитки, както и наситени мазнини; да се храните по малко, но често; и да ядете овесени ядки, кафяв ориз, круши, ябълки и други бавно разграждащи се въглехидрати, както и качествени протеини от пилешко месо, тофу и риба. Винаги комбинирайте въглехи­дратите с протеини. Например съчетавайте кафявия ориз с леща, броколи, тофу или печено пилешко месо; филия ръжен хляб със салата от фасул или плод с чаена лъжичка тиквено семе или няколко бадема. Купувайте си биопродукти, пийте 1,5 л вода на ден и вземайте по 200 мкг хром.

Повече подобни съвети може да намерите в книгата „500 въпроса за здравето и храненето“ тук.