Вярно ли е, че газираната вода е вредна ?

0
6099

gazirana-voda

И да, и не. Газираната вода е обогатена с въглероден диоксид, а въгле­родът се свързва с минералите. Естествено, газираната минерална вода съдържа свързани с въглерода минерали, които се усвояват в тялото. Въглеродът в изкуствено газираните води обаче на теория може да се свърже с минералите в тялото и да не позволи усвояването им. Поинте­ресувах се по този въпрос и от научните доказателства, които прегледах, не личи да има реален проблем с газираната минерална вода.

Проблемът всъщност е в газираните напитки, които съдържат кофеин и фосфорна киселина. Прекалено многото фосфор може да попречи на усвояването на калция, който е жизненоважен за здравите кости. Затова именно другите съставки в някои газирани безалкохолни напитки, а не въглеродният диоксид, създават трудности в абсорбирането на вещества в организма.

Хората, които пият много изкуствено газирани напитки, често имат по-ниска костна плътност. Затова най-добрата за пиене минерална вода е естествено газираната, следвана от обикновената и изкуствено гази­раната. Най-важното обаче е да пиете достатъчно вода: нуждаете се от между 1 и 1,5 л на ден. Това количество поддържа кожата хидратирана, пречиства черния дроб и предпазва бъбреците, като разрежда токсините в кръвта.

Повече подобни съвети може да намерите в книгата „500 въпроса за здравето и храненето“ тук.