Вредни ли са зеленчуците на скара – тези 4 определeно “ДА”

Печенето на скара е отличен начин за приготвяне на зеленчуци, тъй като помага за запазване на хранителното им съдържание. Някои зеленчуци обаче могат да причинят храносмилателни проблеми, ако имате предразположеност към тях. Ето пет често срещани зеленчуци за скара, които потенциално могат да бъдат вредни за здравето ви.

1.Патладжан

Патладжанът е чудесен източник на диетични фибри и витамини В1, В6 и К. Той съдържа и минерали като манган и фосфор. Кожата на патладжана е пълна с антиоксиданти, които всъщност могат да помогнат за подобряване на здравето на червата ви. Въпреки това, ако имате чувствителен стомах, текстурата на сготвения патладжан може да бъде трудна за храносмилане. За да улесните храносмилането на патладжана, добавете малко допълнителна мазнина, например зехтин или масло от авокадо, когато го печете на скара. Това ще помогне за разграждането на фибрите в зеленчука и ще улесни преработката му от организма ви.

2.Тиквички

Тиквичките са с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на няколко важни хранителни вещества като витамин А, витамин С, калий, фолиева киселина и магнезий. Тя съдържа и антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, които могат да помогнат за предпазване от окислително увреждане, причинено от свободните радикали в организма. Но тиквичките имат много високо съдържание на вода, което затруднява храносмилането им от някои хора, когато са печени на скара при високи температури. За да намалите риска от храносмилателен дискомфорт при консумация на тиквички на скара, опитайте да ги печете на по-ниска температура или да добавите други съставки като билки или подправки, които могат да помогнат за по-лесното разграждане на фибрите.

3.Картофи

Картофите съдържат важни минерали като желязо и калций, както и витамини С и В6, които са необходими за правилния метаболизъм и производството на енергия в организма. Те са богати и на диетични фибри, които помагат за редовното храносмилане и могат да подпомогнат усилията за отслабване, като поддържат чувството за ситост за по-дълъг период от време след хранене. Картофите обаче съдържат съединение, наречено соланин, което може да причини храносмилателни смущения, ако се консумират в големи количества за определен период от време или ако се приготвят при високи температури (например на скара). За да сведете до минимум потенциалния дискомфорт от консумацията на картофи на скара, печете ги, вместо да ги печете на висока температура, или изберете сладки картофи като алтернатива, тъй като те не съдържат соланин.

4.Гъби

Гъбите са чудесен източник на протеини, както и на много важни витамини и минерали, включително витамини от група В, селен, цинк, мед, калий, фосфор, магнезий и желязо. Съдържат и бета-глюкани, които са свързани с подобряване на имунитета и намаляване на възпалителните процеси в организма, но могат да причинят и храносмилателни проблеми на хората с чувствителен стомах поради влакнестата си структура, когато се приготвят на скара при висока температура за твърде дълъг период от време . За да сте сигурни, че гъбите няма да предизвикат неприятни симптоми, когато се консумират на скара , гответе ги на ниска температура с много добавени мазнини, като масло или зехтин, за да останат влажни по време на готвенето . Това ще спомогне за по-лесното разграждане на фибрите им, което ще доведе до по-добро храносмилане .

Като цяло повечето зеленчуци са безопасни за консумация, когато са приготвени на скара, но има някои сортове, които могат да се окажат вредни, ако страдате от стомашни проблеми. Сред тях са патладжани , тиквички , картофи и гъби определено водят класацията на рисковите зеленчуци. Ако след печене на скара изпитвате затруднения с храносмилането на някои от тези зеленчуци, опитайте да ги изпечете вместо това или добавете допълнителна мазнина като масло или зехтин по време на готвене, за да улесните храносмилането им . Като внимавате какво ядете, можете да се наслаждавате на всички видове вкусна храна, без да правите компромис със здравето си!

Related Articles

Как да оборудвате кухнята за здравословно и вкусно приготвени ястия?

За да се храните здравословно и това да се отразява благоприятно на здравето ви не е важно само каква храна приемате, а и как...

7 забранени храни при високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, известно и като хипертония, е често заболяване сред възрастните хора. Храната, която консумираме, може да играе важна роля в управлението на...

Какви храни са подходящи за всеки над 50 години?

Навлизането във възрастта над 50 години може да бъде предизвикателство за здравето. Важно е да се храним правилно, за да опазим нашето тяло от...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни