Йогийската диета включва вегетарианска храна, приготвена с любов

yoga-jeni-meditirat Една от най-често употребяваните думи, свързани със съвременния начин на живот, е стрес. Като че ли вече сме приели за нормално да сме притеснени, забързани, изтормозени, объркани, припрени и най-вече… стресирани. Неспособни да контролираме непрестанния поток от промени в заобикалящия ни свят, ние се чувстваме безпомощни. Улисани да търсим щастието в различни придобивки, все нещо не ни достига. Решени да се погрижим за здравето си, попадаме в море от информация за това, кое е полезно и кое – не, опитваме диета след диета, но не постигаме желания резултат.

Тогава настъпва моментът, в който разбираме, че външният свят не може да ни осигури така желания мир и удовлетворение и се обръщаме натам, където никога досега не сме ги търсели – към себе си, чрез практиките на йога. Конкретният повод може да е физическо заболяване или емоционален проблем, но в същността си коренът е един и същ – желанието да направим живота си по-добър.

Ако преди десет години повечето хора възприемаха йога като екзотично занимание и като средство да се справят с някои болежки или дори като вид спорт, днес хиляди хора и у нас са добре запознати с изключителните ползи, които йога може да донесе в живота ни. Защото йога не е спорт, тя е начин да открием себе си, тя е път към собственото ни съвършенство.

Йога е начин на мислене, светоглед, метод за разбиране, оценяване и приемане на живота. Думата „йога” произлиза от санскрит и означава „единение, свързване”. Йога е векове наред усъвършенствана система от практики, универсални правила за балансиран начин на живот и широкообхватна философия. Методите и техниките на йога водят човек стъпка по стъпка към хармонизиране на всички аспекти на живота – физически, емоционален, интелектуален и духовен.
zdrave2.indd В йога тялото и умът са неотделимо цяло. За да се постигне това обаче, е необходимо човек да постигне спокоен ум – задача, която винаги е била особено трудна, а на съвременния човек му се струва направо непостижима. Човек не може да успокои ума си, ако тялото му боледува и страда. За да бъде тялото ни здраво и жизнено обаче, един от най-важните фактори е храната, която приемаме. Задръстването на организма с токсини, консумацията на затрудняващи храносмилането храни, както и прекомерната употреба на алкохол възпрепятстват духовната работа върху себе си и всякакви опити за усъвършенстване. Ето защо от изключително значение при практикуващите йога е приемането на подходяща храна по определен начин, защото храната е източник на енергия и в зависимост от съдържанието си тя може да разболява или да лекува.

Книгата „Йога хранене” на издателство „Ентусиаст”, подготвена и препоръчана от Българска йога асоциация, предлага есенцията от принципите на хранене според йога. Това съвсем не означава, че от утре трябва да промените изцяло хранителния си режим и да станете вегетарианци. Напротив, резките промени са особено вредни за здравето, тъй като по този начин стресирате тялото си. Целта на книгата е да предостави на всички практикуващи йога основните правила за хранене, които да им помогнат да извлекат максимална полза от йога практиките. Тя съдържа рецепти за вкусни ястия, които можете да сготвите и да предложите на цялото семейство – те са подходящи за всеки, независимо дали практикува йога или не. Съветите и рецептите в „Йога хранене” разкриват удоволствието от храненето като неотделима част от стремежа към духовно развитие и себепознанието.

Повече по темата можете да видите тук.

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни