Йогийската диета включва вегетарианска храна, приготвена с любов

yoga-jeni-meditirat Една от най-често употребяваните думи, свързани със съвременния начин на живот, е стрес. Като че ли вече сме приели за нормално да сме притеснени, забързани, изтормозени, объркани, припрени и най-вече… стресирани. Неспособни да контролираме непрестанния поток от промени в заобикалящия ни свят, ние се чувстваме безпомощни. Улисани да търсим щастието в различни придобивки, все нещо не ни достига. Решени да се погрижим за здравето си, попадаме в море от информация за това, кое е полезно и кое – не, опитваме диета след диета, но не постигаме желания резултат.

Тогава настъпва моментът, в който разбираме, че външният свят не може да ни осигури така желания мир и удовлетворение и се обръщаме натам, където никога досега не сме ги търсели – към себе си, чрез практиките на йога. Конкретният повод може да е физическо заболяване или емоционален проблем, но в същността си коренът е един и същ – желанието да направим живота си по-добър.

Ако преди десет години повечето хора възприемаха йога като екзотично занимание и като средство да се справят с някои болежки или дори като вид спорт, днес хиляди хора и у нас са добре запознати с изключителните ползи, които йога може да донесе в живота ни. Защото йога не е спорт, тя е начин да открием себе си, тя е път към собственото ни съвършенство.

Йога е начин на мислене, светоглед, метод за разбиране, оценяване и приемане на живота. Думата „йога” произлиза от санскрит и означава „единение, свързване”. Йога е векове наред усъвършенствана система от практики, универсални правила за балансиран начин на живот и широкообхватна философия. Методите и техниките на йога водят човек стъпка по стъпка към хармонизиране на всички аспекти на живота – физически, емоционален, интелектуален и духовен.
zdrave2.indd В йога тялото и умът са неотделимо цяло. За да се постигне това обаче, е необходимо човек да постигне спокоен ум – задача, която винаги е била особено трудна, а на съвременния човек му се струва направо непостижима. Човек не може да успокои ума си, ако тялото му боледува и страда. За да бъде тялото ни здраво и жизнено обаче, един от най-важните фактори е храната, която приемаме. Задръстването на организма с токсини, консумацията на затрудняващи храносмилането храни, както и прекомерната употреба на алкохол възпрепятстват духовната работа върху себе си и всякакви опити за усъвършенстване. Ето защо от изключително значение при практикуващите йога е приемането на подходяща храна по определен начин, защото храната е източник на енергия и в зависимост от съдържанието си тя може да разболява или да лекува.

Книгата „Йога хранене” на издателство „Ентусиаст”, подготвена и препоръчана от Българска йога асоциация, предлага есенцията от принципите на хранене според йога. Това съвсем не означава, че от утре трябва да промените изцяло хранителния си режим и да станете вегетарианци. Напротив, резките промени са особено вредни за здравето, тъй като по този начин стресирате тялото си. Целта на книгата е да предостави на всички практикуващи йога основните правила за хранене, които да им помогнат да извлекат максимална полза от йога практиките. Тя съдържа рецепти за вкусни ястия, които можете да сготвите и да предложите на цялото семейство – те са подходящи за всеки, независимо дали практикува йога или не. Съветите и рецептите в „Йога хранене” разкриват удоволствието от храненето като неотделима част от стремежа към духовно развитие и себепознанието.

Повече по темата можете да видите тук.

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни