За вредите и ползите от солта

Прекомерната употреба на сол крие доста рискове. Солта е предпоставка за сърдечно-съдови заболявания, очни заболявания и въобще цялостно влошаване на здравето. Това обаче не означава, че до края на дните си трябва да избягваме солта.

Физиологически погледнато натриевият хлорид е жизненоважна съставка. Съществува обаче така наречената полезна сол. С различни свойства от пакетираната обикновена сол и с множество минерали, можем да си сипваме от нея в по-големи количества.

Става въпрос за хималайската сол. В нея се съдържат около 80 минерала, които са полезни и не вредят на организма. Тук обаче има уловка – солта трябва да се използва, след като сме приготвили ястието.

Когато се подложи на термична обработка, тя губи част от свойствата си. Количеството на поеманата хималайска сол не е от значение – посолявайте, колкото ви е вкусно. Ако пресолите – пийте повече вода. Така ще балансирате нивото на сол в кръвта си.

Други видове полезна сол са морската и йодираната сол. За йодираната обаче трябва да внимаваме – трябва да купуваме само такава, която е в непрозрачна опаковка, тъй като светлината влияе неблагоприятно и унищожава полезните й свойства.

Усилията за слагане на юзди върху злоупотребата със сол датират от поне 40 години, но здравните специалисти с тревога обобщават, че досега те не са дали никакъв забележим резултат.

Когато купувате пакетирани храни, обърнете внимание на съдържанието на сол на етикета и изберете по-безсолния продукт.

В ресторанта помолете да не прекаляват със соленето. Винаги можете допълнително да си сложите, ако чак толкова не ви допада вкусът. Не солете допълнително вече солени храни като пуканките в киното.

Натриевият хлорид вреди повече от тютюна. Поглъщаме го без да знаем. Голяма част от солта, която човек поглъща, обикновено остава незабелязана за него, тъй като се съдържа в готовите храни.

Затова в САЩ властите вече полагат усилия на всички нива, за да притиснат хранителната промишленост да вземе мерки. Преди седмица администрацията на Ню Йорк огласи инициатива, която цели ресторантите и фирмите за производство на храни да намалят солта в продуктите си с 25% през следващите 5 години.

Калифорния пък обмисля да наложи лимити на солта в храната, която щатът купува за училища, затвори и други обществени институции.

източник gotvach.bg

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни