Закуската и защо е важна за нашите деца

0
1307

Най-вероятно още от малки ви повтарят, че закуската е най-важното ядене за деня. Може да сте се присмивали на това, но който ви е го казал, не е сгрешил.

Почти всяко дете иска да пропусне тази част от сутринта, защото още му се спи, не изпитва глад и хабите много нерви докато накарате малчугана да сложи нещо в устатата си.

Закуската е един чудесен начин да дадете на тялото енергията, от която се нуждае. Децата, които закусват, са по-склонни да се хранят здравословно и да се включват в различни спортни активности – два основни начина да се поддържа здравословно тегло.

Пропускането на първото ядене за деня може да накара децата да се чувстват уморени, неспокойни и раздразнителни. Ако те не хапнат поне малко, настроението им и енергията може да спадне още в часовете преди обяд.

Закуската също помага за поддържането на килограмите в норма. Тя активира метаболитните процеси на тялото, чрез които организмът превръща хранителните съставки в енергия.

И когато обмяната на веществата се задвижи, тялото започва да гори калории. Хора, които не закусват, често консумират повече калории през деня и са по-предразположени към наднормено тегло.

Това е така, защото за тези, който пропускат закуската, е по-вероятно да огладнеят преди обяд и да прихапнат високо-калорични храни или да преядат на обяд.

Освен всичко изброено до тук трябва да отбележим и, че качеството на храната е от решаващо значение. Когато мислите какво да сложите на масата, не гледайте това което е най-бързо и не отнема време, а това което е най-хранително и полезно.

Защото закуската храни мозъка на детето и го подготвя за дългият ден. Спрете се на пълнозърнести храни, богати на фибри и протеини, с ниско съдържание на добавена захар, подобрява детската концентрация и памет, които са необходими в училище.

Отделете време, за да се насладите на закуска с децата всеки ден. Дори и да се ограничите само с филия пълнозърнест препечен хляб и един банан, с чаша сок или мляко, това ще покаже колко важно е да се започне деня със здравословна закуска.

източник gotvach.bg