Закуската и защо е важна за нашите деца

0
1099

Най-вероятно още от малки ви повтарят, че закуската е най-важното ядене за деня. Може да сте се присмивали на това, но който ви е го казал, не е сгрешил.

Почти всяко дете иска да пропусне тази част от сутринта, защото още му се спи, не изпитва глад и хабите много нерви докато накарате малчугана да сложи нещо в устатата си.

Закуската е един чудесен начин да дадете на тялото енергията, от която се нуждае. Децата, които закусват, са по-склонни да се хранят здравословно и да се включват в различни спортни активности – два основни начина да се поддържа здравословно тегло.

Пропускането на първото ядене за деня може да накара децата да се чувстват уморени, неспокойни и раздразнителни. Ако те не хапнат поне малко, настроението им и енергията може да спадне още в часовете преди обяд.

Закуската също помага за поддържането на килограмите в норма. Тя активира метаболитните процеси на тялото, чрез които организмът превръща хранителните съставки в енергия.

И когато обмяната на веществата се задвижи, тялото започва да гори калории. Хора, които не закусват, често консумират повече калории през деня и са по-предразположени към наднормено тегло.

Това е така, защото за тези, който пропускат закуската, е по-вероятно да огладнеят преди обяд и да прихапнат високо-калорични храни или да преядат на обяд.

Освен всичко изброено до тук трябва да отбележим и, че качеството на храната е от решаващо значение. Когато мислите какво да сложите на масата, не гледайте това което е най-бързо и не отнема време, а това което е най-хранително и полезно.

Защото закуската храни мозъка на детето и го подготвя за дългият ден. Спрете се на пълнозърнести храни, богати на фибри и протеини, с ниско съдържание на добавена захар, подобрява детската концентрация и памет, които са необходими в училище.

Отделете време, за да се насладите на закуска с децата всеки ден. Дори и да се ограничите само с филия пълнозърнест препечен хляб и един банан, с чаша сок или мляко, това ще покаже колко важно е да се започне деня със здравословна закуска.

източник gotvach.bg

 

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.