Закуската и защо е важна за нашите деца

Най-вероятно още от малки ви повтарят, че закуската е най-важното ядене за деня. Може да сте се присмивали на това, но който ви е го казал, не е сгрешил.

Почти всяко дете иска да пропусне тази част от сутринта, защото още му се спи, не изпитва глад и хабите много нерви докато накарате малчугана да сложи нещо в устатата си.

Закуската е един чудесен начин да дадете на тялото енергията, от която се нуждае. Децата, които закусват, са по-склонни да се хранят здравословно и да се включват в различни спортни активности – два основни начина да се поддържа здравословно тегло.

Пропускането на първото ядене за деня може да накара децата да се чувстват уморени, неспокойни и раздразнителни. Ако те не хапнат поне малко, настроението им и енергията може да спадне още в часовете преди обяд.

Закуската също помага за поддържането на килограмите в норма. Тя активира метаболитните процеси на тялото, чрез които организмът превръща хранителните съставки в енергия.

И когато обмяната на веществата се задвижи, тялото започва да гори калории. Хора, които не закусват, често консумират повече калории през деня и са по-предразположени към наднормено тегло.

Това е така, защото за тези, който пропускат закуската, е по-вероятно да огладнеят преди обяд и да прихапнат високо-калорични храни или да преядат на обяд.

Освен всичко изброено до тук трябва да отбележим и, че качеството на храната е от решаващо значение. Когато мислите какво да сложите на масата, не гледайте това което е най-бързо и не отнема време, а това което е най-хранително и полезно.

Защото закуската храни мозъка на детето и го подготвя за дългият ден. Спрете се на пълнозърнести храни, богати на фибри и протеини, с ниско съдържание на добавена захар, подобрява детската концентрация и памет, които са необходими в училище.

Отделете време, за да се насладите на закуска с децата всеки ден. Дори и да се ограничите само с филия пълнозърнест препечен хляб и един банан, с чаша сок или мляко, това ще покаже колко важно е да се започне деня със здравословна закуска.

източник gotvach.bg

 

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни