Защо соевите продукти са полезни за предпазване от рак?

soevo-mlqko

Едно изследване, проведено съвместно от Китайския университет в Хонконг и Манчестърския университет, показва, че соята вероятно предпазва от рак на простатата и на гърдата.

Соевите зърна съдържат големи количества фитоестрогени, които може би оказват това предпазно действие. Традиционната кухня в Из­точна Азия е особено богата на изофлавоноиди – вид фитоестрогени. Установено е, че нивото на изофлавоноиди в кръвта е между 7 и 110 пъти по-високо при мъжете в Япония, където случаите на рак на прос­тата са рядкост в сравнение с мъжете във Финландия. Все още обаче не е съвсем ясно как точно помагат фитоестрогените. Според професор Норман Блаклок от Манчестърския университет те може би „имат слаб ефект на естрогени“: съществуват доказателства, че фитоестрогените блокират рецепторите за естрогени и така намаляват нивото на активни естрогени в тялото. Ако това твърдение се окаже вярно, то ще съвпадне с все по-многобройните научни данни, че много от съвременните болести, включително ракът на гърдата и на простатата, са резултат от наличието на прекалено много естрогени в организма.

Съществуват и научни доказателства, че Инхибиторът на Боуман-Бърк (ИББ) – инхибитор на протеаза в соята – може да е друг елемент, предпазващ от рак. При изследване, проведено в Медицинския факул­тет на Университета на Пенсилвания, към храната на плъхове, хранени преди това с вещество, което предизвиква рак на дебелото черво, доба­вили ИББ. Нито един от плъховете в изследването не развил тумори. При друго подобно изследване ИББ потиснал образуването на тумори със 71%.

soevi-produkti

Независимо от точния механизъм на действие, фитоестрогените са тясно свързани с понижаване на риска от развитие на рак. Жените, които консумират обилно соя и бобови култури, са изложени на по-малък риск от рак на гърдата, а мъжете, които консумират много соя, са със значи­телно по-нисък риск от рак на простатата. Изследванията са насочени ос­новно към два изофлавоноида – генистеин и дайдзеин. При японките, при които като цяло има по-нисък риск от рак на гърдата в сравнение с жени­те в индустриализираните страни, се наблюдават по-високи нива на тези два изофлавоноида. Вероятно те предпазват от вредното въздействие на излишния естроген в тялото. Всъщност едно неотдавнашно изследване, проведено в Сингапур, при което група жени е наблюдавана за ранни признаци на рак на гърдата, установява, че колкото повече соя яде една жена, толкова по-малка е вероятността да има предракови изменения в клетките на гърдите.

Идеалната доза за превенция на рак би трябвало да е около 5 мг ге­нистеин и дайдзеин на ден, които можете да си набавите от 350 мл соево мляко или порция тофу. Можете да използвате соевото мляко като ос­нова за шейкове и за да накисвате зърнената си закуска, а тофуто вър­ви чудесно задушено със зеленчуци. Тофуто е най-богатият източник на изофлавоноиди, докато рафинираните соеви продукти са най-бедни на тези вещества.

Съветвам ви обаче да не консумирате повече от препоръчаните ко­личества. Дори растителните естрогени могат да имат въздействието на обикновения естроген, ако са в излишък, а ако ядете прекалено много соя, е възможно да развиете алергия към нея.

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни