Защо соевите продукти са полезни за предпазване от рак?

0
1874

soevo-mlqko

Едно изследване, проведено съвместно от Китайския университет в Хонконг и Манчестърския университет, показва, че соята вероятно предпазва от рак на простатата и на гърдата.

Соевите зърна съдържат големи количества фитоестрогени, които може би оказват това предпазно действие. Традиционната кухня в Из­точна Азия е особено богата на изофлавоноиди – вид фитоестрогени. Установено е, че нивото на изофлавоноиди в кръвта е между 7 и 110 пъти по-високо при мъжете в Япония, където случаите на рак на прос­тата са рядкост в сравнение с мъжете във Финландия. Все още обаче не е съвсем ясно как точно помагат фитоестрогените. Според професор Норман Блаклок от Манчестърския университет те може би „имат слаб ефект на естрогени“: съществуват доказателства, че фитоестрогените блокират рецепторите за естрогени и така намаляват нивото на активни естрогени в тялото. Ако това твърдение се окаже вярно, то ще съвпадне с все по-многобройните научни данни, че много от съвременните болести, включително ракът на гърдата и на простатата, са резултат от наличието на прекалено много естрогени в организма.

Съществуват и научни доказателства, че Инхибиторът на Боуман-Бърк (ИББ) – инхибитор на протеаза в соята – може да е друг елемент, предпазващ от рак. При изследване, проведено в Медицинския факул­тет на Университета на Пенсилвания, към храната на плъхове, хранени преди това с вещество, което предизвиква рак на дебелото черво, доба­вили ИББ. Нито един от плъховете в изследването не развил тумори. При друго подобно изследване ИББ потиснал образуването на тумори със 71%.

soevi-produkti

Независимо от точния механизъм на действие, фитоестрогените са тясно свързани с понижаване на риска от развитие на рак. Жените, които консумират обилно соя и бобови култури, са изложени на по-малък риск от рак на гърдата, а мъжете, които консумират много соя, са със значи­телно по-нисък риск от рак на простатата. Изследванията са насочени ос­новно към два изофлавоноида – генистеин и дайдзеин. При японките, при които като цяло има по-нисък риск от рак на гърдата в сравнение с жени­те в индустриализираните страни, се наблюдават по-високи нива на тези два изофлавоноида. Вероятно те предпазват от вредното въздействие на излишния естроген в тялото. Всъщност едно неотдавнашно изследване, проведено в Сингапур, при което група жени е наблюдавана за ранни признаци на рак на гърдата, установява, че колкото повече соя яде една жена, толкова по-малка е вероятността да има предракови изменения в клетките на гърдите.

Идеалната доза за превенция на рак би трябвало да е около 5 мг ге­нистеин и дайдзеин на ден, които можете да си набавите от 350 мл соево мляко или порция тофу. Можете да използвате соевото мляко като ос­нова за шейкове и за да накисвате зърнената си закуска, а тофуто вър­ви чудесно задушено със зеленчуци. Тофуто е най-богатият източник на изофлавоноиди, докато рафинираните соеви продукти са най-бедни на тези вещества.

Съветвам ви обаче да не консумирате повече от препоръчаните ко­личества. Дори растителните естрогени могат да имат въздействието на обикновения естроген, ако са в излишък, а ако ядете прекалено много соя, е възможно да развиете алергия към нея.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.