Защо солта е вредна и по-добре ли е да използваме калиева сол?

0
4419

tobra-sus-sal

Минералите са като проводници на електричество за тялото и мо­зъка. С действието си в клетките те влияят на работата им, но за тази цел е нужно минералите да са в балансирано съотношение. Прекалено много натрий и недостатъчно магнезий или калий води до хиперактив­ност. Мускулите се съкращават, което води до физическо напрежение, схващания и спазми. Нервните клетки са подложени на прекалена сти­мулация, вследствие от което тялото ви се превъзбужда и не можете да заспите. Тъй като някои артерии са обвити от мускулен слой, прекале­ното количество натрий и недостатъчното количество магнезий и калий предизвикват съкращение на мускулите и покачват кръвното налягане. Така че като цяло, ако искате да сте здрави, се нуждаете от по-малко сол и повече калий и магнезий.

Не всички видове сол обаче са вредни. Традиционната трапезна сол е просто натриев хлорид. Морската сол съдържа и други минерали, но е основно изградена от натрий. Една алтернатива на традиционната сол е калиевата сол, която е много по-полезна, но вкусът є не е толкова прия­тен. Друг вариант е да използвате исландска сол с ниско съдържание на натрий, известна като „Solo Salt“.

Тази сол се различава доста от обикновената морска сол. Съдържа­нието є на натрий е с 60% по-ниско, а също така съдържа значително повече калий и магнезий. Всъщност в тази сол има повече калий (21%), отколкото натрий (16%), и значително повече магнезий. Цели 17% от солите в „Solo Salt“ са магнезиеви соли. При изследване, проведено със 100 мъже с високо кръвно налягане, средно 157,5/90,8 mm Hg, участни­ците от едната група приемали редовно сол „Solo Salt“ в продължение на 24 седмици и в резултат систоличното им налягане се понижило със 7,6 mm Hg, а диастоличното с 3,3. Следователно „Solo Salt“ е здравословен заместител на обикновената сол и аз препоръчвам тази сол на страдащи­те от хипертония.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.