Здравословно хранене и затлъстяване – как да не попаднем в капана

Затлъстяването е все по-голям проблем в много страни и често може да се отдаде на нездравословни хранителни навици. Истината е, че има много “здравословни” храни, които всъщност могат да доведат до увеличаване на теглото и да вкарат тялото ви в неприятен режим. В тази публикация ще обсъдим защо неправилният здравословен режим на хранене може да доведе до затлъстяване и как можете да избегнете капана.

Небалансирано хранене

Една от най-често срещаните причини за затлъстяване е небалансираното хранене. Това означава, че може да консумирате твърде много определени видове храни, като например преработени въглехидрати, мазнини и захари, като същевременно не си набавяте достатъчно витамини, минерали, протеини и фибри от пресни плодове и зеленчуци. Редовната консумация на тези видове храни може да доведе до пренасищане на организма с калории и същевременно до недохранване. Това в крайна сметка ще доведе до увеличаване на теглото и други здравословни проблеми като високо кръвно налягане или диабет тип 2.

Преяждане

Друг фактор, който допринася за затлъстяването, е преяждането или консумирането на повече калории, отколкото тялото ви се нуждае. Преяждането може да бъде причинено от емоционални фактори или просто от това, че не обръщате внимание на размера на порциите, когато планирате хранене или закуски. Ако не внимавате, е много лесно да ядете по-големи порции от необходимото – дори ако се храните здравословно! Ако редовно преяждате, важно е да предприемете стъпки за постепенно намаляване на размера на порциите, докато достигнете устойчиво за вашия начин на живот ниво.

Физическата активност

И накрая, физическата активност играе важна роля в превенцията на затлъстяването. Упражненията помагат за изгарянето на излишните калории от консумацията на храна и поддържат метаболизма ви в нормално състояние. Редовните физически упражнения също така помагат за изграждането на мускулна маса, която от своя страна още повече ускорява метаболизма – така че не забравяйте да се занимавате с физическа активност поне 30 минути всеки ден! Освен това включването на дейности като йога или пилатес в рутинната ви програма ще помогне за укрепване на основните мускули, което може да помогне за правилната стойка и баланс – което води до по-малко натрупване на мазнини в цялото тяло!

Затлъстяването не е неизбежно, ако предприемете стъпки за подобряване на храненето си и включите редовна физическа активност в начина си на живот. Като избягвате небалансираните диети, пълни с преработени въглехидрати, мазнини и захари, като внимавате за размера на порциите и като се упражнявате редовно, можете да избегнете капана на теглото, свързан с нездравословните хранителни навици. Затова не позволявайте да станете жертва на епидемията от затлъстяване – започнете да правите по-здравословни избори още днес!

Related Articles

Задължителни храни за здраве и красота през студената зима

С настъпването на студеното зимно време е важно да обърнем специално внимание на храненето си, за да останем здрави и красиви. Макар че много...

Кои са най-здравословни зеленчуци на тиган – сами скачат в него?

Ако търсите бърз и лесен начин да добавите повече зеленчуци към диетата си, тогава не търсете нищо друго освен тигана си. Пърженето на зеленчуци...

5 здравословни комбинации от храни, с които да очаровате вашия стомах

Здравословното хранене става все по-важно в нашето ежедневие. Знаем колко трудно е да се поддържа диета, която се състои от пълноценни храни и не...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
693ПоследователиПоследвай ни

Последни