Зеленият чай и отслабването

Зеленият чай и отслабването напоследък е тема, която все повече набира скорост при методите за сваляне на килограми. Чайовете са навлезли още преди много години като богата на антиоксиданти напитка. Днес зеленият чай се използва все по – често при диети или режими за отслабване. Дали ефекта наистина е толкова добър, учените все още се колебаят за това.

Как зеленият чай помага за отслабването


Зеленият чай се прави от чаени листа при тяхното сушене, а не посредством ферментация. Процеса на ферментация, с който се произвежда черният чай, не запазва съставките, които служат за антиоксиданти.

Положителните въздействия на зеления чай са много. Той съдържа антиоксиданти, които се борят с рака, сърдечните болести и други здравословни проблеми. Поради тези толкова мощни съставки, за зеления чай са направени много изследвания дали не съдейства и за свалянето на килограми.

Резултати от изследвания

Много и различни проучвания са направени относно зеления чай и отслабването. Откритията при изследванията са различни. Много от тях са били неубедителни и са показали ниско въздействие на зеления чай върху човешкия организъм относно сваляне на килограми.

Изследване от 2004 година свързано с влиянието на зеления чай върху човешкия организъм показва интересни резултати. Учените изследват дали зеленият чай в комбинация с кофеин намаля или унищожава възвръщането на теглото при пълни хора, които са свалили около 5 до 10% от него. Резултатите са неубедителни. Не е открита реална разлика между групата хора, които са използвали зелен чай и хората, които не са. Дори някои участници от групата използваща зелен чай в експеримента, показват покачване на теглото, което се дължи на кофеина.

Друго изследване от 2005 година показва различни резултати. Използвани са две групи от хора. Едната използва черен китайски чай, а другата група зелен. Тези, които са консумирали зелен чай показват много положителни резултати, като:

• Намалено тегло

• Намалена телесна мазнина

• Намалени нива на холестерола

Това изследване препоръчва да се консумират поне по четири чаши зелен чай на ден.

Според водеща клиника в Америка зеленият чай не се препоръчва за всеки тип хора, особено за тези които са алергични към кофеина и танина.

Дозировка

Зеленият чай се отнася към билковите медикаменти. Въпреки това обаче, експертите препоръчват да се приема само като екстракт или чай.

Може да се приемат около 5 или 6 чаши зелен чай на ден. При възникване на някакви странични ефекти от съдържанието на кофеин например, консумирането му трябва да бъде намалено или изцяло прекратено. Въпреки че връзката на зеления чай с отслабването при хората не е доказано, той притежава много други полезни съставки, които имат положителен ефект върху организма.

източник gotvach.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни