Зеленчуковите сокове – лечебни и полезни

Както плодовите, така и зеленчуковите сокове са ценен извор на здраве и дълголетие. Независимо от режима на хранене със сурови или преработени храни, приемането на голямо количество растителни сокове е повече от необходимо. Разберете за какво са полезни соковете от зеле, домати и спанак.

Сок от зеле. Тази напитка е много полезна при лекуване на язва на стомаха и дванадесетопръстника. При много хора болките преминават бързо и язвите зарастват. Противоязвеното си действие зелевият сок дължи на големите количества метилметиннинсулфон. Той се съдържа още и в млякото.

Сокът от зеле има в състава си и още не достатъчно изследваният витамин U. Приема се, че лечебният ефект върху язвения процес оказват именно аминокиселините метилметионин, триптофан, както и аскорбиновата киселина, витамин А и К, калиеви соли. В това действие се намесват и хормоните на надбъбречните жлези, на щитовидната жлеза и на други жлези.

Сок от домати. Доматеният сок е един от най-предпочитаните зеленчукови сокове. Прясно приготвеният доматен сок е с алкална реакция. Той се слави като изключително полезен продукт. Съдържа вещества, подпомагащи обменните процеси в организма. Много добър източник е на желязо, фосфор и калций. В доматите от червените сортове има значителни количества каротин. Добрата новина е, че ценната субстанция не се унищожава и при варене. Доматеният сок съдържа и високи нива на витамин С.

Доматите и доматеният сок имат много добър лечебен ефект при бъбречни болести и хипертония. Дневно може да се приема 700-800 мл сок, който се получава от 1.5 до 2 кг. пресни домати.

Сок от спанак. Екстрактът от листния зеленчук обикновено се приема в комбинация със сок от моркови, целина и магданоз. Витаминозният букет има силно изразени лечебни и хранителни качества.

Спанакът има благотворно действие върху цялата храносмилателна система, най-вече върху дебелото черво. Специалисти са на мнение, че всекидневната употреба на до 500 мл сок може да премахне констипация, да излекува тежки състояния на стомашно-чревния тракт само за няколко дни или седмици.

Освен това спаначеният сок е полезен и за зъбите и венците.

Спанакът, морковите и червените пиперки са зеленчуците, които съдържат в най-голямо количество витамин С и Е. Някои изследвания сочат, че тези вещества са изключително необходими за безпроблемното износване на плода, тъй като недостигът им е свързан със спонтанни аборти и полова слабост както при мъжете, така и при жените. Липсата на прием на тези зеленчуци причиняват и нарушения в метаболичните процеси.

източник gotvach.bg

Related Articles

Как да отслабнем без диети и хапчета? Научете 5-те основни принципа

Представете си, че може да отслабнете, без да се налага да се откажете от любимите си храни, бзе да се налага да спазвате строги...

Дали имате висок холестерол? Това са първите симптоми!

Високият холестерол е сериозен проблем, който може да влоши здравното ни състояние. Много хора страдат от него и не знаят за това. Поради тази...

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни