Знанието помага срещу рака

0
847

Ракът е заболяване, което отнема живота на застрашително голям брой хора по света. Единствено сърдечните заболявания взимат повече жертви, но за съжаление ракът все пак успява да ги надмине в някои възрастови категории. Всеки ден от тази болест умират над 1500 човека. Бъдещето не се очертава да бъде много по-светло от настоящето. Статистиките показват, че през следващите две десетилетия броят на онкоболните вероятно ще нарасне с 45% като от 1.6 млн. през 2010 г. те ще станат 2.3 млн. през 2030 г. Дори и това да не е болестта, която отнема живота на най-голям процент от населението на света, изследванията показват, че именно тя е тази, от която се страхуваме най-много. И това е напълно нормално, особено с оглед на застрашителните данни, които отчитат изследователите.

Пълният справочник за рака” (ИК „Изток-Запад”) на Лийс Н. Олшулер и Каролин Ан Газела дава подробна, полезна и много практична информация за интегративния подход в профилактиката и лечението на рака, за да може читателят сам да прецени от какво има нужда. Този научнообоснован справочник има за цел да бъде полезен на читателите си, преглеждайки цялата научна литература и избирайки най-престижните и авторитетни източници. Четивото представя във възможно най-точен и сбит вид цялата научно издържана информация за тежкото заболяване и за разлика от повечето книги на тази тема, дава не напразна надежда, а основана на проучвания, данни и компетентни решения. Подобен справочник е от голяма полза за онкоболните, тъй като успява да обобщи всички видове профилактики и лечения на болестта.

Проучване на тема връзката пациент-лекар разкрива тревожни данни по отношение на информираността на онкоболните за рака. Почти 50% от интервюираните пациенти, болни от рак на гърдата, споделят, че получават само „неразбираема и непълна” информация. За повечето жени са важни най-вече социалната и психологическа подкрепа, а само една трета от тях са били насочени към групи за взаимопомощ. Проучванията показват още, че голяма част от дамите, които се чувстват объркани и в неведение, редовно страдат от депресии, тревожност и избухливост. Те имат също и трудности в общуването с околните и не могат да се включват в разтоварващи занимания. Затова точните и достоверни сведения са от изключително значение. Те са огромна сила, тъй като е установено, че надеждата при добре осведомените пациенти е много по-голяма, отколкото при тези, които са в неведение. „Пълният справочник за рака” има за цел да помогне на читателя да се справи по-лесно с купищата информация по темата, като същевременно го научи как да преценява източниците си и как да определя тяхното качество.

Повече информация по темата можете да научите тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.