Без настинки и вирусни инфекции, пълни с енергия и в добър тонус – как да подсилим имунната си система и да поддържаме младостта си по естествен начин?

Възможно ли е да изкараме зимата без да преминем през настинки и вирусни инфекции? И не само това – възможно ли е да се чувстваме заредени с енергия, да съхраняваме младостта в тялото и духа си, да се радваме на добро настроение и здраво и силно тяло? Всички тези неща – от предпазването от вируси и бактерии до воденето на активен и зареден с енергия начин на живот зависят от няколко неща, които можем да внедрим в ежедневието си и да повишим значително нивото си на щастие.

Здравето ни в голяма степен зависи от това как работи имунната ни система, затова е нужно да й съдействаме, а не да й пречим. И както за много хора поддържането на колата в добро състояние е нещо важно и знаят, че това включва информиране за начините, по които да запазят частите и механизмите й здрави, по същия начин и човешкото тяло, ум и дух имат нужда от комплексна и редовна грижа, за да са в добро състояние. И както Джим Рон (мотивационен лектор, житейски и бизнес коуч), казва:

„Грижете се за тялото си. То е единственият дом, с който разполагате, за да живеете.“

Подсилването на имунната система става по няколко начина:

  • Добра храна. Както качеството на горивото, което използвате за колата си, има голям ефект върху представянето на колата, така и „горивото“, което вливате в тялото си, се отразява върху тялото и ума ви. Доказано е с научни изследвания, че дефицитът на определени микронутриенти (витамини и минерали) в тялото води до отслабване на имунната система и до недохранване на органите и системите в организма като цяло. Може да консумирате големи количества храна, но ако тя е бедна на витамини, минерали и Омега-3 мастни киселини, то клетките ви всъщност гладуват и единственото, което имате в повече и складирате в тялото си е излишни мазнини.

Японският гастроентеролог Хироми Шиния и автор на книгата „Ензимният фактор“ говори за важността на избирането на храна, която ни снабдява с изключително ценните ензими, от които зависи доброто функциониране на всички органи и системи, включително на имунната система. Той нарича тази храна „жива храна“ – зеленчуци, плодове, пълнозърнест (кафяв ориз), ядки, качествени белтъчини от органик (био/домашни) яйца и т.н. Храненето главно с „мъртви“ храни като бял хляб, бял ориз, захарни изделия, силно обработени храни с много изкуствени добавки в тях ( Е-тата) води до изчерпване на жизненоважните ензими, а това от своя страна води до поява на инфекции в организма, загуба на енергията и младостта и хронични болести.

Плодовете и зеленчуците осигуряват на тялото антиоксиданти като биофлавоноиди, ликопен, кверцетин, феноли и т.н., които се борят със свободните радикали. Това е от ключово значение за здравето и има силен анти-ейдж ефект. Когато в тялото има повишено количество на свободни радикали, те нанасят вреда на клетките и тъканите, но ако човек приема достатъчно антиоксиданти, те неутрализират свободните радикали и се грижат за здравето и младостта.

  • Движение. Учените отдавна са открили, че движението подобрява кръвоснабдяването на органите и системите, подобрява хормоналния баланс и работата на невротрансмитерите и повишава нивото на ендорфините – хормоните на радостта. Според индивидуалната конституция на всеки човек различен тип и количество движение е необходимо. Някои се чувстват добре след по-интензивни тренировки, а за други – умереното движение под формата на дълги разходки/колоездене и лек спорт може да са по-подходящи.
  • Намаляване на нивото на стрес и водене на балансиран и удовлетворяващ начин на живот. Емоциите влияят пряко върху биохимичните процеси в тялото и оттам – върху работата и здравето на клетките, тъканите и системите. Колкото повече усещане за смисъл, удовлетвореност и щастие изпитва човек, толкова по-силна е имунната му система. В периоди на по-голямо натоварване и стрес, е необходимо да се вземат навременни мерки за намаляване на напрежението. Промените, които човек може да направи са в две посоки – промяна на обстоятелствата, отношенията и средата (смяна на работно място, на професионалния път, на начина на живот, на отношенията с другите) и промяна на вътрешните нагласи ( работа върху мисловните и емоционалните навици)
  • Осигуряване на естествени имуностимулатори, които да подкрепят организма особено в сезоните есен и зима и в периодите на увеличена динамика и натоварване в работата или в личен план. Тези природни имуностимулатори доставят толкова ценните за организма антиоксиданти и са важно допълнение към приема на храна богата на микронутриенти (витамини и минерали). Френският натурален имуностимулатор БИО ЕПП 1200* съчетава мощната сила на „естествения антибиотик“ – екстракта от семки на грейпфрут и биофлавоноидите (антиоксиданти), които се съдържат в перикарпа на плода. Изследванията in vitro са показали, че екстрактът от семки на грейпфрут има силно антибактериално действие, защото успешно се справя с приблизително 800 колонии от бактерии и вируси, сто колонии от гъби и с много едноклетъчни паразити, като същевременно запазва чревната флора и по този начин подпомага имунната система на децата и възрастните.

Някои неща зависят от нас, а други – не. Изборите, които правим в ежедневието си, определят как се чувстваме, дали сме изпълнени с енергия, сила и здраве и колко пълноценно живеем живота си.

Автор: Мария Василева Димитрова

Related Articles

Как да отслабнем без диети и хапчета? Научете 5-те основни принципа

Представете си, че може да отслабнете, без да се налага да се откажете от любимите си храни, бзе да се налага да спазвате строги...

Дали имате висок холестерол? Това са първите симптоми!

Високият холестерол е сериозен проблем, който може да влоши здравното ни състояние. Много хора страдат от него и не знаят за това. Поради тази...

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни