Без настинки и вирусни инфекции, пълни с енергия и в добър тонус – как да подсилим имунната си система и да поддържаме младостта си по естествен начин?

Възможно ли е да изкараме зимата без да преминем през настинки и вирусни инфекции? И не само това – възможно ли е да се чувстваме заредени с енергия, да съхраняваме младостта в тялото и духа си, да се радваме на добро настроение и здраво и силно тяло? Всички тези неща – от предпазването от вируси и бактерии до воденето на активен и зареден с енергия начин на живот зависят от няколко неща, които можем да внедрим в ежедневието си и да повишим значително нивото си на щастие.

Здравето ни в голяма степен зависи от това как работи имунната ни система, затова е нужно да й съдействаме, а не да й пречим. И както за много хора поддържането на колата в добро състояние е нещо важно и знаят, че това включва информиране за начините, по които да запазят частите и механизмите й здрави, по същия начин и човешкото тяло, ум и дух имат нужда от комплексна и редовна грижа, за да са в добро състояние. И както Джим Рон (мотивационен лектор, житейски и бизнес коуч), казва:

„Грижете се за тялото си. То е единственият дом, с който разполагате, за да живеете.“

Подсилването на имунната система става по няколко начина:

  • Добра храна. Както качеството на горивото, което използвате за колата си, има голям ефект върху представянето на колата, така и „горивото“, което вливате в тялото си, се отразява върху тялото и ума ви. Доказано е с научни изследвания, че дефицитът на определени микронутриенти (витамини и минерали) в тялото води до отслабване на имунната система и до недохранване на органите и системите в организма като цяло. Може да консумирате големи количества храна, но ако тя е бедна на витамини, минерали и Омега-3 мастни киселини, то клетките ви всъщност гладуват и единственото, което имате в повече и складирате в тялото си е излишни мазнини.

Японският гастроентеролог Хироми Шиния и автор на книгата „Ензимният фактор“ говори за важността на избирането на храна, която ни снабдява с изключително ценните ензими, от които зависи доброто функциониране на всички органи и системи, включително на имунната система. Той нарича тази храна „жива храна“ – зеленчуци, плодове, пълнозърнест (кафяв ориз), ядки, качествени белтъчини от органик (био/домашни) яйца и т.н. Храненето главно с „мъртви“ храни като бял хляб, бял ориз, захарни изделия, силно обработени храни с много изкуствени добавки в тях ( Е-тата) води до изчерпване на жизненоважните ензими, а това от своя страна води до поява на инфекции в организма, загуба на енергията и младостта и хронични болести.

Плодовете и зеленчуците осигуряват на тялото антиоксиданти като биофлавоноиди, ликопен, кверцетин, феноли и т.н., които се борят със свободните радикали. Това е от ключово значение за здравето и има силен анти-ейдж ефект. Когато в тялото има повишено количество на свободни радикали, те нанасят вреда на клетките и тъканите, но ако човек приема достатъчно антиоксиданти, те неутрализират свободните радикали и се грижат за здравето и младостта.

  • Движение. Учените отдавна са открили, че движението подобрява кръвоснабдяването на органите и системите, подобрява хормоналния баланс и работата на невротрансмитерите и повишава нивото на ендорфините – хормоните на радостта. Според индивидуалната конституция на всеки човек различен тип и количество движение е необходимо. Някои се чувстват добре след по-интензивни тренировки, а за други – умереното движение под формата на дълги разходки/колоездене и лек спорт може да са по-подходящи.
  • Намаляване на нивото на стрес и водене на балансиран и удовлетворяващ начин на живот. Емоциите влияят пряко върху биохимичните процеси в тялото и оттам – върху работата и здравето на клетките, тъканите и системите. Колкото повече усещане за смисъл, удовлетвореност и щастие изпитва човек, толкова по-силна е имунната му система. В периоди на по-голямо натоварване и стрес, е необходимо да се вземат навременни мерки за намаляване на напрежението. Промените, които човек може да направи са в две посоки – промяна на обстоятелствата, отношенията и средата (смяна на работно място, на професионалния път, на начина на живот, на отношенията с другите) и промяна на вътрешните нагласи ( работа върху мисловните и емоционалните навици)
  • Осигуряване на естествени имуностимулатори, които да подкрепят организма особено в сезоните есен и зима и в периодите на увеличена динамика и натоварване в работата или в личен план. Тези природни имуностимулатори доставят толкова ценните за организма антиоксиданти и са важно допълнение към приема на храна богата на микронутриенти (витамини и минерали). Френският натурален имуностимулатор БИО ЕПП 1200* съчетава мощната сила на „естествения антибиотик“ – екстракта от семки на грейпфрут и биофлавоноидите (антиоксиданти), които се съдържат в перикарпа на плода. Изследванията in vitro са показали, че екстрактът от семки на грейпфрут има силно антибактериално действие, защото успешно се справя с приблизително 800 колонии от бактерии и вируси, сто колонии от гъби и с много едноклетъчни паразити, като същевременно запазва чревната флора и по този начин подпомага имунната система на децата и възрастните.

Някои неща зависят от нас, а други – не. Изборите, които правим в ежедневието си, определят как се чувстваме, дали сме изпълнени с енергия, сила и здраве и колко пълноценно живеем живота си.

Автор: Мария Василева Димитрова

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни