В плен на зимното настроение

Да бъде светлина!

Недостигът на дневна светлина е една от основните причини за зимната депресия. Колкото една страна е по-отдалечена от екватора, толкова по-често се появяват симптомите на заболяването. По данни на медици от Колумбийския университет в САЩ от сезонна депресия страдат 6% от американците, до 10% от британците и около 20% от жителите на скандинавските страни.

Специалистите са на мнение, че светлотерапията облекчава състоянието на 80% от страдащите от сезонна депресия. Ако всеки ден се прекарват 15-20 минути край силно осветление, биологичният часовник се „сверява”, настроението се подобрява и желанието да се потисне стресът с калорична храна не е така силно. Учените съветват за справяне с депресията да се увеличи приемът на витамин D чрез консумация на риба, яйца, мляко.

Подходяща храна
През студените месеци обикновено натрупваме няколко излишни килограма, което е в състояние да ни развали настроението при всяко минаване край огледало. Освен на самочувствието неправилното хранене може да е „в помощ” и на по-тежки проблеми – като депресията например.

Обърнете внимание към какво посягате, когато навън е тъмно, мъгливо, ветровито, а вие прекарвате часове пред телевизора. Най-вероятно – към шоколадовите бонбони, сладки и други подобни изкушения. От една страна, употребата на захар повишава нивото на т.нар. хормон на щастието и нивото на глюкозата в кръвта – и това на свой ред дава прилив на бодрост и оптимизъм. Но съдържащите се в сладкото въглехидрати се преработват много бързо от организма и след половин час чувството на отпадналост е още по-силно, а настроението клони към нулата.

И не забравяйте плодовете и зеленчуците – в тях има и захар, и витамини, и полезни за храносмилането фибри. По-добре е да поемате „бавни” въглехидрати. Те се съдържат в пълнозърнестите продукти – хляб, спагети, овесени ядки, леща.

По-ярки цветове

Ярките цветове, които ни липсват през зимата, ободряват, повишават настроението и тонуса. Обградете се с ярки предмети. Прибавете към гардероба си няколко ярки вещи – ръкавици, шал, пуловер. Може да си сложите и цветна гривна и да я поглеждате по-често – например докато работите на компютъра. Или окачете в кабинета си плакат с ярки цветове, сменете картината на монитора, добавете към обеда си по една жълта и червена чушка – комбинация от цветове и витамин С.

Аромати за бодрост

Някои аромати карат рецепторите на обонянието да изпращат в мозъка сигнали за бодрост и концентрация. Такъв аромат имат канелата, хвойната, лимонът, розмаринът, лавандулата, ментата, карамфилът, бергамотът.
Лимонът и ментата могат да се слагат в чая, канелата – в какаото и десертите, розмаринът и карамфилът – в салатите и ястията или както хвойната и лавандулата да се вдишват като есенции и етерични масла.

По-внимателно с ароматизираните лампи, свещи и прахове. Някои хора получават от силните аромати главоболие и дори пристъпи на мигрена.

източник health.bg

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни