Добрият сън – ключ към здравето

Интензивният ритъм на живот води до това, че много от всекидневните проблеми се решават за сметка на съня.

През зимата недоспиването е още по-опасно, защото към него се наслагват и другите характерни особености на сезона, които в никакъв случай не са в полза на здравето.

Отдавна е известно, че нощният отдих предпазва нервните клетки от пренапрежение. При постоянна мозъчна възбуда работата на психиката се нарушава. Именно лошият сън е и една от причините за депресията.

Нормалният здрав сън има тонизиращ ефект върху организма. Непълноценната почивка води до повишена напрегнатост, невнимание и раздразнение.

Работоспособността спада, появява се главоболие, може да се получи сърцебиене или да се повиши кръвното налягане.

Специалистите препоръчват няколко изпитани начина, които могат да помогнат за осигуряването на необходимия пълноценен отдих.
• Лягайте и ставайте по едно и също време дори в почивните дни.

• Не лягайте, преди да сте сигурни, че ви се спи, за да не се въртите в леглото.

• Ако не заспите веднага, станете и почетете някоя скучна книга.

• Не задрямвайте пред включен телевизор.

• Оставете си време, за да се отпуснете преди сън. Малкият екран не е най-добрият избор. Дистанцирайте се от всекидневните проблеми. Послушайте музика.

• Избягвайте кафето и чая вечер.

• Не изисквайте от себе си прекалено много. Ако не ви стигат силите, за да постигнете всичко, задайте си въпроса ще успеете ли да се справите с последствията от недоспиването.

• Създайте си ритуал преди заспиване, навици, които ще следвате всяка вечер. Така организмът сам ще се ориентира, че е време за спане.

• Сънят е по-добър, когато в стаята е тъмно и хладно. Проветрявайте преди лягане.

• Усетите ли, че сте подвластни на безсънието, не посягайте ъм антидепресантите или сънотворните. Те трябва да се приемат само под строг лекарски контрол. По-добре се ориентирайте към препарати, съдържащи комбинация от естествени и незаменими аминокиселини. Те подобряват съня, заличават психичната умора и улесняват приемането на нова информация.

Такъв препарат е Sargenor (сарженор). Той има енергизиращо действие, дължащо се на уникалното съчетание на аминокиселините аспартат и аргинин. Затова е много подходящ за хора, чиито професии са свързани с интензивно умствено натоварване и психическо напрежение, както и за ученици и студенти. Важно е да се знае, че за да има ефект, Sargenor трябва да се приема три пъти на ден по една ампула поне седем до десет дни. Препаратът има приятен вкус и не се налага допълнително да се разрежда с вода или други течности.

източник health.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни