Кратки съвети и подробности за храносмилателните ензими.

1
4604

%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%be%d1%81%d0%bc%d0%b8%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d0%b5%d0%bd%d0%b7%d0%b8%d0%bc%d0%b8 Ако често ви се подува коремът, получавате стомашни неразположения след хранене или страдате от метеоризъм, е възможно тялото ви да не произвежда достатъчно ензими, които да разграждат храната ви както трябва. Получава се омагьосан кръг, защото при недостига на ензими усвоявате по-малко хранителни вещества, а с по-малко хранителни вещества тялото ви произвежда по-малко ензими. Ако проблемът ви е такъв, то за него има простичко решение: вземайте таблетка храносмилателни ензими на всяко хранене. Добрите добавки съдържат липаза (за разграждане на мазнините), амилаза (за разграждане на въглехидратите) и протеаза (за разграждане на протеините). Уверете се, че съдържа и папаин (от папая) или бромелаин (от ананас). Тези плодове също подпомагат храносмилането.
Препоръчително е и да пиете и мултивитамин и минерална добавка, съдържаща 15 мг цинк, защото цинкът участва в производството на стомашна киселина. Ако спазвате и диета, богата на хранителни вещества, би трябвало след около месец да можете да спрете ензимите и да се чувствате добре.

Comments

1 коментар

 1. ЛИПСАТА НА РАЗБИРАНЕ ЗА РОЛЯТА НА ЕНЗИМИТЕ В НАШЕТО ТЯЛО И ЗА КОНТРОЛА, КОЙТО ТЕ УПРАЖНЯВАТ ВЪРХУ ЗДРАВЕТО НИ, ДОВЕДЕ СЪВРЕМЕННАТА МЕДИЦИНА ДО СИСТЕМА ЗА СИМПТОМАТИЧНА ТЕРАПИЯ, КЪДЕТО ПАЦИЕНТИТЕ СЕ ЛЕКУВАТ ОТ СИМПТОМИ.

  ЖИЗНЕНАТА СИЛА Е ПРОПОРЦИОНАЛНА НА КОЛИЧЕСТВОТО ЕНЗИМИ
  Опитах се да обясня функциите на хранителните вещества, като въглехидрати, витамини и минерали, във вашето тяло. Сега искам да ви отведа по-нататък в разбирането за вашето здраве и да обясня много важната функция на ензимите, които са крайно необходими за жизнените дейности.
  Написах цяла книга за ензимите, наречена Ензимният фактор. Накратко, ензимите са протеинов тип вещества, участващи като катализатори във всички фази на жизнените дейности. Работата на сърцето, дишането, храносмилането, абсорбирането и изхвърлянето на храна, мисленето и дори чувствата са функции, които зависят от ензимите. Покълването, растежът, развитието на листата, цъфтежът, даването на плод и зреенето при растенията са немислими без ензимите. Съществуват от 3000 до 5000 известни ензими, но вероятно са само малка част от ензимите в нашето тяло. АКО ТЕЗИ ЕНЗИМИ НЕ ФУНКЦИОНИРАТ ДОБРЕ, ВСИЧКИ ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА ОТ ДОРИ НАЙ-ДОБРЕ БАЛАНСИРАНАТА ДИЕТА НЯМА ДА БЪДАТ ОПОЛЗОТВОРЕНИ. Без ензимите няма да е възможно да поддържаме жизнените си дейности дори за момент.
  Ензимите основно се категоризират на храносмилателни, които участват в смилането и абсорбцията на храната, и метаболитни, които превръщат хранителните вещества в различни енергии, необходими за живот. Има известно количество ензими, складирани в тялото ни, но те могат да бъдат изчерпани от лоши хранителни навици, които увреждат чревните характеристики, като прекомерната употреба на алкохол, пушенето, стреса, наркотиците, токсичните вещества в околната среда, електромагнитните излъчвания, ултравиолетовите лъчи и т.н. Когато се храните с месо, мляко и млечни продукти, са нужни повече ензими да помагат на храносмилането. Ако работите цял ден на бюро, използвайки компютър и говорейки по мобилен телефон, вие ще сте подложени на електромагнитни излъчвания и ще са нужни ензими, които да унищожат свободните радикали кислород, генерирани в тялото. Ако продължавате да водите начин на живот, който изчерпва ензимите, вие ще изтощите възможностите на тялото си да смила и метаболизира храната и клетките ви ще загубят способността си да се възстановяват. Като резултат вашата жизнена сила ще намалее.
  Колкото повече използваме ензимите си чрез разрушителен начин на живот, толкова по-малко жизнена сила ще имаме, което води до заболявания и смърт. Когато човек е жизнен и пращящ от сила, ензимите в тялото му са напълно функциониращи. Ако ензимите са намалели, за човека е трудно да бъде наистина здрав, независимо от това колко добри са медицинските грижи. ЛИПСАТА НА РАЗБИРАНЕ ЗА РОЛЯТА НА ЕНЗИМИТЕ В НАШЕТО ТЯЛО И ЗА КОНТРОЛА, КОЙТО ТЕ УПРАЖНЯВАТ ВЪРХУ ЗДРАВЕТО НИ, ДОВЕДЕ СЪВРЕМЕННАТА МЕДИЦИНА ДО СИСТЕМА ЗА СИМПТОМАТИЧНА ТЕРАПИЯ, КЪДЕТО ПАЦИЕНТИТЕ СЕ ЛЕКУВАТ ОТ СИМПТОМИ.
  Нужно ви е средство да се активират ензимите да подсилят ума и телата ни, а това означава, че трябва да избягваме начин на живот, който консумира ензими. Като допълнение към богатата на ензими диета, важни са и водата с добро качество, умерените физически упражнения и спокойният, свободен от стрес ум. Ензимите в храната се унищожават лесно от топлина и следователно суровите зеленчуци и плодове, риба и храна, получена чрез ферментация, са най-добрият източник на ензими. Чрез активното възприемане на богатата на ензими диета, която е фокусирана върху тези храни, може да бъде преодоляно намаляването на ензимите.
  Днес много хора живеят главно с „храни боклуци”: полуфабрикати, храни от заведения за бързо хранене или затоплени в микровълнова фурна, или консервирани и замразени храни. Дори когато можем да ядем сурови зеленчуци и плодове, възможно е витамините и минералите в тях да имат малка жизнена сила, защото почвата, на която са отгледани, е била развалена с прекалено използване на пестициди и химически торове. С други думи, източникът на жизнена сила – ензимите, е намалял в храната, която ядем.
  Такава е реалността и въпреки това ние продължаваме да следваме насоките на днешната наука за хранене, които се състоят от изчисляване на количеството калории и анализ на хранителните компоненти. Всички храни се анализират на една и съща база, независимо дали са „храни боклуци”, приготвени в микровълнова фурна, зеленчуци, отгледани в изтощена почва, или пресни зеленчуци, отгледани в екологична почва. Не мислите ли, че това е странна наука за хранене, която разбива всички храни до съответните им компоненти и след това ги анализира за съответните хранителни вещества? ЩОМ ВЕДНЪЖ РАЗБЕРЕМ ПРИРОДАТА НА ЕНЗИМИТЕ, КОИТО СА ЕСТЕСТВЕНИЯТ ИЗТОЧНИК НА ЖИЗНЕНА СИЛА, ЩЕ ТРЯБВА ОСНОВНО ДА ПРОМЕНИМ МИСЛЕНЕТО СИ ЗА ХРАНАТА, КОЯТО ЯДЕМ, И ЗА ЗЕМЯТА, КЪДЕТО ТАЗИ ХРАНА СЕ ОТГЛЕЖДА.
  ПЪРВИЧНИЯТ МОДЕЛ НА ВСИЧКИ ЕНЗИМИ
  Има много аспекти на действието на ензимите, които все още не сме научили. Всеки тип ензим може да изпълнява само една функция. Например ензимът, наречен амилаза, който се намира в слюнката, работи за смилане на въглехидратите, а ензимът, наречен пепсин, открит в стомаха, работи за смилане на протеините. Всеки от тях е предназначен за едно специфично нещо и така има от няколко хиляди до няколко десетки хиляди ензими. Не мога да спра да мисля, че поддържането на толкова много различни ензими е подозрително неефективна система за нашето много ефективно човешко тяло. Смятам, че трябва да има един основен източник, прототипен ензим, „чудодеен ензим”, както го нарекох в „Ензимният фактор”, от който тялото може да създаде всички тези необходими типове ензими.
  Когато човек консумира прекомерно количество алкохол, голям брой ензими са нужни, за да го разградят в черния дроб. При генерирането на тези ензими количеството на онези, необходими за храносмилането и абсорбцията, намалява и те стават недостатъчни. На другия ден след тежко пиене хората често губят апетит. Този феномен би могъл да се обясни с липсата на храносмилателни ензими. Въпреки че отделните ензими могат да изпълняват само специфични функции, виждате, че те не могат да функционират независимо, а са координирани помежду си.
  Човек, който отначало не може да пие много, започва да пие все повече, когато привикне с алкохола. Това означава, че ензимите, които разлагат алкохола в черния дроб, се увеличават, отговаряйки на потребностите. Този феномен не се ограничава само до консумацията на алкохол. СОД (супероксид дисмутаза), която елиминира свободните радикали в тялото, може да увеличи отделянето си, ако ядете повече антиоксидантна храна , като пресни зеленчуци и плодове.
  Базирано на тези факти, аз формирах хипотезата си за чудодейния ензим. Моята теория е, че ензимите, поети от храната, не само се разграждат до аминокиселини, но също така се натрупват като ПРОТОТИПНИ ЕНЗИМИ в тялото, а след това се трансформират в хиляди или десетки хиляди ензими, които отговарят на различните дейности и нужди на организма. Мисля, че различните типове ензими се трансформират от този прототипен (първоизточников) ензим. Като живеем по начин, който изтощава притока на ензима първоизточник, или чудодейния ензим, това ще доведе до намаляване на функционалността на тялото и на жизнената сила. За да увеличим жизнеността си, е важно да доставяме ефективно ензими чрез дневната храна. Естественият начин да правим това е да ядем пресни, сурови зеленчуци и плодове, които изобилстват от ензими. Ако теорията ми е вярна, тези хранителни ензими ще бъдат складирани като чудодейни ензими, източник на други видове ензими в тялото. Чрез активиране на телесните ензими с правилната храна можем да постигнем умствено и физическо здраве и да увеличим жизнената сила.
  ДА ЯДЕМ ПОВЕЧЕ СУРОВА ХРАНА
  Днешната медицинска наука и науката за хранене нямат ясно схващане за работата на ензимите, участващи в основните жизнени функции. Може би е по-точно да кажа, че на днешната медицинска наука и науката за хранене им липсва интерес към ензимите. По този начин преобладаващите теории за здравето са далеч от реалностите на ежедневния живот.
  В съвременната медицина се очаква да приемате лекарства за лечение на рака. Както може би знаете, когато се използват такива лекарства, много често пациентите страдат от странични ефекти: повръщане, загуба на апетит, загуба на коса и диария. Причината за острите странични ефекти е, че тези лекарства са смъртоносни отрови, които ще увредят не само раковите, но и нормалните клетки. Когато нормалните клетки са увредени от тези смъртоносни отрови, голям брой ензими са нужни, за да ги възстановят. Така складираните като чудодейни ензими, намаляват, предизвиквайки недостига им в тялото. Този недостиг ще доведе до лошо физическо състояние с остри странични ефекти.
  Такива увреждания не се ограничават само с противораковите лекарства. ВСИЧКИ ЛЕКАРСТВА ПОТИСКАТ АКТИВНОСТТА НА ЕНЗИМИТЕ. ТРЯБВА ДА ОСЪЗНАЕМ, ЧЕ ГОТОВНОСТТА, С КОЯТО ПРИЕМАМЕ ЛЕКАРСТВА, ЗА ДА ЗАГЛУШИМ ДАДЕН СИМПТОМ, Е ТРОВЕНЕ НА СОБСТВЕНАТА НИ ЖИЗНЕНА СИЛА. КАТО ВЗЕМАТЕ ЛЕКАРСТВО ПРОТИВ НАСТИНКА, МОЖЕ И ДА ПОЛУЧИТЕ ОБЛЕКЧЕНИЕ ОТ СИМПТОМИТЕ НА НАСТИНКАТА, НО ИМУННАТА ВИ СИЛА ПОСТЕПЕННО ЩЕ ОТСЛАБНЕ И ВИЕ ЩЕ БЪДЕТЕ ПРЕДРАЗПОЛОЖЕН КЪМ ЗАБОЛЯВАНИЯ. Аз съм напълно наясно с проблемите, предизвкани от лекарствата, и се опитвам да избегна колкото е възможно употребата им. НАПРИМЕР, ДОРИ КОГАТО Е НУЖНА ОПЕРАЦИЯ ПРИ РАК, РЯДКО ПРЕДПИСВАМ АНТИРАКОВИ ЛЕКАРСТВА СЛЕД ОТСТРАНЯВАНЕ НА РАКОВИТЕ КЛЕТКИ. ВМЕСТО ТОВА ИНСТРУКТИРАМ ПАЦИЕНТИТЕ СИ ДА ПРОМЕНЯТ НАЧИНА СИ НА ЖИВОТ.
  По-специално аз препоръчвам усвояването на Шиния Биозим, който обяснявам в тази глава. Храната, която ядем ежедневно, поддържа клетките на тялото ни. Един добър хранителен режим, който позволява добавянето на чудодеен ензим, ще подобри нашите стомашно-чревни характеристики и ще доведе до стабилно възстановяване след операция. Разбира се, за да водите живот, незастрашен от рак и други болести, е по-добре да започнете практикуването на Шиния Биозим още когато сте в добро здраве.
  Помислете за шимпанзетата, които живеят сред дивата природа през целия си живот. Каква е основата за така доброто им здраве? Една от причините може да е суровата храна, която ядат. Ежедневната консумация на сурови растения води до попълване на ензимите, които са източник на жизнена сила. Буквално чрез прибавяне на живот от храната се подхранва животът.
  Трябва да спем да ядем „мъртва” храна без ензими. Извинявам се, че се повтарям, но това е важна тема, на която се отделя малко внимание от традиционната наука за хранене и от медицинската наука в днешните Съединени щати. Ще бъдем ли здрави, като ядем калории и хранителни вещества, както ни се препоръчва от хранителната пирамида? Мисля, че е полезно да помислите по този въпрос.

  (Из книгата Микробният фактор – новата здравна революция – Как ензимите и микробите предпазват здравето ни “ на д-р Хироми Шиния – един от най-изтъкнатите гастроентеролози в света с над 45-годишна практика, клиничен професор по хирургия, автор и на книгата„Ензимният фактор”-диетата на бъдещето, която предпазва от сърдечносъдови болести, лекува рак и стопира диабета тип 2, продадена в милиони екземпляри ).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.