Най-лесния начин да влезем във форма за лятото – Периодичното гладуване или Intermittent fasting – част 1

Човешката биология би могла да се разглежда като процес, които е в непрекъснато движение, но има основни цели и задачи, които винаги остават еднакви за всеки етап от еволюцията ни:

 • Сън
 • Храна
 • Движение

Нашият биологичен вид, съществува от стотици хиляди години, и до преди 50 години болести като : затлъстяване , Диабет и хранителна нетолерантност, бяха изключително рядко засягани или дори нечувани.

Няма нищо по-лесно в момента, от това, човек да приеме храна, буквално. Може да се обадим по телефона и да поръчаме от стотиците ресторанти и заведение в региона ни, или да излезнем и на радиус от 1000 метра ще намерим поне няколко магазинчета, или места където можем да “хапнем нещо на бързо”. А замисляме ли се дали това е правилно? Преди 1000,2000 или 3000 години, когато сегашната епидемия от болести свързани с приема на храна не са съществували, имало ли е такива опции за хората и не се ли корени в това проблема на нашето общество свързан с храната. Не се ли крие, точно в това тайната на всички тези нови болести и състояния?

 

В няколко кратки статии ще ви запозная в детайли с “Фастинга” или така нареченото “периодично гладуване” (intermittent fasting IF) е най-близкото състояние до потребността и необходимостта на човешкият организъм да функционира правилно. То ни дава достатъчно енергия и калориен прием, и в същият момент ни ограничава достатъчно, за да не приемем твърде много храна, която да бъде складирана от нашият организъм като мазнина. Също така дава необходимото време за да може тялото ни да изгори всички въглехидрати в нас, и тялото ни да започне да гори мазнини за да функционира. Разбира се привържениците на 4/5/6 кратното хранене, ще кажат, че това е начин да забавим метаболизма си, че гладуването, ще ни въведе в състояние на тялото да се запасява с резерви и т.н (бла бла…)

Препоръчвам ви да прочетете максимално много информация на темата и да вземете сами вашето решение, за кое е правилно и кое не е на базата на реални научни факти и на базата на резултати!

Периодичното гладуване 16/8

Какво представлява:

В едно денонощие се въздържаме от консумацията на храна в процес на 16 часа или повече. През тези 16+ часа се въздържаме и от течности с калории (сок, мляко, газирани напитки и т.н), дъвки с подсладител, бонбони и др. Позволено ни е да приемаме в този прозорец от време кафе (без мляко или захар/подсладител), чай и вода.

В останалите 8 часа от денонощието, приемаме храни, които са богати на мазнини, витамини и антиоксиданти като например: риба, ядки, семена, кисело мляко, зеленчуци и плодове. Това е най –разпространеният вид “периодично гладуване”. Много е лесно за начинаещи, и особено за хора, които не обичат да закусват. Избягваме на всяка цена храни богати на въглехидрати като например: тестени изделия, паста, пица, хляб и т.н

Важни съвети:

 1. В момента, в които дойде времето ви за храна, не прекъсвайте „гладуването“ си с въглехидрат. Той ще повиши изключително много вашата захар в кръвта, и панкреаса ви, ще бъде подложен за сериозен стрес. Започнете с плод, зеленчук или яйце.
 2. Не се нахвърляйте не храна сякаш, не сте яли от седмица, вероятно в много от по-заетите ви дни не съзнателно сте имали пауза с не ядене от 16 часа. Хапнете нещо, само колкото да се заситите и само ако сте реално гладни, не само защото е “дошло времето”.
 3. Изтеглете си тракер апликация, които да ви помага с часовете и калорийният ви прием и бъдете честни със самите себе си. Ако искате да намалите теглото си ще трябва да направите калориен дефицит (повече за калорийният дефицит и как да го изчислите в някоя от следващите ми статии)
 4. Този вид периодично гладуване е всекидневно, и ефекта е с натрупване. Не може да очаквате мигновени резултати. Ако изберете този тип “фастване”, ще трябва да имате воля, и търпение, но резултатите са много дългосрочни!
 5. Пийте много вода и много чай, те ще ви помогнат доста с чувството на глад в първите седмици. (Препоръчвам билкови чайове без изкуствени аромати)

Положителни ефекти:

 1. Стартиране на процеса на Автофагия*
 2. Намаляване на теглото за сметка на мазнините в тялото
 3. Намаляване на кръвната захар
 4. Намалява възпалителните процеси в тялото
 5. Подобряване на перисталтиката
 6. Подпомагане на тялото да произвежда Човешкият хормон на растежа
 7. Изчерпване на мастните депа на организма
 8. Засилване на имунната система
 9. Повишаване на енергийните нива
 10. Повишава концентрацията

* Автофагията (от древногръцки αὐτόφαγος – „самоизяждане“) е естественият, регулиран механизъм на клетката, който разгражда ненужните или дисфункционални компоненти.

Когато човек не поема храна за повече от 12 часа, започва процесът, известен като „автофагия“. Това е способността на организма да се самопрочиства от вредни, стари или болни клетки. По този начин гладуването стимулира възникването на нови клетки. През 2016 година японският учен Йошинори Осуми получи Нобелова награда за медицина за откриването и изясняването на механизмите за автофагия – фундаменталния процес за разграждане и рециклиране на клетките.[1][2]

Продължаваме в част две с Периодичното гладуване 5/2…

Автор: Константина Маркова

Related Articles

Най-добрите диетични храни за всеки възрастен човек

С напредването на възрастта тялото ни претърпява много промени - включително промени в хранителните ни нужди. Хората над 50-годишна възраст трябва да се съсредоточат...

5 съвета за здравословно хранене в пенсионна възраст

Когато навлезете в пенсионна възраст, хранителните ви нужди се променят. Нуждаете се от повече белтъчини и фибри, за да укрепите костите и мускулите си,...

Плюсовете и минусите на киселото мляко за възрастни хора

Въпреки че киселото мляко може да бъде отличен източник на пробиотици и полезни бактерии, важно е да се разбере, че тази храна може да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
693ПоследователиПоследвай ни

Последни