Предимства и недостатъци на вегетарианството

Днес вегетарианската диета е изключително популярна навсякъде по света и е предпочитана от хора от най-различни държави. Твърди се, че тя е ключът към нашето здраве. Някои организации за защита правата на животните са открито против яденето на месо, риба и птици. Обикновено вегетарианската диета се състои от пълнозърнести храни, заленчуци и плодове. Те без съмнение са добри за здравето ни. Но замисляли ли сте се дали вегетарианските ястия са пълноценни? Дали могат да запълнят хранителните изисквания на тялото? Е, има конкретни предимства и конкретни недостатъци на вегетарианството. Какви са те?

Предимства на вегетарианството

егетарианската диета включва основно зърнените храни, ядките, семената, бобовите растения, зеленчуците и плодовете, и затова е богата на фибри, фолиева киселина, и витамин С. Зеленчуците и плодовете доставят витамини, които са жизненоважни за здравия организъм. Бобовите растения, тофуто и семената са добри източници на протеини. Зеленчуците съдържат фитохимикали, които предпазват от появата на някои хронични болести. Зелените зеленчуци пък са богати на антиоксиданти и като цяло плодовете и зеленчуците осигуряват естествени захари и други важни ензими и елементи.

Вегетарианската диета е ниска на мазнини, холестерол и наситени мазнини. В резултат на това тя минимализира риска от качване на тегло, което пък от своя страна редуцира възможността от появата на болести, като прекомерната пълнота. Вегетарианската диета като цяло е добра за здравословното отслабване, тъй като намалява нивото на холестерол в кръвта и ограничава риска от някои нарушения, като високо кръвно налягане, заболявания на сърцето, ревматични артрити, остеопороза, бъбречни заболявания, бъбречни камъни и рак. Благодарение на богатата на фибри диета храносмилателните функции се подобряват. Вегетарианството Ви предпазва и от някои болести, свързани с приема на месо, като птичи грип, луда крава, чревни паразити и др.

Недостатъци на вегетарианството

Макар вегетарианската диета да ни доставя всички жизненоважни нутриенти, има и някои фактори, които са в по-големи количества в месото и рибата. Диетата е ниска на протеини, калций, витамин В12, желязо и цинк. Витамин В12 може да бъде намерен в големи количества в соевите продукти, в обогатените зърнени храни и в животинските продукти, Месото е основен източник на В12, а соевото мляко, обикновеното мляко и другите млечни продукти са най-богатият източник на витамин D. Пилето, рибата, месото и домашните птици съдържат големи количества желязо и цинк, а млякото и сиренето са превъзходен източник на калций. При вегетарианската диета тези нутриенти не са в достатъчни количества. Месото е богато на протеини и съдържа всички необходими амино киселини, изисквани от организма. Фосфорът, който е в месните продукти, се абсорбира по-лесно от този, който е в зърнените храни и бобовите растения.

Вегетарианската диета не е препоръчителна за хората, занимаващи се с бодибилдинг, тъй като за спортуването е необходима храна, богата на протеини. Диета, при която не се приемат достатъчно въглехидрати и протеини може да доведе до анемия. При вегетарианците често се срещат чревните нарушения.

Ако диетата Ви е напълно изчистена от мазнини, пак не е добре. За нормалното функциониране на тялото и за развиването на нервната система са нужни определени количества мазнина и холестерол.

Макар да има конкретни недостатъци, вегетарианството има и доста здравословни плюсове. Ако планирате правилно диетата си, можете да избегнете проблема с дефицита на определени нутриенти и да подобрите физическата си форма и цялостното си здраве. В крайна сметка здравословното хранене означава живот, изпълнен със здраве.

източник gotvach.bg

Related Articles

Как да оборудвате кухнята за здравословно и вкусно приготвени ястия?

За да се храните здравословно и това да се отразява благоприятно на здравето ви не е важно само каква храна приемате, а и как...

7 забранени храни при високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, известно и като хипертония, е често заболяване сред възрастните хора. Храната, която консумираме, може да играе важна роля в управлението на...

Какви храни са подходящи за всеки над 50 години?

Навлизането във възрастта над 50 години може да бъде предизвикателство за здравето. Важно е да се храним правилно, за да опазим нашето тяло от...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни