Чувствате се в депресия? Кои са най-ефективните и същевременно безопасни начини за трайно връщане на баланса и доброто настроение?

 

Всички имаме своите периоди на предизвикателства и стрес по-голям от обичайното. Това може да са периоди на преход, кризи в работната среда или в семейството и т.н. Ако тези периоди са по-продължителни, се натрупва психическа и физическа умора и симптоми като безсъние, раздразнителност или депресивност стават все по-ясно изразени, а човек – все по-склонен да прави грешки в работата и в комуникацията с другите, което от своя страна създава допълнителен стрес и негативната спирала се завърта, като това може да доведе и до по-сериозни състояния на депресия.

Прекомерното психическо напрежение може да намери израз и чрез влошаване на физическото здраве. Тялото и психиката са тясно свързани и често извънредната психическа умора дава алармени сигнали на хората чрез високо кръвно налягане и възпалителни процеси.

Колкото по-бързо човек намери начин да възвърне загубения баланс, толкова по-малко щети ще понесе във всеки един аспект – физическо и психическо здраве, лични взаимоотношения, представяне в работната сфера и т.н.

Как се лекува депресията?

Основната задача е да се открият истинските корени на депресията и да се предприемат необходимите действия за промяна. В преобладаващ процент от случаите се касае за необходимост от промяна на мисловни и поведенчески модели, които са нездрави и дори в някои случаи „токсични“. В психологията те са наричани „когнитивни (мисловни) грешки“ и към тях спадат:

  • черно-бялото мислене – когато не се виждат нюансите в ситуациите, а нещата се възприемат много крайно
  • свръхобобщаването – склонността да се смята, че щом нещо лошо се е случило веднъж, това ще се повтаря във всяка една ситуация, която дори и с малко напомня на първата
  • негативният филтър – забелязването и фокусирането само върху негативните неща в живота и пренебрегването или взимането за даденост на положителните
  • самоосъществяващо се пророчество – когато човек е убеден в негативните си очаквания за дадена ситуация и действа спрямо тези очаквания, като така сам предизвиква нещата да се развият по негативен начин

Всички тези мисловни модели създават стрес, намаляват вероятността човек да може да се радва на хубавите неща в живота и пречат на намирането на работещи, добри решения на проблемите. Съществуват още много такива мисловни грешки, които е важно да бъдат проучени и да се провери кои от тях са валидни за конкретния човек, страдащ от депресия. Това е добре да стане с помощта на психолог, за да може цялостната картина да се види максимално обективно. Заменянето на тези вредни мисловни модели с нови, здрави модели, отнема време и външната помощ и подкрепа от страна на психолог е съществена за оптимално бързо постигане на положителна промяна.

Понякога освен промяна в мисленето, е необходима и промяна в средата на работа или живеене. Ако определени елементи в средата имат силно негативен, токсичен ефект, тогава е наложително човек да се осмели да потърси по-добра среда на живеене или работа. Книги, семинари и консултации със специалисти в сферата на психологията и кариерната промяна, са най-прекият път за намиране на най-доброто решение, без човек дълго да се лута с метода „проба-грешка“. Колкото повече време човек остане в застой и пасивност, толкова по-голяма е вероятността да стигне до симптоми на депресия.

Защо антидепресанти на билкова основа?

Според статистиката, сред най-често продаваните лекарства в света, особено в САЩ, са антидепресантите. Един от обсъжданите въпроси е дали наистина е наложително да се изписват лекарства във всички тези случаи, в които това се случва. Все повече се говори за страничните ефекти на тези лекарства – сънливост, замаяност, главоболие, липса на концентрация и др. Не е за подценяване и фактът, че някои от тях водят до пристрастяване.

При депресивни състояния или периоди на силен психически стрес, човек има нужда да подпомогне организма си и да увеличи ресурсите си за справяне с умората, апатията и усещането за загуба на контрол, като в същото време средствата за решаване на проблема, трябва да имат максимално добър ефект с минимални или по възможност – никакви странични ефекти, за да не се създават нови, допълнителни проблеми. Комбинацията от психологически консултации (например с когнитивно-поведенческата терапия – доказан метод за лечение на депресия) с антидепресанти на билкова основа е оптималният вариант, с помощта на който се постига траен ефект на дълбинно ниво. При употребата на други медицински средства и без работата с психолог често се постига само временно потискане и замаскиране на симптомите.

Сред най-ефикасните натурални съставки са: витамин B6, незаменимата аминокиселина L-триптофан и най-древното средство, използвано при състояния на меланхолия – шафрановият минзухар. В днешно време активното вещество в шафрана е извлечено и патентовано под името Сатиереал и заедно с витамин B6 и L-триптофан е включено в антидепресанта на билкова основа с клинично доказано действие- Сафрамил. Френските учени, разработили добавката, са установили ефективното взаимодействие на тези три съставки за положителното им влияние върху синтеза и работата на „хормона на щастието“ Серотонин. Това има пряк ефект върху доброто регулиране на настроението и успешното справяне със ситуации на стрес.

Колкото по-навреме човек предприеме действия за преодоляване на стресови и депресивни състояния, толкова по-добре. И колкото по-добре информиран е за различните възможности, толкова по-качествени избори ще направи.

Автор: Мария Василева Димитрова

Related Articles

Как да отслабнем без диети и хапчета? Научете 5-те основни принципа

Представете си, че може да отслабнете, без да се налага да се откажете от любимите си храни, бзе да се налага да спазвате строги...

Дали имате висок холестерол? Това са първите симптоми!

Високият холестерол е сериозен проблем, който може да влоши здравното ни състояние. Много хора страдат от него и не знаят за това. Поради тази...

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни