8 истини за кучешката храна, които нашият най-добър приятел не може да ни каже

40% от кучетата са със затлъстяване…

46% от кучетата и 39% от котките в днешно време умират от рак…

Сърдечните, бъбречните и чернодробните заболявания стават епидемични….

Диетата на кучетата ни играе главна роля за тяхното здравословно състояние.

Подобно на нас хората, които в забързания си живот сме пренебрегнали натуралните, естествени и здравословни продукти в полза на полуфабрикатите и ресторантите за “бързо хранене”, в последното столетие нашите кучета също са станали жертва на  индустрията за преработена храна за домашни любимци.

Ако трябва да направим аналогия с нас хората, си представете да ядете “корнфлейкс” всеки ден до края на живота си. Със сигурност този начин на хранене ще доведе до сериозни хранителни недостатъци и здравословни проблеми. Хроничните, автоимунните заболявания, алергиите, заболяванията на бъбреците, панкреаса и в черния дроб са силно разпространени при нашите домашни любимци и раковите проценти продължават да се покачват.

За щастие, все повече и по-често стопаните на кучета (а и не само) се замислят с какво хранят домашните си любимци и какво се съдържа в търговските преработени храни.

Даваме ви 8 шокиращи истини за това, което слагаме в купичките на домашните си любимци:

С какво наистина храним най-добрите си приятели?

  1. КОМЕРСИАЛНИТЕ ХРАНИ (СУХИ И КОНСЕРВИРАНИ) СА ЧОВЕШКИЯ ВАРИАНТ НА ВЕРИГИТЕ ЗА БЪРЗО ХРАНЕНЕ

Бихте ли хранили детето си със храна, приготвена от ресторант за бързо хранене всеки ден? Всички знаем, че преработените храни причиняват сериозни здравословни проблеми, особено при ежедневна консумация. Защо  сляпо вярваме на производителите на храни за кучета, че техните продукти са полезни (най-малкото безвредни) за нашите домашни любимци?!

  1. “ЧОВЕШКАТА ХРАНА” Е ВРЕДНА ЗА КУЧЕТА

Може би често сте чували от приятели, ветеринари и производители на храна за домашни любимци, че “храната за хора” е вредна за кучета. Единствената вреда, която може да нанесе е върху производителите на храни за кучета. Да, има компоненти, които са токсични за тях (като лук, грозде, стафиди, шоколад, захар, кафе и т.н.) , но те се нуждаят от животински протеини и мазнини, за да се развиват добре здравословно.

  1. ВЕТЕРИНАРИТЕ ПРОДАВАТ ХРАНИ ОТ НАЙ-ВИСОКО КАЧЕСТВО

Ветеринарните лекари също като нашите лекари, получават сравнително малко информация за хранителните необходимости на животните. Ако вашият ветеринар не е чел допълнителна информация, водил специален курс за хранителните потребности на кучетата или няма личен опит с храненето със сурова или домашно приготвена храна, то е малко вероятно той/тя да знае как тя се отразява на домашните любимци и разчита на остаряла информация и суеверия. И ако ветеринарите печелят от продажбата на една марка за сметка на друга, то това е конфликт на интереси, който може да повлияе на тяхното мнение.

  1. КАЧЕСТВОТО НА ПРЕРАБОТЕНИТЕ ТЪРГОВСКИ ХРАНИ МОЖЕ ДА СЕ ПОСТАВИ ПОД ВЪПРОС.

По закон кучешката  храна може да съдържа негодно за човешка консумация месо (или така нареченото 4-Д месо): месо от мъртви, умиращи или болни животни. Добавете и животни, които са убити по пътищата и отпадъчни зърнени продукти от мелниците, замърсени с  пестициди и получавате рецепта за сериозни здравословни проблеми. Колкото по-евтина е храната, толкова по-евтини съставки са използвани и толкова по-лошо се отразява на цялостното състояние на нашите домашни любимци.

Ето кратък списък на продуктите, които се съдържат в голяма част от търговските храни, включително известни марки рекламирани по медиите и продавани от ветеринари:

Отпадъци от кланиците (органи, глави, копита, човки, крака)

Житни и зърнени отпадъци (кочани, стебла и др.)

Умиращи, болни и негодни животни от фермите

Животни, умрели на пътищата, сгазени от превозни средства

Замърсени зърнени отсевки

Дестилирани ферментирали отпадъци

Развалена храна от супермаркетите

Евтаназирани котки и кучета

Мазнина от ресторантите

Умрели животни от зоологически градини

Изсушена цвеклова пулпа (остатъчен продукт от процесирането на захарно цвекло, който се използва предимно за фураж за коне и добитък)

Наименованията на тези продукти, които ще откриете по етикетите на храните са:

Месо и животински продукти

Месо и месни продукти

Месо и месни субпродукти

Животински мазнини

Месно брашно

Животинско брашно

Хидролизиран животински протеин

Дехидратирано месо

Дехидратиран протеин

Риба и рибни субпродукти

Риба и морски субпродукти

5.ГРАНУЛИРАНИТЕ ХРАНИ НЕ ПОЧИСТВАТ ЗЪБИТЕ

Почти всяко куче след 3-годишна възраст страда от зъбни заболявания. Въпреки че едно малко изследване е доказало, че гранулите почистват по-добре от меката храна, това не означава, че почистват ефективно. Високото съдържание на въглехидрати спомага за натрупването на плака и образуването на зъбен камък и възпаление на венците. Убеждението, че гранулираните кучешки храни и твърди “наградки” са достатъчни за добра устна хигиена, води единствено до огромни сметки за ветеринарни лекари, извадени зъби и много страдания за сметка на кучето.

6.ПЪЛНА И БАЛАНСИРАНА НЕ ОЗНАЧАВА ОПТИМАЛНА

Пълна и балансирана означава, че храната отговаря на минималните хранителни изисквания за средно статистическото куче поставени от Американската асоциация за контрол на фуражите и животинските храни. Марките, които се хвалят с извършени проучвания, често единствено тестват за наличието на тежки метали като олово и се извършват за сравнително малък период от време върху лимитирано количество животни. С течение на времето обаче хранителните и ензимните недостатъци са неизбежни. Разбира се, балансирана храна е по-добра от небалансирана, но това не означава, че качеството е добро и задоволява всички потребности на кучето.

7.ЕДНООБРАЗНАТА ХРАНА ДЕН СЛЕД ДЕН Е ЕКВИВАЛЕНТ НА ОГРАНИЧЕНИ ХРАНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ

Представете си, че храните домашните си любимци с царевица, растителни мазнини и преработено пилешко месо (отпадъчен продукт от кланиците) всеки ден в комбинация с добавените евтини витамини и минерали.

Диетолози насърчават нас хората да се храним разнообразно поради две причини – за да си набавяме всички необходими витамини и минерали и за да не развиваме алергии към определени храни от прекомерна консумация.

За кучетата обаче сме чували, че смяната на храната води до разтроен стомах, нали така? В краткосрочен план – да. Животните с хранителни недостатъци имат много слаби и чувствителни стомаси. В действителност чревно разстройство при сменяне на храната е знак, че вашето куче се нуждае от по-голямо разнообразие. Домашните любимци, които са на сурова или домашно-сготвена храна нямат проблем със смяната на техните “блюда” било то и всеки ден. Разнообразието им помага да си набавят всички хранителни вещества, които са им необходими и спомага за цялостно здравословно състояние.

8.ЦАРЕВИЦАТА УБИВА

Повечето сухи храни съдържат царевица, която е една от най-евтините филъри. Също така, царевицата, която се използва в кучешките храни, не е тази, която ядем ние – а фуражна царевица или царевично бращно. Този геномодифициран продукт, обработен с пестициди е не само токсичен, но и силно калоричен. Не случайно все по-често срещаме затлъстели кучета и такива страдащи от диабет.

Ето и какво каза ветеринарният хирург и диетолог Др. Венета Кожухарова, която живее и работи в Англия. Преди години Др. Кожухарова започва да се интересува от диетология за домашни любимци заради ежедневните си сблъсъци с болни кучета и котки, което тя отдава на неправилно хранене. Значителен брой животни тя е успяла да излекува от сериозни заболявания  основно с промяна на диетата им и медикаменти, където е било наистина необходимо.

‘’В клиничната ми практика на ветеринарин лекар се сблъсквам всекидневно с пациенти страдащи от хранителни непоносимости, алергии, стомашни разстройства, проблеми с черния дроб и бъбреците, проблеми с кожата.

Тези заболявания са вследствие на продължително   хранене с некачествени търговски храни. Голям проблем са търговските храни с така наречената варираща формула.

Тези храни, често имат различен състав в отделните партиди. Производителите не са задължени да променят етикетите им, при положение че процентното съдържание на нутриентите остава непроменено. Така например кучешка храна с етикет „Пиле с ориз“, може в действителност да съдържа телешко с царевица.

Аз препоръчвам да храните кучето си с висококачествена храна, която е биологично подходяща за него, избягвайки високовъглехидратни съставки, като нишесте съдържащо се в ориз, картофи, царевица и житни продукти.

Винаги четете етикетите на храните, с които храните домашния си любимец.

Ако Вие нямате възможност да храните домашния си любимец по друг начин, освен с търговски храни, то тогава избирайте храни с фиксирана формула.’’

Подобряването на диетата на кучето ви може да добави години към живота му, да подобри качеството му и да ви спести разходите за ветеринари. Това не изисква много работа или разход. Изисква се малко познание и желание да осигурите на кучето си здравото тяло, което заслужава.

Автори:Лия Семерджиева

Виктория Велчева 

С любезното съдействие на Др. Венета Кожухарова

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни