Как да разберем дали имаме прекалено много стомашна киселина, или количеството е недостатъчно?

0
3577

stomashni-kiselini-kolichestvo

Симптомите на недостатъчно киселина в стомаха включват оригване след хранене; лош дъх; киселини, особено след консумация на богати на протеини храни; болки в горната част на стомаха и метеоризъм; подува­не на корема; диария и/или запек. Друг индикатор е усещането за ситост малко след хранене или усещането, че храната се обработва в стомаха прекалено бавно.

Една от най-разпространените причини за недостиг на стомашна ки­селина е липсата на цинк в организма, тъй като производството на солна киселина в стомаха зависи от наличието на достатъчно цинк. Стресът също пречи на нормалното образуване на стомашна киселина. Причи­ната е, че когато е под стрес, тялото пренасочва цялата си енергия, за да реагира на стреса, и я отклонява от храносмилането. Ето защо е толкова вредно да ядете на крак или когато сте под голямо напрежение. Решение­то на проблема без лекарствени средства е да приемате хранителна до­бавка, съдържаща бетаин хидрохлорид, заедно с поне 15 мг цинк в лесно усвояваща се форма като цинков цитрат.

Ако тялото ви произвежда прекалено много стомашна киселина, симп­томите могат да бъдат изненадващо сходни, но с една голяма разлика: изпитвате усещане за парене. В такъв случай приемът на бетаин хидро­хлорид ще влоши състоянието ви. Възможно е обаче да не установите тази разлика, докато не пробвате. Затова започнете с една капсула и сле­дете реакцията на тялото си. Ако нищо не се случи, вероятно наистина страдате от недостиг на стомашна киселина (тогава следвайте съветите по-горе).

В случай че усетите парене обаче, значи вероятно тялото ви произ­вежда прекомерно количество стомашни киселини. Тогава се въздър­жайте от алкохол, кафе, чай и аспирин, които дразнят стомашната лига­вица, както и от прекалена консумация на пшеница (под формата на хляб, макаронени изделия, соленки, бисквити и т.н.). Твърде горещите напитки и пикантните храни, особено лютите, също дразнят стомаха. Всички ви­дове месо, риба, яйца и други храни с концентрирани протеини стимули­рат производството на киселини, което още повече раздразва вече въз­палената стомашна лигавица, затова внимвайте да не приемате големи количества протеини.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.