Покрай затоплянето на времето, както всяка година по това време зачестиха запитванията към мен за програми, целящи драматични резултати ( отслабване или покачване на мускули )  за един – два месеца или до първото “ море“.

Тук тотално бягаме от идеята на физическата активност , а именно спорта като начин на живот, даващ ни здраве и сила за развитие в останалите  сфери на живота. Ще съм радостен да привлека повече хора към идеята да не сме еднодневки ( особено около летния сезон ), а цял живот да имаме развитие ( да станеш и на 70години и да можеш да бягаш,скачаш ,клякаш …)

Ползите за нас са безброй  –  тонус, здраве, добро състояние на кръвоносна система, стави, кости и кожа, повишаване на хормоните на щастието и тестостерона (при мъжете), по – високо самочувствие, сексуална мощ.

Да се храниш с прости (необработени ) и качествени храни  , да правиш въсзстановителни процедури ( масажи и спа процедури и т.н. )  и да спортуваш е проява на уважение към себе си.

Безброй са примерите, на хора в напреднала възраст,  които ни вдъхновяват  със своята енергия и ежедневни натоварвания.

Ето моето виждане за Успеха в непрофесионалния спорт. Той е налице,  когато :

– движението стане част от нас и не можем без него

– сме победили заболяване

– ни отнема ежедневния стрес ( вместо това да правят алкохола и стимулантите )

– лекарите станат излишни.

Често се случва да изразходваме много средства за нови вещи (коли , техника и т.н. ) и тяхната поддръжка, а да слагаме на заден план и да пестим за здравето  си – най-ценния ресурс, с който разполагаме . НЕ ПРИЕМАЙТЕ СЕБЕ СИ ЗА ЕВТИНИ – Купувайте си най-хубавата храна,  добавки и медикаменти , най – добрите дрехи , обувки и т.н ( естествено всеки според своите моментни възможности ) .

Бъдете здрави физически и душевно. Проява на неуважение към себе си е да сме физически слаби и в не добра форма ( не задължавам никой с мнението си ).

Нищо не е забранено, далеч съм от тази мисъл. Хора сме и няма лошо да се опитват нови и забранени неща , но нека е в частни случаи , а не ежедневие.

В 15 годишният си опит по спортните зали съм преминал през различни етапи – спортуване за социални контакти, тотално вманиачаване , състезателен спорт и т.н. Надявам се да минавам през нови такива занапред и да се извличе опит, който да се предаде, защото смисъла за мен е да не спираме да се учим.

Пожелавам си все по-рядко да чувам  въпроси от типа : Какво да направя, за да се променя за 3 месеца  и все по-често : ОТКРИХ СПОРТА, КОЙТО БИХ ПРАКТИКУВАЛ ДОЖИВОТ !!!

Димитър Базотев

Bazofit.com

https://www.facebook.com/bazofit